Uniunea Europeană (UE) anunţă vineri că ultima serie de sancţiuni vizează complexul militaro-industrial rus, persoane şi grupuri care atacă civili şi răpesc copii în Ucraina, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATEUE a adăugat aproape 200 de alte persoane şi entităţi pe lista de persoane care fac obiectul îngheţării activelor. Sunt vizate forţele armate ruse, precum şi ofiţeri individuali şi societăţi industriale din domeniul apărării, membrii Dumei de Stat şi ai Consiliului Federaţiei, miniştri, autorităţi nelegitime proruse din teritoriile ocupate în Ucraina şi partide politice, printre altele. Această listă cuprinde cifre-cheie referitoare la atacurile brutale şi deliberate cu rachete ale Rusiei împotriva civililor, la răpirea copiilor ucraineni şi transportarea lor în Rusia şi la furtul de produse agricole ucrainene.

Interdicţii suplimentare la export impuse de UE

Au fost introduse noi restricţii la export privind tehnologiile avansate şi cu dublă utilizare sensibile care contribuie la consolidarea capacităţilor militare şi tehnologice ale Rusiei. Este vorba despre motoare de drone, echipamente de camuflaj, echipamente chimice/biologice suplimentare, agenţi pentru combaterea dezordinii publice şi componente electronice suplimentare ale sistemelor militare ruse găsite pe câmpul de luptă.

Mai mult, cele mai severe restricţii la export sunt extinse pentru a include alte 168 de entităţi ruse strâns legate de complexul militar-industrial rus, într-un efort de a le bloca accesul la tehnologii cu dublă utilizare şi avansate sensibile. Astfel, numărul total al entităţilor sancţionate a ajuns la 410. Această decizie a fost luată în strânsă colaborare cu partenerii noştri şi vizează utilizatori finali militari care îşi desfăşoară activitatea în diverse sectoare, cum ar fi aeronautica.

Noile interdicţii la export vor fi extinse pentru a include alte produse şi tehnologii industriale, cum ar fi dronele de jucărie/de agrement, dispozitive generatoare complexe, laptopuri şi componente informatice, circuite imprimate, sisteme de radionavigaţie, aparate de radiotelecomandă, motoare şi piese pentru motoarele de aeronave, aparate de fotografiat şi obiective.

O gamă şi mai largă de servicii pentru întreprinderi nu va mai putea fi furnizată Rusiei odată cu introducerea interdicţiilor privind cercetarea de piaţă şi serviciile de sondare a opiniei publice, serviciile de testare şi de analiză tehnică şi serviciile de publicitate.

Interdicţii suplimentare privind tranzacţiile pentru băncile ruse

Alte trei bănci ruse au fost sancţionate, fapt care include o interdicţie totală de tranzacţionare impusă Băncii de Dezvoltare Regională a Rusiei cu scopul de a paraliza şi mai mult maşina financiară a lui Putin.

Interdicţii suplimentare impuse organelor de presă ruse

Alte patru canale ruseşti au fost sancţionate în UE.

Întreruperea accesului Rusiei la drone

În prezent sunt restricţionate exporturile directe de motoare de drone către Rusia şi exporturile către orice ţară terţă, cum ar fi Iranul, atunci când există suspiciunea că acestea vor fi utilizate în Rusia.

Măsuri economice suplimentare împotriva sectoarelor energetic şi minier din Rusia

Pe lângă interdicţia deja existentă privind investiţiile în sectorul energetic din Rusia, vor fi, de asemenea, interzise noi investiţii ale UE în sectorul minier rus, cu excepţia anumitor materii prime.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Sancţiunile vizează 168 de ”entităţi - companii şi organizaţii de stat - şi 12 persoane, precizează vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Valdis Dombrovskis.

A noua serie de sancţiuni impuse Rusiei din cauza Războiului rus în Ucraina a fost aprobată de către liderii UE în cadrul unui summit, joi.

Aceste sancţiuni au fost adoptate în mod oficial vineri - prin procedura scrisă.

Preşedinta CE Ursula von der Leyen anunţă că acest pachet de sancţiuni vizează ”tehnologia, finanţele şi presa cu scopul de a deraia şi mai mult maşina de război rusească”.

Von der Leyen precizează că aceste noi sancţiuni vizează ”aproape 200 de persoane şi entităţi implicate în atacuri vizând civili şi răpirea unor copii”.

Un efort deschis al Rusiei de adoptare a unor copii ucraineni şi aducere a lor în ţară este una dintre cele mai explozive probleme ale Războiului rus în Ucraina, a dezvăluit The Associated Press într-o anchetă jurnalistică.

Detalii cu privire la această a noua serie de sancţiuni impuse Rusiei urmează să apară la publicarea lor în Monitorul Oficial.

Între ţintele acestor noi sancţiuni se aflau ministere, parlamentari, guvernatori regionali şi partidfe politice.

Comisia Europeană voia să sancţioneze şi bănci ruseşti şi să restricţioneze exportul unor produse chimice, agenţi neurotoxici, componente electronice şi IT care pot fi folosite de armata rusă.

Von der Leyen a propus, de asemenea, ”exportul direct de motoare de dronă către Rusia şi exportul către orice ţară terţă ca Iranul, care poate furniza drone Rusiei”.

Comisia le-a recomandat statelor membre UE să impună sancţiuni sectoarelor minier şi energetic ruse, noilor investiţii miniere şi să interzică posturi ruseşti de televiziune.

UE a impus sancţiuni multor entităţi, bănci şi persoane - inclusiv preşedintelui rus Vladimir Putin şi unor membri ai familiei sale - şi un embargo cărbunelui şi importurilor pe mare de petrol, în strânsă coordonare cu aliaţi din Occident.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.