Toate serviciile de informaţii din Franţa sunt mobilizate după atacul masiv asupra reţelei de cale ferată SNCF, care a fost vizată vineri dimineaţa, cu doar câteva ore înainte de deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice, de incendii pe care autorităţile le-au denunţat ca fiind "acte criminale deliberate" de sabotaj, care au perturbat circulaţia trenurilor de mare viteză şi a trenului Eurostar, relatează presa franceză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu doar câteva ore înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, transportul feroviar din Franţa este grav perturbat. SNCF declară că este victima unui "atac masiv de paralizare a reţelei TGV", care provoacă perturbări ale traficului pe reţeaua TGV. În regiunea Parisului, numeroase staţii vor fi închise şi de asemenea, un anumit număr de puncte de acces la şoseaua de centură vor fi blocate.

Denunţând un "act criminal revoltător", ministrul transporturilor, Patrice Vergriete, a declarat că vor exista "consecinţe foarte grave" pentru traficul feroviar: doar un tren din două este programat să circule spre nord, est şi Bretania, şi un tren din patru spre Bordeaux în weekendul vacanţei de vară şi al deschiderii Jocurilor Olimpice.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

"Tot ce avem arată că a fost o acţiune deliberată. Au fost găsite la faţa locului furgonete. Totul indică un incendiu provocat", a explicat ministrul transporturilor într-o conferinţă de presă.

"Unele locaţii au fost alese pentru a avea un impact mai mare asupra traficului", a declarat, la rândul său, Jean-Pierre Farandou, directorul general al grupului SNCF. "Trebuie să reparăm cablu cu cablu, este o muncă foarte meticuloasă", a adăugat el.

Potrivit lui Jean-Pierre Farandou, 800.000 de clienţi sunt afectaţi de aceste acte rău intenţionate.

Pe reţeaua  X, Eurostar a avertizat că trenurile sale sunt, de asemenea, perturbate de dificultăţile de pe reţeaua franceză, dar călătoriile dintre Marea Britanie şi Franţa, pe sub Canalul Mânecii, nu vor fi întrerupte. Ar putea exista însă întârzieri de cica o oră.

SNCF a anunţat că trei locaţii au fost vizate joi noapte. Mai întâi, la nord, în apropiere de Arras. Apoi spre est, lângă Pagny-sur-Moselle, la câţiva kilometri de Metz. În sfârşit, între Paris şi Tours, la Courtalain. O a patra tentativă de sabotaj, în sud-estul Franţei, a fost zădărnicită.

Incendiile care au perturbat reţeaua SNCF vineri dimineaţă nu pot fi încă atribuite în mod clar unor infractori. Cu toate acestea, modul de operare observat este în general utilizat de membri ai stângii radicale, a declarat o sursă de securitate pentru Le Figaro. 

Actele de "sabotaj" cărora le-a căzut victimă SNCF noaptea trecută şi care au luat forma unor incendii provocate nu au condus deocamdată la nicio arestare în acest stadiu, a declarat poliţia pentru Le Figaro.

Pentru moment, nimeni nu a revendicat aceste acte şi niciun suspect nu a fost încă clar identificat şi arestat. Toate serviciile de informaţii sunt mobilizate pentru a face lumină asupra acestor acte de "sabotaj" clar coordonate.

Actele de sabotaj au fost comise în jurul orei locale 4:00 la Courtalain (Eure-et-Loir), Pagny-sur-Moselle (Meurthe-et-Moselle) şi Croisilles (Pas-de-Calais), potrivit Ministerului Transporturilor. De asemenea, o acţiune a fost dejucată la Vergigny (Yonne) de "agenţii SNCF care au provocat fuga mai multor persoane".

Aceste acţiuni sunt susceptibile de a provoca perturbări până la sfârşitul weekendului, a declarat vineri directorul general al SNCF, Jean-Pierre Farandou, în cadrul unui briefing de presă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.