Premierul Viktor Orban a publicat vineri pe X o fotografie din care se vede că este pe aeroportul din Moscova, însoţită de mesajul: „Misiunea de pace continuă. A doua oprire, la Moscova”. La Budapesta, secretarul său de presă a confirmat că se va întâlni cu Vladimir Putin, iar presa oficială rusă a publicat ulterior imagini de la întâlnirea cu liderul de la Kremlin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Kremlinul a publicat pe site transcrierea unui fragment de la începutul discuţiei lui Viktor Orban cu Vladimir Putin, din care reiese că liderul rus a menţionat că prim-ministrul Ungariei a venit la Moscova şi în calitate de preşedinte al Consiliului UE.

La rândul său, premierul Orban i-a spus lui Putin că în curând probabil Ungaria va fi singura ţară din Europa care va putea vorbi ”cu toată lumea”, adică şi cu Moscova, şi cu Kievul şi ar dori să profite de această ocazie pentru a cunoaşte poziţia Rusiei cu privire la o serie de probleme importante pentru Europa.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
CITEȘTE ȘI Val de indignare în UE, după ce Viktor Orban s-a dus la Moscova şi s-a întâlnit cu Vladimir Putin

Kremlinul găzduieşte discuţii între Vladimir Putin şi premierul ungar Viktor Orban, care a sosit în Rusia într-o vizită de lucru, arată comunicatul Kremlinului, care precizează că din partea rusă, la întâlnire au participat şi consilierul prezidenţial Iuri Uşakov, consilierul prezidenţial Vladimir Medinski, precum şi ministrul de externe Serghei Lavrov.

Kremlinul redă apoi transcriere primului schimb de declaraţii între Vladimir Putin şi Viktor Orban:

Vladimir Putin: Stimate domnule prim-ministru! Dragi colegi!

Bine aţi venit la Moscova, în Rusia.

Îmi dau seama că de data aceasta aţi venit nu numai în calitate de partener de lungă durată, ci şi în calitate de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene. Sper că vom avea ocazia să facem schimb de opinii cu privire la construirea relaţiilor bilaterale în această situaţie dificilă şi, desigur, să vorbim despre perspectivele de dezvoltare a celei mai mari crize europene, mă refer la cea din direcţia Ucrainei.

Ştiu că foarte recent, cred că pe 2 iulie, aţi fost la Kiev şi aţi venit aici pentru a discuta toate nuanţele situaţiei de la Kiev, din perspectiva ucraineană. Sunt la dispoziţia dumneavoastră.

Probabil sunteţi la curent cu discursul pe care l-am ţinut recent la Moscova în faţa conducerii Ministerului de Externe. Acolo au fost prezentate poziţiile noastre cu privire la o posibilă soluţionare paşnică. Şi, bineînţeles, sunt gata să discut acest lucru cu dumneavoastră şi să vă vorbesc despre unele dintre nuanţe. Sper că mă veţi familiariza cu poziţia dumneavoastră şi cu cea a partenerilor europeni.

În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, din păcate, avem o scădere mare a cifrei de afaceri comerciale, 35 % sau mai mult. Dar, în general, există multe lucruri la care să lucrăm. Avem proiecte solide în derulare. 

În orice caz, suntem foarte încântaţi să vă vedem şi avem multe de discutat.

Bine aţi venit, domnule prim-ministru.

Viktor Orban (în traducere): Stimate domnule preşedinte!

Vă mulţumesc că m-aţi primit astăzi. Aceasta nu este prima noastră întâlnire din ultimul deceniu, este deja a unsprezecea. Dar aceasta este mai specială decât cele anterioare. După cum aţi menţionat deja, Ungaria deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE de la 1 iulie.

Înainte de ultima noastră reuniune, aceasta a fost înainte de război, în februarie 2022. Acesta este exact ceea ce diferenţiază aceste două întâlniri dintre noi.

Vă sunt foarte recunoscător pentru faptul că, chiar şi în circumstanţe atât de dificile, aţi fost de acord să mă primiţi. Trebuie să vă spun că numărul ţărilor care pot vorbi cu ambele părţi ale conflictului scade rapid. În curând, Ungaria va fi probabil singura ţară din Europa care va putea vorbi cu toată lumea. Aş dori să profit de această ocazie pentru a discuta cu dumneavoastră o serie de probleme importante. De asemenea, aş dori să vă cunosc poziţia cu privire la o serie de probleme importante pentru Europa.

Vă mulţumesc.

UPDATE - Vladimir Putin are o întâlnire cu Viktor Orban la Kremlin, a titrat agenţia oficială rusă TASS, care publică şi imagini de la întâlnire, reamintind că ultima întâlnire dintre cei doi politicieni a avut loc în China, în octombrie 2023.

