Gruparea Statul Islamic (SI) a anunţat luni că a preluat controlul asupra oraşului Palma, în nordul Mozambicului, ţinta unui atac-surpriză lansat de către jihadişti miercuri, soldat potrivit Apărării mozambicane cu zeci de morţi, relatează AFP.
Într-un comunicat publicat pe unul dintre site-urile de propagandă SI, pe Telegram, gruparea jihadistă anunţă că a vizat ”cazărmi militare şi cartiere generale ale Guvernului”.
SI anunţă totodată că a preluat ”controlul oraşului” Palma şi că a ucis zeci de militari ”din armata mozambicană şi creştini, inclusiv cetăţeni ai unor state cruciate”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Mii de persoane încercau să fugă prin orice mijloc din nord-estul Mozambicului, vizat de miercuri în acest atac jihadst de amploare, soldat cu zeci de morţi în rândul civililor.
Guvernul mozambican a confirmat duminică seara că cel puţin şapte persoane au fost ucise într-o ambuscadă, vineri, în timp ce încercau să fugă dintr-un hotel în care s-au baricadat.
”Zeci” de alte persoane au fost ucise în atacul iniţial, miercuri, vizând micul oraş portuar Palma, situat la doar zece kilometri de o instalaţie în domeniul gazelor naturale, condusă de grupul francez Total, un megaproiect în valoare de 20 de miliarde de dolari, care urmează să devină operaţional în 2024.
Palma a căzut pe mâna acestor grupări armate vineri seara, după mai bine de 48 de ore de confruntări.
”Peste 100 de persoane sunt date dispărute”, a declaart AFP cercetătorul Martin Ewi de la Instititul de studii în domeniul securităţii de la Pretoria, care evocă o ”situaţie încă foarte confuză”.
Jihadiştii, care au jurat credinţă Statului Islamic (SI) şi care terorizează de peste trei ani provincia majoritar musulmană Cabo Delgado, la frontiera cu Tanzania, au lansat acest atac-surpriză miercuri după-amiaza - pe trei fronturi simultan -, provocând panică în rândul celor 75.000 de locuitori.
Martori au povestit ONG-ului Human Rights Watch (HRW) că aceştia au tras ”în toate direcţiile asupra oamenilor şi clădirilor” şi că au lăsat mulţi morţi în stradă.
VAPOARE PLINE CU REFUGIAŢI
”Acţiunile lor au condus la uciderea cu laşitate a zeci de persoane fără apărare”, a denunţat într-o conferinţă de presă colonelul Omar Saranga, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.
Locutori, din rândul cărora mulţi au scăpat de violenţe jihadiste în satele lor, au fugit.
Unii s-au refugiat în păduri vecine, alţii către plaje, unde au urcat în ambarcaţiuni. Iar alţii au plecat pe jos sau cu maşina către instaşaţia gaziferă. Acolo ei au cerut să se adăpostească în incinta acestei instalaţii ultrasecurizate, în Peninsula Afungi.
O navă cu 1.400 de persoane la bord ”plecat de la instalaţia de la Afungi" sâmbătă seara a ajuns duminică la Pemba, capitala provinciei, situată la aproximativ 200 de kilometri distanţă, a declarat pentru AFP o sursă care a participat la această operaţiune de evacuare.
Între aceste persoane se află personal considerat neesenţial la instalaţia gaziferă, dar mai ales locuitori din Palma care s-au refugiat în ea.
Pe plaje, la Pemba, pirogi şi ambarcaţiuni cu pânze tradiţionale, încărcate cu refugiaţi, sosesc de pe coasta Palma şi de la Afungi.
La aeroport, zborurile obişnuite au fost suspendate, pentru a face loc unor oepraţiuni militare, potrivir unor funcţionari.
ASEDIAŢI 48 DE ORE
Caritas, o organizaţie umanitară prezentă în regiune, a confirmat afluxul de refugiaţi la Pemba.
”Salariaţi ai unor întreprinderi din Palma sosesc, mai ales”, a declarat pentru AFP conducătorul organizaţiei, Manuel Nota.
”Operaţiuni de evacuare sunt în curs”, a confirmat directorul regional al organizaţiei Human Rights Watch (HRW), Dewa Mavhinga.
Între cele 180 de persoane care au petrecut peste 48 de ore infernale asediate în hotelul din Palma, situat între oraş şi aeroport, după ce au figit din calea atacului de miercuri, câteva zeci de persoane erau în continuare date dispărute.
Aproximativ 80 dintre aceste persoane au plecat vineri la bordul a 17 camioane militare, dintre care numai şapte au ieşit din zona de conflict.
Nicio sursă nu putea spune imediat ce s-a întâmplat cu persoanele de la bordul celorlalte zece camioane.
Însă o ambuscadă vizând mai multe dintre ele s-a soldat cu cel puţin şapte mrţi, a confirmat Guvernul.
”Un număr necunoscut de persoane a murit, fără îndoială, încercând să fugă de la Hotelul Amarula, atunci când a fost atacat convoiul”, apreciază Mavhinga.
Un sud-african în vârstă de 40 de ani, Adrian Nel, care lucra pentru o întreprindere la Palma, împreună cu tatăl şi fratele său, se află între victime, a declarat mama sa pentru AFP.
Căutând să fugă după ce a fost asediaţi în hotel, ”ei au căzut într-o ambuscadă. Ei au tras. Fiul meu este mort”, declară Meryl Nel.
”Nu pot să exprim ceea ce simt”, spune ea.
”Fiul meu a murit într-o zi violentă şi inutil”, plânge ea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.