Urmele de uraniu îmbogăţit descoperite în Iran - care se află în centrul unei anchete a Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice - provin de la deşeuri din străinătate, afirmă directorul Organizaţiei Iraniene a Energiei Atomice (OIEA) Mohammad Eslami, în contextul în care AIEA denunţă de mult timp ”lipsa unui răspuns credibil tehnic” al Teheranului cu privire la aceste urme în trei instalaţii nedeclarate, o lipsă care se află la originea a două rezoluţii împotriva Iranului, relatează AFP.
Instalaţiile iraniene ”care, potrivit serviciilor (secrete) străine, ar fi găzduit activităţi nucleare” sunt ”o zonă de creştere a animalelor, o mină abandonată şi o groapă de gunoi”, declară Mohammad Eslami într-un interviu publicat în ediţia de joi de ziarul Hamshahri.
Directorul OIEA dă ca exemplu groapa de gunoi în care inspectorii AIEA au prelevat, în opinia sa, ”eşantioane provenind de la deşeuri intrate în Iran din diverse ţări”.
”Asta nu înseamnă că locul descoperirii era o instalaţie (...) a unei activităţi nucleare nedeclarate”, subliniază el.
”În multe cazuri, am constatat că deşeuri importate din Irak (...) erau contaminate”, continuă el.
”Nu este vorba despre substanţe nucleare fabricate de către noi”, insistă Mohammad Eslami.
”Noi am dat răspunsuri documentate şi argumentate întrebărilor” AIEA, subliniază directorul OIEA.
Iranul şi marile puteri au lansat, în aprilie 2021, la Viena, negocieri în vederea unei relansări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, care garantează caracterul civil al programului nuclear al Iranului, acuzat, în pofida dezminţilor Teheranului, de faptul că vrea să se doteze cu arma atomică.
Aceste negocieri, la Viena, se află într-un punct mort, din cauza problemei acestor trei instalaţii, cu privire la care AIEA încearcă să obţină explicaţii referitoare la prezenţa urmelor de uraniu îmbogăţit.
Teheranul a anunţat că a cooperat ”deplin” cu AIEA în ancheta agenţiei ONU.
La 17 noiembrie, Consiliul Guvernatorilor agenţiei ONU a deplâns lipsa cooperării Iranului şi a subliniat că, din acest motiv, AIEA nu poate garanta autenticitatea şi integritatea programului nuclear al Republicii islamice.
O vizită a unei delagţii AIEA era prevăzută în noiembrie la Teheran, însă, până la urmă, nu a mai avut loc.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.