Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a amânat până săptămâna viitoare anunţarea portofoliilor celor 26 de comisari nominalizaţi pentru noul executiv, potrivit a trei oficiali informaţi în legătură cu decizia ei, relatează POLITICO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Iniţial, aşteptările erau ca echipa Ursulei von der Leyen să programeze pentru miercuri dimineaţă o întâlnire cu liderii diferitelor grupuri politice din Parlamentul European şi apoi să anunţe public următorul colegiu de comisari. Această întâlnire a fost însă amânată.

Ursula von der Leyen se va întâlni acum cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European marţi, 17 septembrie, la ora 9:00 (10:00, ora României).

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Luni, Slovenia a propus-o comisar, pe ultima sută de metri, pe Marta Kos, fost ambasador, ceea ce contribuie la atingerea obiectivului lui von der Leyen de a avea o Comisie mai echilibrată din punct de vedere al genului. Cu toate acestea, parlamentul sloven trebuie încă să aprobe această schimbare şi din această cauză a fost amânat anunţul noii Comisii Europene.

În declaraţii coordonate, serviciul de presă al Parlamentului European şi purtătorul de cuvânt principal al Comisiei, Eric Mamer, au afirmat că parlamentul sloven „îşi va da vineri avizul cu privire la candidatul propus pentru postul de comisar. Numai după acest pas, nominalizarea candidatului va fi completă şi oficială”. „Pe baza acestui fapt”, se arată în comunicat, „Comisia a solicitat Parlamentului European să amâne” dezvăluirea portofoliilor.

Un oficial al Parlamentului European, căruia i s-a acordat anonimatul, a comentat: „Cred că (Comisia) se foloseşte de formalitatea procedurii slovene pentru a obţine încă o săptămână pentru reglarea fină a atribuirii posturilor.”

Momentul anunţului de miercuri nu a fost niciodată bătut în cuie. Unii oficiali europeni s-au întrebat la începutul acestei săptămâni dacă întâlnirea cu liderii politici din Parlament ar fi un schimb de opinii sau ar coincide cu un anunţ oficial al noii echipe de conducere a lui von der Leyen. Dar presupunerea larg răspândită a fost că von der Leyen nu va rata termenul limită de miercuri, deoarece acest lucru ar fi văzut ca o ruşine.

Aşteptarea aprobării parlamentului sloven pentru noul candidat îi oferă lui von der Leyen mai mult timp pentru a se consulta cu capitalele europene, cu comisarii săi şi cu alţii cu privire la distribuirea posturilor de conducere în viitorul executiv al UE. Este un puzzle complicat, deoarece von der Leyen trebuie să ia în considerare echilibrul geografic, echilibrul politic şi echilibrul de gen.

Von der Leyen a cerut capitalelor europene să trimită atât o propunere de sex masculin, cât şi una de sex feminin pentru echipa sa de 26 de comisari (ţările care au permis actualului comisar să rămână în funcţie au făcut excepţie de la această regulă). Bulgaria a fost singura ţară care a urmat această cerere, după care von der Leyen a făcut presiuni asupra unor ţări precum Slovenia (şi România - n.r.) pentru a-şi schimba candidatul.

CITEȘTE ȘI POLITICO: Roxana Mînzatu ar putea fi propusă comisar pentru muncă, drepturi sociale şi locuinţe. România ar fi recompensată cu un astfel de portofoliu pentru că a propus în cele din urmă o femeie

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.