Fostul şef al Statului Major General al Republicii Moldova, Igor Gorgan, care a fost demis în 2021, ar fi informator al serviciilor de informaţii ale armatei ruse (GRU), potrivit unei investigaţii a site-ului rusesc independent The Insider realizată împreună cu jurnalişti moldoveni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gorgan ar fi raportat regulat GRU şi ar transmis informaţii inclusiv despre situaţia din Moldova, scrie The Insider, care ar fi avut acces la corespondenţa de pe Telegram dintre Gorgan şi „sponsorul său din GRU, colonelul Aleksei Makarov”.

Gorgan l-ar fi informat pe Makarov şi ce arme cumpără Kievul de la ţările vecine, inclusiv din Moldova, dar şi despre discursurile publice ale preşedintei Maia Sandu. „Dovadă sunt zeci de link-uri transmise curatorului”, scrie The Insider.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, SIS, a confirmat ulterior că generalul Igor Gorgan a spionat pentru armata rusă.

CITEȘTE ȘI Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova confirmă că Igor Gorgan, fostul comandant al armatei, spiona pentru armata rusă

În reacţie, potrivit NewsMaker, Preşedinţia de la Chişinău a anunţat că distincţiile de stat oferite lui Gorgan în 2006 şi 2015, dar şi gradele militare ale acestuia vor fi retrase. Totodată, instituţia prezidenţială a menţionat că „astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de patrie”.

GRANIŢA CU ROMÂNIA, „O GAURĂ MARE”

The Insider a publicat miercuri o investigaţie în care a menţionat că a avut acces la mesajele schimbate pe Telegram de fostul şef al Marelui Stat Major al Armatei din Republica Moldova cu „curatorul” său din Direcţia Principală de Informaţii (GRU), colonelul Aleksei Makarov. Potrivit sursei, Gorgan „a raportat regulat despre situaţia politică internă din republică şi a transmis date despre vizitele reprezentanţilor Ministerului ucrainean al Apărării ucrainean, care au achiziţionat echipament militar şi obuze pentru forţele lor armate”.

Jurnaliştii spun că Gorgan şi Makarov au început să aibă discuţii active pe Telegram în aprilie 2022, adică după începerea invaziei ruse pe scară largă din Ucraina. Gorgan ar fi avut întâlniri secrete în cafenele din Chişinău sau la pescuit.

„Pot să mă întâlnesc cu oricine, sunt un om de acţiune, trebuie să mergem înainte mai repede!!! (…) Trăim vremuri istorice! Noi trebuie să facem această istorie!”, ar fi spus Gorgan într-un mesaj.

Potrivit sursei, reprezentanţii Rusiei s-au interesat îndeosebi ce arme cumpără Kievul de la ţările vecine, inclusiv din Moldova. „Ucrainenii deja de 3 săptămâni se plimbă prin Ministerul nostru al Apărării şi cer totul, în special obuze pentru artilerie”, ar fi fost un alt mesaj al lui Gorgan.

„Trebuie să închidem cât mai curând graniţa cu România! Aceasta este o gaură mare! De acolo multă marfă vine în Ucraina. Mai ales mărfuri militare!”, ar mai fi transmis Gorgan, potrivit sursei. 

„URĂ DEOSEBITĂ” PENTRU MAIA SANDU

The Insider afirmă că pe lângă informaţiile militare, agentul Gorgan ar fi transmis informaţii despre situaţia politică internă din Republica Moldova şi a monitorizat îndeaproape discursurile publice ale preşedintei Maia Sandu, faţă de care generalul „simte o ură deosebită”, pentru că ea l-a demis din funcţie în 2021.

Jurnaliştii au mai scris că în ajunul expulzării în masă a diplomaţilor ruşi din Moldova, în iulie 2023, Gorgan a încetat să mai comunice cu Makarov şi s-a angajat la Oficiul ONU pentru Refugiaţi din Chişinău (UNHCR-Moldova).

REACŢIA PREŞEDINŢIEI DE LA CHIŞINĂU

Igor Gorgan a preluat funcţia de şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, comandant al Armatei Naţionale a Republicii Moldova, în luna iulie 2019, dar a fost demis în septembrie 2021. Un decret în acest sens a fost semnat de către preşedinta ţării Maia Sandu. Propunerea privind demisia lui Gorgan a venit din partea ministrului apărării, Anatolie Nosatîi, în cadrul şedinţei de guvern din 8 septembrie.

Gorgan mai deţinuse această funcţie în perioada 2013-2016, dar a fost demis la solicitarea ministrului apărării de atunci, Anatol Şalaru, care l-a acuzat de delapidări, nepotism şi partizanat politic. În replică, Gorgan a spus despre Şalaru că „vrea să se îmbogăţească din contul statului şi al armatei şi că îşi doreşte persoane comode în Armata Naţională”, reaminteşte NewsMaker.

