Uraganul Matthew a provocat moartea a 20 de oameni în SUA şi inundaţii istorice în Carolina de Nord, iar guvernatorul Pat McCrory a avertizat că pericolul nu a trecut, în condiţiile în care mai multe râuri se apropie de niveluri record, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Uraganul a adus în unele zone ale statului ploi cu un volum de peste 300 de litri pe metru pătrat.

Matthew a provocat cel puţin 20 decese în Statele Unite dintre care 14 în Carolina de Nord.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

McCrory a subliniat că următoarele 72 de ore vor fi “extrem de periculoase” în unele zone ale statului, în condiţiile în care viitura pe unele râuri va ajunge la nivelul maxim.

Guvernatorul a îndemnat locuitorii să respecte ordinele de evacuare în zonele care sunt ameninţate de inundaţii şi să evite să conducă în locuri unde văd că nivelul apei este în creştere.

Membrii echipelor de intervenţie în situaţii de urgenţă au salvat deja 2.000 de persoane, iar circa 4.000 de oameni sunt în adăposturi.

O femeie care s-a refugiat într-un adăpost public, Wendy Key, a povestit că a fugit cu copii săi din locuinţa proaspăt renovată, pentru a scăpa de inundaţiile provocate de un râu aflat la

Fratele ei i-a povestit că apa a ajuns la brâu în casă.

“Apa a început să vină destul de repede şi a trebuit să ne trezim şi să ne pregătim imediat. A fost alarmant şi înfricoşător”, a spus Key.

Mai multe zone din Autostrada 95, una dintre cele mai importante artere care traversează Carolina de Nord, sunt închise. De asemenea, principalele drumuri din estul statului sunt acoperite de apă.

“Au murit prea mulţi oameni. Şi nu mai vrem să mai moară alţii”, le-a spus el marţi reporterilor.

Printre cei evacuaţi marţi s-au numărat oamenii care locuiesc de-a lungul pârâului Cane Creek, pentru că barajul din zonă era pe punctul de a ceda.

Peste 532.000 de clădiri au rămas fără curent electric în stat, faţă de două milioane duminică.

Preşedintele Barack Obama a declarat un dezastru major în 31 de comitate ale Carolinei de Nord, punând la dispoziţia acelor zone fonduri federale pentru reconstrucţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.