Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit joi la Chişinău cu preşedinta prooccidentală a Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un gest de susţinere înaintea alegerilor prezidenţiale din 20 octombrie şi a referendumului pro-UE, scrie Reuters. Von der Leyen a anunţat cu această ocazie cel mai mare parchet de ajutor financiar pe care Bruxelles-ul l-a acordat până acum Republicii Moldova, banii urmând să fie investiţi inclusiv pentru drumul Chişinău-Iaşi-Odesa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE: Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova un pachet de ajutor financiar în valoare de 1,8 miliarde de euro – cel mai mare de la proclamarea independenţei ţării, în 1991.

Banii vor fi direcţionaţi pentru finanţarea reformelor vitale şi a investiţiilor care vor accelera dezvoltarea economică.

Anunţul a fost făcut de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă comună cu preşedinta Maia Sandu, joi, la Chişinău, scrie NewsMaker.

„Vom investi 1,8 miliarde de euro în economia voastră în următorii trei ani”, a declarat Ursula von der Leyen.

Preşedinta Comisiei Europene a menţionat că aceste investiţii vor fi direcţionate către domenii care vor genera creştere economică şi servicii publice.

„Vom renova şcoli, vom construi două spitale noi în Bălţi şi în Cahul. Noi vom investi în mai multe conexiuni ale ţării dvs, cu vecinii, cum ar fi drumul Chişinău-Iaşi-Odesa, vom construi poduri peste râul Prut, vom investi în reţeaua voastră energetică cu linii de electricitate care vă vor conecta la reţeaua europeană. Şi în afară de aceasta, vom contribui la extinderea internetului în bandă lată în întreaga ţară”, a precizat şefa Comisiei Europene.

„În afară de aceasta, vom contribui la toate domeniile care pot aduce companiile moldoveneşti pe piaţa unică: de exemplu, veţi avea acces la aria de plăţi unice, ceea ce va contribui la transfer de bani mult mai securitizat, mult mai rapid, cu taxe minimale, ceea ce este un beneficiu pentru afaceri. De asemenea, va oferi şi mai multe oportunităţi financiare pentru sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii. În acelaşi timp, susţinem eforturile voastre de reforme – reforme pe care vă propuneţi să le realizaţi pentru a moderniza economia, a îmbunătăţi mediului de afaceri, pregătirea sectorului energetic pentru tranziţia ecologică. Şi vom instrui oameni ca să poată obţine locuri de muncă pentru ziua de mâine”, a precizat von der Leyen.

ŞTIRE INIŢIALĂ:

Maia Sandu candidează pentru un al doilea mandat prezidenţial în cadrul unor alegeri care au loc în paralel cu un referendum pentru înscrierea în Constituţie a aderării la UE ca „obiectiv strategic”.

Poliţia susţine că Rusia a intervenit în mod grav în alegeri, ceea ce Moscova neagă.

„Pot simţi pulsul Europei bătând aici. Moldova a demonstrat de nenumărate ori cât de vibrantă este la Europa. Cred că locul ţării dumneavoastră este în Uniunea noastră Europeană”, a scris von der Leyen într-o postare pe X.

Ea a postat şi un videoclip în care se întâlneşte cu Maia Sandu, îşi strâng mâinile şi pozează pentru fotografii. Ulterior, au ţinut o conferinţă de presă comună.

„Moldova a făcut progrese remarcabile de când a devenit ţară candidată. Putem începe deja să aducem economia moldovenească mai aproape de a noastră, pentru a contribui la dublarea dimensiunii sale într-un deceniu. Aceasta înseamnă locuri de muncă bune şi o calitate mai bună a vieţii pentru moldoveni”, a declarat von der Leyen.

„Această vizită subliniază relaţiile tot mai strânse dintre Chişinău şi Bruxelles”, a declarat biroul preşedintelui moldovean într-un comunicat înainte de vizita lui von der Leyen.

Maia Sandu, care a condamnat ferm invazia Rusiei în Ucraina vecină, a condus eforturile Moldovei de a adera la UE, ceea ce speră să se poată întâmpla până în 2030. Fostul stat sovietic sărac, situat între Ucraina şi România, membră a UE, a început în iunie negocierile oficiale pentru aderarea la UE.

Sondajele arată că Maia Sandu este favorită în alegeri şi are un avans confortabil faţă de ceilalţi 10 candidaţi. Sondajele indică, de asemenea, că majoritatea moldovenilor sprijină aderarea la Uniunea Europeană.

Relaţiile Moldovei cu Rusia s-au deteriorat în ultimii ani. Guvernul pro-occidental de la Chişinău a acuzat Moscova că urmăreşte răsturnarea sa şi că se amestecă în afacerile sale interne. Moscova a acuzat-o pe Sandu şi echipa sa că încurajează „rusofobia”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.