Orban a declarat că a sosit la Moscova pentru a-şi continua "misiunea de pace", punctează TASS, care menţionează că Ungaria deţine preşedinţia Consiliului UE pentru următoarele şase luni, iar marţi, premierul ungar a vizitat Kievul în calitate de lider al acestei ţări, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Guvernul ungar a declarat în repetate rânduri necesitatea de a menţine deschise canalele de comunicare cu Rusia, inclusiv pentru a căuta modalităţi de soluţionare a crizei ucrainene. Cu toate acestea, în contextul discuţiilor de vineri de la Kremlin, Orban a precizat că a sosit în calitate personală, fără a reprezenta UE, punctează TASS.

Prim-ministrul ungar urmează să participe vineri la summitul Organizaţiei Statelor Turcice de la Baku, ceea ce îi permite să facă o escală şi la Moscova, menţionează TASS.

CITEȘTE ȘI Viktor Orban se duce vineri în Azerbaidjan la summitul Organizaţiei Statelor Turcice

Anterior, agenţia rusă relatase, citându-l pe purtătorul de cuvânt al lui Orban, Bertalan Havasi, că premierul ungar intenţionează să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin modalităţile de soluţionare a conflictului din Ucraina. "Ca parte a misiunii sale de menţinere a păcii, prim-ministrul Viktor Orban a sosit la Moscova. Şeful guvernului se va întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin", a declarat Havasi într-un mesaj prin e-mail, ca răspuns la întrebarea unui corespondent TASS.

Vorbind vineri în cadrul emisiunii matinale a postului de radio Kossuth, Orban declarase că doreşte să convingă părţile implicate în conflict - Ucraina şi Rusia - să colaboreze "pentru a parcurge un drum lung care se poate încheia cu o încetare a focului şi discuţii de pace".

Prim-ministrul a mai spus că pacea în Ucraina "nu va veni de la sine". "Pacea va veni atunci când cineva o va face. Este necesar să se ia măsuri. Ungaria nu îşi poate asuma responsabilitatea pentru acest lucru, nu avem mandatul sau greutatea politică internaţională adecvată pentru a face acest lucru, (...) dar putem fi un instrument bun în mâinile lui Dumnezeu, putem fi un instrument bun în mâinile oamenilor care doresc pacea", a declarat Orban la Radio Kossuth, citat de TASS.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Viktor Orban este la Moscova, potrivit unei postări pe X, în care spune că este a doua escală din misiunea sa de pace.

Viktor Orban, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, face aluzie în postarea sa pe X la vizita făcută la Kiev la începutul acestei săptămâni, prima de la începutul războiului. El s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski pe care l-a îndemnat să facă pace cu Moscova.

CITEȘTE ȘI Orban i-a cerut lui Zelenski la Kiev o încetare a focului favorabilă Rusiei, scrie presa ucraineană

Oprirea sa la Moscova este de natură să dea naştere unui scandal în Uniunea Europeană. După ce joi apăruseră în presă informaţii neconfirmate că va merge în Rusia şi se va întâlni cu Vladimir Putin, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a scris revoltat pe X că nu are mandat din partea Bruxelles-ului să discute cu Rusia.

"Preşedinţia rotativă a UE nu are mandatul de a se angaja cu Rusia în numele UE", a declarat Charles Michel, preşedintele Consiliului liderilor Uniunii Europene, pe X, reacţionând la o eventuală vizită a lui Orban la Moscova. "Nicio discuţie despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina", a adăugat el.

De la începutul acestei luni, Ungaria a preluat preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, un rol în mare parte ceremonial, însărcinat cu stabilirea agendei şi negocierea acordurilor în domeniul legislativ.

Dacă Orban se întâlneşte cu Putin, ar fi pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina când cei doi, care întreţin relaţii cordiale, se întâlnesc pe teritoriul Rusiei. Orban, care a menţinut o relaţie mai strânsă cu Moscova decât alţi lideri UE de la invazie, a vizitat Rusia în 2022 fără să se întâlnească însă cu Putin, dar s-a întâlnit cu acesta în alte ţări.

El este primul lider UE care ar merge la Moscova după vizita cancelarului austriac Karl Nehammer din aprilie 2022.

Joi, agenţiile de presă ruseşti l-au citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care nu a confirmat, dar nici nu a infirmat vizita lui Viktor Orban la Moscova. Agenţia de presă de stat RIA l-a citat pe Peskov spunând că Putin are un "program încărcat" vineri, despre care Kremlinul îi va informa ulterior pe reporteri. Guvernul Ungariei nu a răspuns la întrebările Reuters trimise prin e-mail pe această temă.

Budapesta anunţase joi că premierul Viktor Orban va participa vineri şi sâmbătă la summitul Organizaţiei Ţărilor Turcice găzduit de Azerbaidjan.

CITEȘTE ȘI Viktor Orban se duce vineri în Azerbaidjan la summitul Organizaţiei Statelor Turcice

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.