Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a exprimat marţi regretul faţă de respingerea de către Parlamentul britanic a acordului divorţului, în pofida eforturilor Uniunii Europene de a se ajunge la ”cel mai bun acord posibil, relatează BBC News

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Ministrul irlandez de Externe Simon Coveney îndeamnă la ”răbdare şi calm” în urma respingerii ultimului acord al divorţului în Parlamentul britanic, relatează BBC News.
 
”Existau indicii consistente în ultimele câteva zile ale acestei înfrângeri dure”, a declarat şeful diplomaţiei britanice pentru postul britanic.
 
”Acum avem nevoie de răbdare şi calm şi să lăsăm procesul să-şi urmeze cursul laWestminster”, a îndemnat el.
 
Deputaţii britanici au respins a doua oară, masiv, acordul Brexitului - cu 391 de voturi la 242 -, fără să fie convinşi de ”schimbările” de ultim moment obţinute luni seara de la UE de către premierul Theresa May.
 
Pe de altă  parte, premierul danez Lars Lokke Rasmussen s-a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, ”meget trist” (”foarte trist”, în norvegiană) după votul de marţi seara în Parlamentul de la Londra.
 
”Acea minge este din nou în terenul britanic. Trebuie ca Guvermul şi Parlamentul britanice să prezinte soluţii”, a apreciat la rândul său şeful diplomaţiei daneze Anders Samuelsen.
 
”În paralel, Guvernul continuă pregătirile în vederea scenariului unui Brexit fără acord, pentru ca să fim pregătiţi”, a adăugat ministrul de Externe.
 
Ministrul austriac al Afacerilor Europene Gernot Blumel cataloghează drept ”neplăcut” rezultatul votului britanic.
 
”UE şi Guvernul federal austriac sunt pregătite, bineînţeles, şi în vederea unui Brexit fără acord”, afirmă el, adugând că Vieva este în continuare convinsă că o ”ieşire ordonată ar fi o soluţie mai bună pentru toate părţile. Acest lucru depinde de regatul Unit”.
 
Pe de altă parte, ”soluţia impasului nu poate fi decât la Londra”, a reacţionat marţi Palatul Elysée, după respingerea de către Parlamentul britanic a acordului, cu 17 zile înaintea datei prevăzute a ieşirii din Uniunea Europeană, relatează AFP.
 
”Franţa regretă votul de astă seară”, a anunţat preşedinţia franceză, precizând că Parisul nu va putea, ”în niciun caz să accepte o prelungire (a datei Brexitului) fără o strategie alternativă, credibilă, din partea Regatului Unit”.
 
”După ce UE a oferit asigurări suplimentare Regatului Unit, în decembrie, ianuarie şi martie, am ajuns la capătul negocierilor asupra condiţiilor retragerii”, îşi exprimă regretul Palatul Elysée.
 
”Aşa cum afirmă UE constant şi repetat, acordul retragerii nu este renegociabil. Acest lucru este valabil inclusiv pentru backstop, care vizează să garanteze absenţa frontierei fizice în Irlanda, păstrând totodată integritatea pieţei unice”.
 
Parisul anunţă că, împreună cu partenerii săi din UE, îşi ”continuă” ”pregătirea în vederea unei ieşiri a Regatului Unit fără acord, pentru a fi pregătit la 29 martie”.
 

”Dacă Regatul Unit va cere o prelungire a perioadei de negociere, noi o vom examina şi vom decide în unanimitate. Aşa cum a anunţat preşedintele Republicii, nu vom putea, în niciun caz, să acceptăm o prelungire fără o strategie alternativă, credibilă, din partea Regatului Unit”, subliniază preşedinţia franceză.

Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a exprimat marţi regretul faţă de respingerea de către Parlamentul britanic a acordului divorţului, în pofida eforturilor Uniunii Europene de a se ajunge la ”cel mai bun acord posibil”.

”Proiectul european este necesar să avanseze, pentru a asigura libertate, stabilitate şi prosperitate”, apreciază Sanchez într-un mesaj postat pe Twitter.

”Avem nevoie de Guverne proeuropene. Să protejăm Europa, pentru ca Europa să ne protejeze”, îndeamnă şeful Guvernului spaniol.

Pe de altă parte, premierul finlandez în exerciţiu Juha Sipila, apreciază că ”rezultatul votului britanic nu poate fi regretat”.

”Din partea UE, s-au depus toate eforturile pentru a se ajunge la un acord”, adaugă el.

”Dacă (Marea) Britanie formulează o cerere rezonabilă în vederea unei amânări (a Brexitului), noi o vom discuta şi vom decide în unanimitate”, mai declară şeful Guvernului de la Helsinki.

Premierul olandez Mark Rutte apreciază că Londra este cea care trebuie să prezinte o soluţie.

”Regret rezultatul votului (britanic) din această (marţi) seara”, afirmă el

”Este dezamăgitor faptul că Regatul Unit nu a putut să asigure o majoritate care să susţină acordul retragerii convenit de ambele părţi în noiembrie, inclusiv după numeroase asigurări suplimentare din partea UE”, apreciază el.

”O soluţie este necesar să fie prezentată de către Londra”, îndeamnă Rutte.

”În cazul în care Regatul Unit prezintă o cerere motivată în vederea unei amânări (a Brexitului), mă aştept la o justificare credibilă şi convingătoare”, avertizează el.

”Cei 27 vor analiza solicitarea vor lua o decizie în unanimitate. O bună funcţionare a instituţiilor UE este necesar să fie asigurată”, mai apreciază premierul olandez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.