Un grup de „sabotori ucraineni” a pătruns în două sate din regiunea Briansk, din vestul Rusiei, aflată la graniţa cu Ucraina, şi a luat ostatici locuitori în una dintre aşezări, iar luptătorii din Garda Naţională a Rusiei s-au angajat într-o confruntare cu militanţii, a transmis, pe surse, agenţia de presă a statului rus, TASS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

​Afirmaţiile Moscovei, negate de Kiev, nu pot fi verificate în mod independent, dar Rusia pregăteşte opinia publică de câteva zile că Ucraina ar pune la cale „acţiuni provocatoare”, o strategie propagandistică ce ar putea urmări distragerea atenţiei de la situaţia de pe front şi ralierea bloggerilor naţionalişti deveniţi tot mai critici în ultima vreme faţă de Kremlin. Ar putea fi, totodată, pretextul pentru începerea unei noi ofensive asupra Ucrainei, preconizate de ceva timp. 

UPDATE - Potrivit ultimelor informaţii, scrie agenţia oficială TASS, „sabotorii ucraineni” au încetat să mai fie activi. Martorii oculari intervievaţi de TASS sugerează însă că aceştia „s-ar fi ascuns pe teritoriul ucrainean”, dar, menţionează TASS, până în prezent nu a existat nicio confirmare oficială a acestui lucru.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

TASS consemnează, de asemenea, că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o discuţie cu presa, nu a răspuns la întrebarea dacă statutul „operaţiunii militare speciale” s-ar putea schimba din cauza acestor evenimente.

Kremlinul a mai spus că o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei va avea loc, aşa cum era prevăzut, la 3 martie şi nu va fi convocată o reuniune de urgenţă joi, 2 martie.

În Ucraina, mai scrie TASS, a fost declanşată pentru o oră o alertă aeriană în regiunile limitrofe regiunii Briansk, în timp ce în Belarusul vecin, Comitetul de Stat pentru Frontieră a declarat în legătură cu incidentul că Minskul are suficiente forţe pentru a proteja frontiera.

Pe de altă parte, numeroase dispozitive explozive ar fi fost găsite în sud-vestul regiunii Briansk în urma atacului „sabotorilor ucraineni”, a anunţat FSB. „Se efectuează verificări şi inspecţii în zonă, a fost găsit un număr mare de dispozitive explozive de diferite tipuri, se desfăşoară operaţiuni de deminare”, a transmis FSB într-un comunicat.

CITEȘTE ȘI FSB anunţă că a respins ”naţionalişti ucraineni” infiltraţi pe teritoriul rus către Ucraina, vizaţi acolo într-o ”lovitură masivă de artilerie” şi că a trecut la deminare după ce a descoperit un număr mare de explozivi

UPDATE - Atacul „sabotorilor ucraineni” în zona de frontieră din regiunea Briansk este un act terorist, a declarat joi Vladimir Putin în timpul unei videoconferinţe cu participanţii la un program educaţional din Caucazul de Nord, relatează TASS.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Vladimir Putin califică atacul militanţilor ucraineni din regiunea Briansk drept atac terorist: „Nimic nu va funcţiona pentru ei, îi vom termina noi”

"Astăzi au comis un alt act de terorism, o altă crimă, au intrat în zona de frontieră şi au deschis focul asupra civililor. Au văzut că era o maşină civilă, au văzut că acolo stăteau civili şi copii, nu, era o maşină obişnuită, au deschis focul asupra lor", a declarat Vladimir Putin, citat de TASS.

CITEȘTE ȘI Putin şi-a anulat o vizită programată în Caucazul de Nord, sub pretextul situaţiei din regiunea rusă Briansk

UPDATE - „Povestea despre grupul de sabotaj ucrainean din Federaţia Rusă este o provocare deliberată clasică”, a transmis pe Twitter Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

„Federaţia Rusă vrea să îşi sperie populaţia pentru a justifica atacul asupra unei alte ţări şi sărăcia în creştere după un an de război. Mişcarea partizană din Federaţia Rusă devine tot mai puternică şi mai agresivă. Temeţi-vă de partizanii voştri...” - a transmis Podoliak.

