Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat marţi pe Papa Francisc să medieze în negocierile dintre Ucraina şi Rusia, care a lansat la sfârşitul lui februarie un război sângeros în Ucraina, relatează AFP.
”Am aprecia rolul de mediator al Sfântului Scaun, care să pună capăt suferinţei umane” din Ucraina, a anunţat Zelenski, într-un mesaj mesaj postat pe Twitter, în urma unei convorbiri la telefon cu Papa, în contextul în care Kremlinul consideră că negocierile cu Kievul nu sunt suficient de ”substanţiale”.
Zelenski mai anunţă că a ”vorbit cu Sanctitatea sa despre situaţia umanitară dificilă şi despre blocarea culoarelor de salvare de către trupe ruseşti.
Talked to @Pontifex. Told His Holiness about the difficult humanitarian situation and the blocking of rescue corridors by Russian troops. The mediating role of the Holy See in ending human suffering would be appreciated. Thanked for the prayers for Ukraine and peace. pic.twitter.com/wj4hmrTRGd
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 22, 2022
Vaticanul s-a declarat dispus să medieze în Războiul din Ucraina.
Zelenski a salutat această iniţiatică drept ”binevenită” şi i-a mulţumit Suveranului Pontif pentru rugăciunile sale pentru Ucrana şi pentru pace.
Papa Francisc şi-a multiplicat, după invazia Ucrainei de către Rusia, soldată cu mii de morţi în rândul civililor, apelurile la pace.
Într-o rugăciune publică, la 16 martie, Francisc i-a cerut iertare lui Dumnezeu în numele oamenilor care ”continuă să bea sângele morţilor sfârtecaţi de arme”.
El a îndemnat luni la apropiere faţă de ”acest popor martir”.
”Vă rog să nu ne obişnuim cu războiul şi violenţa. Să-i primim cu generozitate (pe refugiaţii ucraineni) nu doar acum, ci şi în săptămânile şi lunile viitoare”, a îndemnat Papa Francisc.
Ucraina, o ţară majoritar ortodoxă, are o importantă minoritate greco-catolică, care ţine de Vatican, concentrată în vestul ţării.
Cea de a treia biserică din Ucraina, această confesiune catolică de rit oriental revendică aproximativ 5,5 milioane de credincioşi în această fostă republică sovietică cu aproximativ 40 de milioane de locuitori înainte de război.
Aproxomativ 9% dintre ucraineni au declarat că aparţin acestei biserici, alţi 58% că aparţin Bisericii Ortodoxe independente, iar 25% celei din subordnea Patriarhiei de la Moscova, potrivit unui sondaj din 2021.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...