Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să participe vineri la summitul G7 din Japonia, care are loc până duminică, potrivit unei surse apropiate dosarului de la Hiroshima, în contextul în care programul summitului prevedea iniţial o intervenţie prin videoconferinţă, duminică, a preşedintelui ucrainean, relatează AFP.
Această sursă nu precizează când urmează să sosească Zelenski în Japonia şi subliniază că nu este exclusă o schimbare de ultim moment.
Preşedintele ţării aflate în război cu Rusia a efectuat în weekendul trecut un turneu în Italia, Germania, Franţa şi Marea Britanie, iar programul oficial al summitului G7 de la Hiroshima prevedea iniţial o intervenţie a acestuia prin videoconferinţă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
RECULEGERE
Liderii G7 s-au recules vineri la locul care comemorează distrugerea atomică a acestui oraş japonez în 1945, însă această reuniune nu urmează să antreneze progrese semnificative în dezarmarea nucleară.
Pe o ploaie torenţială, şefii de stat şi de guvern ai celor şapte mari democraţii industrializate - între care se află mai multe puteri nucleare - au fost primiţi unul câte unul în Parcul Memorial al Păcii din Hiroshima de către premierul japonez Fumio Kishida.
Premierul nipon, însoţit de către soţia sa, care purta o broşă aurită reprezentând un cocor de hârtie împăturită (origami) - un simbol internaţional al păcii -, vrea să pună dezarmarea nucleară pe ordina de zi asummitului deschis vineri.
Fumio Kishida - care îşi are rădăcinile politice şi familiale la Hiroshima - l-a primit în 2016 pe preşedintele american Barack Obama la Hiroshima, într-o vizită istorică, pe când era ministru de Externe.
”PLAN DE ACŢIUNE PENTRU HIROSHIMA”
El speră la o aprobare a ”Planului (său) de acţiune pentru Hiroshima”, pe care l-a dezvăluit în 2022, care prevede un nou angajament de a nu se folosi armament nuclear, o transparenţă a stocurilor nucleare şi noi reduceri ale arsenalelor nucleare.
Liderii G7 - între care se află şi preşedinţii american Joe Biden şi francez Emmanuel Macron, şefi de state dotate cu arma nucleară - au depus vineri jerbe de flori la cenotaful în menoria celor aproximativ 140.000 de oameni ucişi de bomba atomică americană la 6 august 1945 şi au vizitat Muzeul Memorial al Păcii, o mărturie a ororii bombardamentului atomic.
Ei au participat apoi la o ceremonie de plantare a unor butaşi ai unui cireş care a supravieţuit Bombardamentului de la Hiroshima şi s-au întâlnit cu o supravieţuitoare, Keiko Ogura, în vârstă de opt ani la momentul bombardamentului.
Niciun detaliu despre ceea ce au discutat nu a ajuns în presă.
Prin această vizită, liderii G7 şi-au putut ”aprofunda înţelegerea realităţii bombardamentelor atomice”, notează Ministerul japonez de Externe.
”UMBRELĂ NUCLEARĂ” AMERICANĂ
Acest moment de reculegere ar urma să rămână însă doar simbolic, în congtextul în care Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa deţin mii de ogive nucleare, iar celelalte state membre G7, inclusiv Japonia, sunt acoperite de ”umbrela nucleară” americană.
Speranţele unei avansări în dezarmarea nucleară sunt micşorate şi mai mult de contextul tensiunilor sporite cu celelalte puteri nucleare - Rusia, China şi Coreea de Nord.
Un supravieţuitor al bombei atomice, Masao Ito, în vârstă de 82 de ani, intervievat luni de AFP la Hiroshima, le-a transmis un avertisment liderilor G7.
”Dacă voi deţineţi arme nucleare, puteţi fi tentaţi să le folosiţi şi pot avea loc accidente. Este pur şi simplu de preferat să nu le aveţi”, a declarat el.
”Atât timp cât vor exista arme nucleare în lume, este posibil ca oraşul tău să devină la fel ca Hiroshima. Eşti pregătit să accepţi acest lucru?”, a adăugat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...