Presupuşi sabotori au vizat reţeaua de trenuri de mare viteză din Franţa (TGV) într-o serie de atacuri comise vineri înainte de ivirea zorilor care au provocat haos pe cele mai aglomerate linii de cale ferată din ţară şi au sporit îngrijorările legate de securitate înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, care va avea loc vineri. În plus, într-un alt incident, poliţia a declarat că aeroportul Basel-Mulhouse-Freiburg, situat la graniţa franco-elveţiano-germană, a fost evacuat din cauza unei ameninţări cu bombă. Ulterior, acesta a fost redeschis şi şi-a reluat activitatea, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sabotajul coordonat a avut loc în timp ce Franţa a pus în aplicare o operaţiune masivă de securitate, implicând zeci de mii de poliţişti şi soldaţi pentru a proteja capitala cu ocazia evenimentului  sportiv excepţional, absorbind resurse de securitate din întreaga ţară.

SNCF, operatorul feroviar de stat, a declarat că vandalii au deteriorat cutiile de semnalizare de-a lungul liniilor care leagă Parisul de oraşe precum Lille în nord, Bordeaux în vest şi Strasbourg în est. Un alt atac asupra liniei Paris-Marsilia a fost dejucat. Atacurile au afectat instalaţiile de semnalizare de pe liniile de mare viteză Atlantic, Northern şi Eastern cu incendii declanşate de dispozitive explozive, a precizat SNCF.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Nu a existat nicio revendicare imediată a responsabilităţii pentru aceste acte. Două surse din domeniul securităţii au declarat că modul de operare a făcut ca suspiciunile iniţiale să se îndrepte către militanţii de extremă stânga sau activiştii de mediu, dar au precizat că nu există încă nicio dovadă.

Premierul Gabriel Attal a refuzat să facă speculaţii atunci când a fost întrebat, într-o intervenţie televizată, despre posibilitatea ca astfel de grupuri să se afle în spatele sabotajului. "Ancheta începe, fac apel la toată lumea să fie prudentă", a spus el. "Ceea ce ştim, ceea ce vedem, este că această operaţiune a fost pregătită, coordonată, că au fost vizate centre esenţiale, ceea ce arată o anumită cunoaştere a reţelei pentru a şti unde să lovească", a comentat premierul.

Într-un alt incident, poliţia a declarat că aeroportul Basel-Mulhouse-Freiburg, situat la graniţa Franţei cu Elveţia şi Germania, a fost evacuat din cauza unei ameninţări cu bombă. Ulterior, acesta a fost redeschis şi şi-a reluat activitatea, a precizat aeroportul.

DESCHIDEREA EXTRAVAGANTĂ A JOCURILOR OLIMPICE, SUB O SUPRAVEGHERE STRICTĂ

Atacurile coordonate asupra reţelei feroviare vor alimenta un sentiment de îngrijorare înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, care va avea loc vineri, în inima Parisului. Peste 300.000 de spectatori sunt aşteptaţi pe malurile Senei atunci când sportivii vor defila prin inima Parisului pe o flotilă de barje şi bărci fluviale, în cadrul unei ceremonii de deschidere extravagante care va fi urmărită de o audienţă mondială.

Franţa mobilizează 45 000 de poliţişti, 10 000 de soldaţi şi 2 000 de agenţi de securitate privaţi pentru a asigura securitatea ceremoniei de deschidere a Jocurilor. Lunetiştii vor fi pe acoperişuri, iar dronele vor supraveghea din aer.

Dar în timp ce capitala este închisă pentru ceremonia Jocurilor Olimpice, securitatea în alte părţi ale ţării este mai redusă.

BLOCAJ ÎN TRANSPORTURI, VACANŢA ÎNCEPE CU NERVI

Atacurile asupra trenurilor de mare viteză TGV au lăsat sute de mii de oameni blocaţi în gări, cu atât mai mult cu cât multe companii au dat concedii angajaţilor tocmai pentru a decongestiona transportul pe perioada Jocurilor Olimpice.

SNCF a îndemnat toţi călătorii să îşi amâne călătoriile. Reparaţiile sunt în curs, dar traficul va fi grav perturbat cel puţin până la sfârşitul weekendului.

Trenurile au fost trimise la punctele lor de plecare.

Şeful SNCF, Jean-Pierre Farandou, a declarat că aproximativ 800 000 de clienţi au fost afectaţi înainte de un weekend aglomerat pentru turiştii francezi.

Mii de membri ai personalului feroviar au fost mobilizaţi pentru a repara pagubele.

"Acest atac nu este o coincidenţă, este un efort de a destabiliza Franţa", a declarat reporterilor Valerie Pecresse, preşedinta regiunii Paris.

Organizatorii JO Paris 2024 au declarat că lucrează îndeaproape cu SNCF pentru a evalua situaţia. Atacurile vor îngreuna situaţia persoanelor care călătoresc la Paris din alte zone ale Franţei. Unele echipe, cum ar fi echipa americană de baschet, îşi au cartierul general la Paris şi ar fi trebuit să călătorească sâmbătă cu trenul spre oraşul Lille din nord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.