Liderii Coreei de Nord şi Coreei de Sud au convenit, vineri, după o a doua rundă de convorbiri, să colaboreze pentru denuclearizarea peninsulei, anunţă BBC. Kim Jong-un a devenit primul lider nord-coreean care a ajuns în Coreea de Sud după ce a trecut linia de demarcatie militară care separă cele două ţări de la sfârşitul războiului în 1953. După o primă rundă de discuţii Seulul a comunicat că liderul nord-coreean i-a cerut în glumă scuze lui Moon pentru că i-a întrerupt somnul cu testele nucleare de anul trecut, atunci când preşedintele sud-coreean a fost nevoit să convoace întâlniri ale consiliului de securitate la primele ore ale dimineţii. „Nu vă vom mai întrerupe somnul de dimineaţă de acum înainte”, a declarat Kim.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Cina organizată la summitul intercoreean va avea un meniu special, cu simboluri ascunse

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
CITEȘTE ȘI Prima rundă de discuţii în summitul intercoreean s-a încheiat. Moon consideră discuţiile „un cadou pentru lume”. Kim doreşte întâlniri mai dese şi promite oprirea testelor nucleare: „Nu vă vom mai întrerupe somnul de dimineaţă”

UPDATE - Anunţul a fost făcut de liderul de la Phenian  Kim Jong-un şi de omologul său sud-coreean Moon Jae-in, în urma discuţiilor care au avut loc la frontiera dintre cele două state.

De asemenea, cei doi şefi de stat au convenit să acţioneze astfel încât armistiţiul care a pus capăt războiului intercoreean în 1953 să se transforme anul acesta într-un tratat de pace.

Alte puncte asupra cărora au convenit într-o declaraţie comună sunt: încetarea activităţilor ostile dintre cele două ţări, transformarea zonei demilitarizate care separă cele două state într-o "zonă a păcii", în care să nu mai fie difuzate mesaje de propagandă, reducerea arsenalului militar din regiune în vederea diminuării tensiunilor militare, convorbiri trilaterale care să implice China şi SUA, organizarea unei reuniuni a familiilor deivizate în urma războiului, conectarea şi modernizarea căilor ferate şi drumurilor care traversează frontiera, participare comună la competiţii sportive, inclusiv la Jocurile Asiatice de anul acesta.

Nu au fost oferite detalii privind modul în care vor fi atinse aceste obiective, iar numeroşi analişti rămân sceptici faţă de aparentul entuziasm al Coreei de Nord.

Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, l-a întâmpinat pe liderul nord-coreean chiar la graniţă iar cei doi şi-au strâns mâna de ambele părţi ale graniţei, într-un moment încărcat de semnificaţii.

CITEȘTE ȘI Prima rundă de discuţii în summitul intercoreean s-a încheiat. Moon consideră discuţiile „un cadou pentru lume”. Kim doreşte întâlniri mai dese şi promite oprirea testelor nucleare: „Nu vă vom mai întrerupe somnul de dimineaţă”

Liderul nord-coreean l-a invitat apoi, spre surprinderea tuturor, pe Moon de cealaltă parte a liniei de demarcaţie, în Coreea de Nord, pentru ca apoi cei doi să se întoarcă pe partea Coreei de Sud.

Cei doi lideri au fost întâmpinaţi în Coreea de Sud de o gardă de onoare în costume tradiţionale. Liderii au mers apoi la Casa Păcii în Panmunjom, o clădire în zona demilitarizată dintre cele două ţări.

„Acum începe o nouă istorie – o eră a păcii”, se arată în mesajul scris de Kim în cartea de oaspeţi de la Casa Păcii.

De asemenea, Kim a glumit făcând referire la faptul că a adus faimoşii tăiţei reci nord-coreeni la întâlnire: „Sper că vă veţi bucura de tăiţeii pe care i-am adus”.

La începutul summit-ului, Kim şi Moon au făcut câteva declaraţii în faţa camerelor.

Kim a declarat că îşi doreşte discuţii „sincere” despre problemele actuale şi că speră că summit-ul va avea un „deznodământ bun”.

„Sper să scriem un nou capitol despre noi, este un punct de începere. Vom face un nou început. A durat 11 ani pentru ca acest moment istoric să se întâmple. Mergând aici, m-am întrebat de ce a durat atât de mult”, a declarat el.

„În timpul întâlnirii de astăzi, sper că nu ne vom întoarce la început şi că vom implementa ce am discutat de data aceasta. Sper că ne vom ridica aşteptărilor pe care ceilalţi le au de la noi şi sper că vor exista acorduri care să îndeplinească acele aşteptări”, a adăugat Kim.

Au urmat apoi declaraţiile liderului sud-coreean.

„Sper că toată lumea este atentă la primăvara care se întinde peste Peninsula Coreeană. Este o mare responsabilitate pe umerii noştri. Oamenii din întreaga lume au speranţe mari. Vizita dumneavoastră face linia de demarcaţie un simbol al păcii, nu al diviziunii. Dialogul nostru şi discuţiile de astăzi vor fi foarte sincere. În sfârşit putem avea dialogul pe care nu l-am avut în ultima decadă”, a declarat el.

Principalul subiect al discuţiilor va fi programul nuclear controversat al Coreei de Nord. Seul a avertizat că va fi dificil să se ajungă la un acord privind dezarmarea nucleară a Nordului.

O primă rundă de discuţii s-a încheiat, cei doi lideri luând prânzul separat.

Întâlnirea, cea de-a treia de acest tip după summit-urile din 2000 şi 2007, este rezultatul unor relaţii îmbunătăţite dintre cele două Corei din ultimele luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.