UPDATE - Preşedintele rus Vladimir Putin primeşte rapoarte de la Serviciul Federal de Securitate, Ministerul Apărării şi Rosgvardia cu privire la situaţia din zona de frontieră din regiunea Briansk, unde s-au infiltrat „sabotori ucraineni”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Preşedintele Putin se află la Kremlin, el primeşte rapoarte constante, regulate, prin intermediul agenţiilor de securitate. În special, şeful FSB (Aleksandr) Bortnikov, ministrul apărării (Serghei) Şoigu şi şeful Rosgvardia (Viktor) Zolotov îi raportează. Vorbim despre evenimente care sunt în desfăşurare în regiunea Briansk în legătură cu atacul militanţilor ucraineni”, a declarat Peskov, care a descris acţiunile drept un „atac terorist”.

UPDATE - TASS face o actualizare a informaţiilor sub titlul „Ce se ştie despre infiltrarea sabotorilor ucraineni în satele de frontieră din regiunea Briansk”:

Sabotorii ucraineni s-au infiltrat joi dimineaţă într-o zonă de frontieră din regiunea Briansk, a declarat şeful regiunii, Aleksandr Bogomaz. Potrivit celor mai recente informaţii, aceştia au intrat în două sate şi se duc lupte.

Serviciul Federal de Securitate(FSB) a confirmat că în zona de frontieră este în curs o operaţiune de eliminare a celor infiltraţi pe la frontiera de stat.

Bogomaz a declarat că „sabotorii” s-au infiltrat în satul Lubeceane, situat în districtul Klimovsk, chiar la graniţa cu Ucraina. Potrivit acestuia, forţele ucrainene au aruncat în aer un vehicul, în urma căruia o persoană a fost ucisă şi o alta - un copil de zece ani - a fost rănită.

În plus, potrivit guvernatorului, un atac cu dronă a vizat satul de frontieră Suşani.

Potrivit unei surse TASS din cadrul forţelor de ordine, „sabotorii” au atacat atât Lubeceane, cât şi Suşani, care se află la o distanţă de aproximativ 15 km în linie dreaptă.

Este vorba despre câteva zeci de bărbaţi înarmaţi, a spus sursa.

În prezent există lupte între „sabotori” şi luptătorii de la Rosgvardia.

FSB a confirmat pentru TASS că „se iau măsuri pentru eliminarea naţionaliştilor ucraineni înarmaţi care au încălcat frontiera de stat” în zona de frontieră din regiunea Briansk.

Până în prezent, au fost raportate oficial un mort şi un rănit, iar „sabotorii” ucraineni ar putea ţine ostatice până la şase persoane. Sursele TASS susţin însă că există morţi şi răniţi în rândul civililor.

Informaţii despre „sabotorii ucraineni” pe teritoriul rusesc apar frecvent, dar, de regulă, este vorba de acţiuni de sabotaj şi recunoaştere, menţionează TASS.

Luni, 27 februarie, canalul Telegram Mash a raportat că erau căutaţi „sabotori” în regiunile Belgorod, Voronej şi Kursk, dar autorităţile regionale au negat aceste informaţii, mai spune TASS.

ŞTIREA INIŢIALĂ -  Potrivit TASS, printre civili se numără morţi şi răniţi. De asemenea, ar fi vorba despre şase ostatici, potrivit surselor TASS.

Garda Naţională a Rusiei (Rosgvardia) este un corp separat de armată care răspunde direct preşedintelui Vladimir Putin, în calitatea sa de comandant suprem şi de şef al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Ştirea agenţiei TASS intervine în condiţiile în care de câteva zile Moscova şi-a intensificat propaganda în favoarea tezei că armata ucraineană pregăteşte provocări la adresa Rusiei.

Regiunea Briansk (sau Breansk) se află la în extremitatea vestică a Rusiei, la graniţa cu Ucraina şi Belarus.

Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

 în discursul rostit marţi în faţa conducerii FSB, Vladimir Putin le atrăgea atenţia agenţilor de securitate că trebuie să fie pregătiţi de „atacuri teroriste” pe care le-ar pregăti inamicul, inclusiv cu sprijinul Occidentului.

CITEȘTE ȘI Putin ordonă FSB-ului să-şi intensifice spionajul împotriva Occidentului şi recunoaşte că au avut pierderi. Reprimarea şi mai aspră a libertăţii de exprimare, printre sarcinile stabilite de liderul de la Kremlin

 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.