Câteva zeci de mii de protestatari s-au adunat luni în faţa Parlamentului georgian din Tbilisi, la apelul preşedintei ţării şi al principalelor partide de opoziţie pentru a denunţa fraude în alegerile parlamentare câştigate sâmbătă de partidul de guvernământ Visul Georgian, au relatat jurnaliştii de la Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - Mulţimea s-a adunat seara în faţa clădirii Parlamentului din centrul capitalei, la două zile după alegerile câştigate de partidul de guvernământ Visul Georgian, dar s-a dispersat la două ore după începerea mitingului, denunţând rezultatul alegerilor legislative, despre care opoziţia susţine că au fost „furate” de partidul de guvernământ, pe care îl acuză că orientează ţara spre Moscova şi pe care Bruxelles-ul şi Washingtonul l-au criticat.

În sunetul imnului UE, manifestanţii au fluturat steaguri georgiene, europene şi uneori ucrainene, după cum au observat jurnaliştii AFP. Pe o pancartă scria: „Georgia votează pentru Uniunea Europeană”. „Georgia nu este Rusia”, scria o alta.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Voturile voastre au fost furate, dar nu vom lăsa pe nimeni să ne fure viitorul”, a declarat mulţimii preşedinta georgiană Salome Zourabichvili, care se află în conflict cu guvernul, dar are puteri constituţionale limitate. Într-un interviu acordat AFP,  Zourabichvili a denunţat metodele „sofisticate” utilizate pentru denaturarea votului, care, în opinia sa, sunt similare cu cele utilizate în Rusia. „Este foarte dificil să acuzi un guvern, dar metodologia este rusească”, a declarat şefa de stat proeuropeană.

Zourabichvili a pus în discuţie utilizarea votului electronic, pentru prima dată, în Georgia: potrivit acesteia, aceleaşi numere de carte de identitate au fost găsite în cazul a „şaptesprezece voturi, douăzeci de voturi, în regiuni diferite”. Ea a menţionat, de asemenea, metode precum cumpărarea de voturi şi tacticile de presiune.

Unul dintre liderii opoziţiei, Ghiorghi Vaşadze, a declarat că partidele din coaliţie vor refuza să facă parte dintr-un parlament „ilegitim” şi solicită noi alegeri sub supraveghere internaţională.

ŞTIREA INIŢIALĂ: 

Guvernul în exerciţiu, considerat a fi apropiat de Rusia, şi comisia electorală naţională au declarat că votul a fost liber şi corect. În schimb, observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au declarat că au observat încălcări majore ale procesului electoral.

Comisia electorală din Georgia a declarat că Visul Georgian a câştigat alegerile de sâmbătă cu aproape 54% din voturi, dar partidele de opoziţie au contestat rezultatele şi au chemat la proteste.

Rezultatele alegerilor reprezintă o lovitură pentru georgienii pro-occidentali, care au considerat că votul reprezintă o alegere între un partid de guvernământ care a consolidat legăturile cu Rusia şi o opoziţie care vizează integrarea rapidă în Europa.

Visul Georgian s-a confruntat cu critici puternice din partea UE şi a Statelor Unite în legătură cu unele dintre politicile sale şi, de asemenea, a stabilit legături cordiale cu Rusia, însă partidul afirmă că susţine în continuare pe deplin candidatura ţării pentru a adera la UE.

Pe de altă parte, premierul ungar Viktor Orban, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a venit luni în Georgia, după ce sâmbătă felicitase partidul de guvernământ, Visul Georgian, pentru victorie. „Georgia este un stat conservator, creştin şi proeuropean”, a scris el pe platforma de social media X după sosirea sa, luni, în capitala georgiană. „În loc de lecţii inutile, ei au nevoie de sprijinul nostru pe calea lor europeană”, a adăugat Orban.

Potrivit Nexta, premierul Viktor Orban a fost huiduit în timp ce părăsea, luni seara, hotelul Marriott din Tbilisi. Potrivit înregistrărilor video postate online, demonstranţii i-au strigat „Du-te acasă” .

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a scris luni pe Facebook că rezultatul georgian a fost o „înfrângere urâtă” pentru liberali. Szijjarto s-a alăturat luni lui Orban în vizita sa la Tbilisi, la fel ca şi miniştrii maghiari ai economiei şi finanţelor.

Ungaria şi-a înfuriat colegii din UE şi NATO prin hotărârea sa de a menţine legături strânse cu Rusia, în ciuda invaziei din 2022 din Ucraina. În iulie, Orban a stârnit controverse atunci când a călătorit în ceea ce guvernul ungar a descris ca fiind o „misiune de pace” la Moscova şi Beijing în timpul preşedinţiei ungare, fără a se coordona cu partenerii săi din UE.

UE, Statele Unite şi NATO au solicitat o investigaţie completă a presupuselor nereguli din alegerile din Georgia.

Preşedinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a calificat rezultatul drept o „operaţiune specială rusească”, a acuzat luni partidul de guvernământ că a recurs la tactici şi propagandă de tip rusesc şi a cerut georgienilor să iasă în stradă luni seara.

Kremlinul a negat luni orice amestec al Rusiei, afirmând că Occidentul, şi nu Moscova, a încercat să destabilizeze situaţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.