Preşedintele american Donald Trump a semnat luni un ordin executiv prin care ordonă Departamentelor Trezoreriei şi Comerţului din SUA să creeze un fond suveran de investiţii şi a declarat că acesta ar putea cumpăra TikTok, relatează Reuters.
„Vom face asta în următoarele 12 luni. Vom monetiza partea de active ale SUA pentru poporul american”, a declarat reporterilor secretarul Trezoreriei, Scott Bessent. „Va exista o combinaţie de active lichide, active pe care le avem în această ţară, pe măsură ce ne străduim să le scoatem la lumină pentru poporul american”, a adăugat Bessent.
Trump a vorbit anterior despre un astfel de vehicul de investiţii guvernamentale în calitate de candidat la preşedinţie, spunând că ar putea finanţa „mari eforturi naţionale”, cum ar fi proiecte de infrastructură precum autostrăzi şi aeroporturi, producţie şi cercetare medicală.
Detalii privind modul exact în care fondul ar funcţiona şi ar fi finanţat nu au fost disponibile imediat, însă Trump a declarat anterior că ar putea fi finanţat prin „tarife şi alte lucruri inteligente”.
Textul ordinului executiv este lipsit de detalii şi doar solicită Departamentelor Trezoreriei şi Comerţului să prezinte un plan pentru un astfel de fond în termen de 90 de zile, inclusiv recomandări privind „mecanismele de finanţare, strategiile de investiţii, structura fondului şi un model de guvernanţă”.
De obicei, astfel de fonduri se bazează pe excedentul bugetar al unei ţări pentru a face investiţii, însă SUA operează cu un deficit, scrie Reuters. De asemenea, crearea sa ar necesita probabil aprobarea Congresului.
Mai multe state americane, printre care Alaska, Texas şi New Mexico, au, de asemenea, propriile lor fonduri suverane, care contribuie la finanţarea diferitelor priorităţi, inclusiv educaţia şi reducerea impozitelor. Acestea se bazează frecvent pe veniturile obţinute din resursele naturale, cum ar fi petrolul sau terenurile.
Există peste 90 de astfel de fonduri în întreaga lume, în special în Orientul Mijlociu şi Asia, care gestionează active în valoare de peste 8 trilioane de dolari, potrivit Forumului internaţional al fondurilor suverane de investiţii. Este o modalitate de a face investiţii directe cu bani publici.
TikTok, care are aproximativ 170 de milioane de utilizatori americani, a fost deconectat pentru scurt timp chiar înainte de intrarea în vigoare, la 19 ianuarie, a unei legi care cere proprietarului său chinez ByteDance fie să îl vândă, din motive de securitate naţională, fie să facă obiectul unei interdicţii.
După preluarea mandatului la 20 ianuarie, Trump a semnat un ordin executiv prin care amână cu 75 de zile punerea în aplicare a legii.
Trump a declarat că a purtat discuţii cu mai multe persoane cu privire la achiziţionarea TikTok şi că probabil va lua în februarie o decizie cu privire la viitorul popularei aplicaţii. „Vom face ceva, poate cu TikTok, poate nu”, a spus Trump. „Dacă facem înţelegerea potrivită, o vom face. În caz contrar, nu o vom face... s-ar putea să o punem în fondul suveran de investiţii”, a declarat şeful Casei Albe.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.