Uraganul Bery, însoţi de ploi şi rafale de vânt violente, a măturat miercuri coasta de sud a Jamaicăi şi este aşteptat să ajungă în Mexic joi seara, după ce a ucis cel puţin şapte persoane şi a provocat distrugeri considerabile în sud-estul Caraibelor şi în Venezuela, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Beryl, deosebit de puternic pentru începutul de sezon, este în prezent un uragan de categoria 4 pe scara Saffir-Simpson cu cinci trepte, fiind însoţit de rafale de vânt de până la 215 km/h, potrivit Centrului american pentru uragane (NHC).

În Jamaica, unde peste 400 000 de locuitori au rămas fără curent electric, "inundaţii rapide şi alunecări de teren asociate cu ploile torenţiale" erau încă aşteptate să aibă loc peste noapte, potrivit NHC.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Într-o înregistrare video postată pe reţelele sociale, premierul jamaican Andrew Holness a cerut "tuturor jamaicanilor să respecte ordinele de evacuare". El i-a "implorat" pe toţi cei care locuiesc într-o zonă predispusă la inundaţii să "ajungă la un adăpost sau într-un loc mai sigur".

Locuitorii, la rândul lor, s-au pregătit făcând provizii.

Beryl ar trebui să treacă apoi pe lângă sau peste Insulele Cayman, înainte de a se îndrepta spre Mexic şi Belize, potrivit NHC.

Peninsula turistică Yucatan din Mexic aşteaptă uraganul joi seara şi se pregăteşte pentru el. Autorităţile au închis şcolile, au pregătit aproximativ o sută de adăposturi pentru populaţie şi au anunţat desfăşurarea a sute de militari şi tehnicieni pentru liniile electrice.

Beryl, primul uragan din Atlantic al sezonului, a impresionat experţii prin creşterea rapidă a intensităţii în cursul weekendului. Acesta a fost chiar clasificat temporar de categoria 5, cea mai înaltă categorie, devenind astfel cel mai timpuriu uragan de categoria 5 înregistrat vreodată de serviciul meteorologic american.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, schimbările climatice sporesc probabilitatea ca aceste furtuni să se intensifice rapid şi există riscul unor uragane mai puternice, în special prin încălzirea apelor oceanelor, care sunt combustibilul acestor furtuni.

"Este clar că criza climatică împinge catastrofele la noi niveluri record de distrugere", a menţionat şeful ONU pentru climă, Simon Stiell, într-un comunicat transmis AFP. Una dintre cele două victime înregistrate în Carriacou, o insulă din Grenada devastată luni de ochiul uraganului, este un membru al familiei sale.

Trei decese legate de uragan au fost raportate în Venezuela. Cel puţin trei persoane au fost ucise în Grenada, iar una în Saint Vincent şi Grenadine.

Premierul din Grenada, Dickon Mitchell, a declarat că insula Carriacou a fost izolată de restul lumii, iar infrastructura şi locuinţele sale au fost distruse.

Omologul său din Saint Vincent şi Grenadine, Ralph Gonsalves, a declarat la radio că "90% dintre case au fost măturate" de uragan pe Union, una dintre insulele arhipelagului, şi a avertizat că reconstrucţia va necesita "un efort herculean". "Cea mai mare parte a ţării nu are electricitate şi mai mult de jumătate este fără apă în acest moment", a detaliat el.

În Republica Dominicană, valuri masive s-au prăvălit pe ţărmurile capitalei Santo Domingo, au relatat fotografii AFP.

O furtună atât de puternică este extrem de rară atât de devreme în sezonul uraganelor din Atlantic, care durează de la începutul lunii iunie până la sfârşitul lunii noiembrie. Administraţia naţională americană pentru oceane şi atmosferă (NOAA) a avertizat la sfârşitul lunii mai că sezonul se anunţă extraordinar, cu posibilitatea apariţiei a patru până la şapte uragane de categoria 3 sau mai mult. Aceste previziuni sunt legate în special de evoluţia aşteptată a fenomenului meteorologic La Nina, precum şi de temperaturile foarte ridicate din Oceanul Atlantic, potrivit NOAA. De mai bine de un an, temperaturile din Atlanticul de Nord au atins niveluri record, cu mult peste normele istorice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.