După dezvăluirile de miercuri făcute de The Insider, consilierul prezidenţial Adrian Băluţel a declarat că „astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie”.

„În 2021 această persoană a fost destituită din funcţie de preşedinta Maia Sandu. Distincţiile de stat oferite acestuia în 2006 - „Meritul Militar”, 2015 - „Credinţă Patriei” şi gradele militare vor fi retrase. Asemenea cazuri demonstrează că sunt imperios necesare o monitorizare continuă şi o verificare minuţioasă în raport cu cei din instituţiile de apărare şi de asigurare a securităţii statului. Astfel de infractori din interior contribuie la ameninţările hibride la adresa statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acţiunilor de trădare de patrie”, a reacţionat Băluţel după investigaţia The Insider.

CONEXIUNILE LUI GORGAN

Ukrainskaia Pravda detaliază, la rândul său, despre investigaţia The Insider şi menţionează că, potrivit concluziilor jurnaliştilor, Gorgan ar fi în continuare un informator important pentru GRU, datorită vechilor sale conexiuni din cadrul Ministerului Apărării.

Nu se ştie când a început Gorgan să lucreze ca informator. O sursă The Insider din spionajul militar a sugerat că ar fi putut fi activ încă din 2004, când Gorgan a servit într-o misiune NATO.

Înainte de colonelul Makarov, se pare că acesta a fost în contact cu ataşatul militar rus la Chişinău, Vadim Uhnalev, şi apoi cu succesorul acestuia, Igor Dovbnia. Jurnaliştii au reuşit să obţină o înregistrare a unei conversaţii în care cei doi stabilesc o întâlnire cu privire la un memorial pentru "afgani" la Chişinău - cel mai probabil, un limbaj codificat.

În 2017, Dovbnia a fost expulzat din Republica Moldova pentru spionaj.

După invazia rusă din Ucraina, Gorgan i-ar fi dezvăluit noului său contact său, ofiţerul GRU Aleksei Makarov, informaţii potrivit cărora Ucraina încerca să cumpere şase avioane MiG-29 sub acoperirea unei companii din Emiratele Arabe Unite.

De asemenea, el a descris traseul trenurilor cu combustibil prin Moldova către Reni, în Ucraina, şi a avertizat că Ucraina primeşte prea multe bunuri importante, inclusiv arme, prin România.

Într-un alt mesaj, Gorgan spune că, prin intermediul Ministerului moldovean al Apărării, a aflat despre încercările părţii ucrainene de a contacta uzina MESON din Chişinău, care a produs cândva componente electronice pentru armele sovietice şi care deţine documentaţia pentru componentele electronice.

„Acesta şi alte rapoarte sugerează că Gorgan are încă informatori în Ministerul Apărării. Jurnaliştii de investigaţie moldoveni l-au reperat în repetate rânduri pe Gorgan în apropierea Ambasadei Rusiei şi odată l-au înregistrat întâlnindu-se cu Makarov”, scrie Ukrainskaia Pravda.

CONVINGERI IDEOLOGICE

Corespondenţa lui Gorgan arată că acesta a lucrat pentru Moscova din convingeri ideologice. În mesajele sale, el foloseşte adesea clişee de propagandă rusească despre "gunoaie fasciste de care trebuie curăţată ţara" şi alte expresii de acest gen.

El i-ar fi scris în repetate rânduri lui Makarov că totul în Moldova este pregătit pentru sosirea trupelor ruseşti, că "are sub control întreaga situaţie din armată" şi că liderii prooccidentali din Moldova ar putea fi "trataţi rapid".

Înainte de expulzarea pe scară largă a diplomaţilor ruşi din Moldova, în iulie 2023, Gorgan a încetat să mai ia legătura cu curatorul său. El şi-a găsit un loc de muncă la Agenţia ONU pentru Refugiaţi din Chişinău, unde, printre altele, ţine evidenţa persoanelor strămutate din Ucraina şi le oferă asistenţă, menţionează Ukrainskaia Pravda.

Povestea de viaţă a lui Gorgan este tipică pentru majoritatea soldaţilor sovietici. S-a născut la Dubăsari, în Republica Moldova. După serviciul militar a studiat pentru a deveni ofiţer militar la Novosibirsk, apoi, în anii sovietici, a servit în Forţele Aeropurtate din regiunea Odesa, apoi a ocupat diverse funcţii militare în Republica Moldova şi a participat la misiuni internaţionale. Gorgan a condus Statul Major General de două ori - pentru o scurtă perioadă de timp în 2013, iar apoi din 2019 până în septembrie 2021, în timpul preşedinţiei pro-rusului Igor Dodon, remarcă Ukrainskaia Pravda.

Premierul moldovean Dorin Recean a declarat că, în prezent, Chişinăul consideră improbabilă o ameninţare militară din partea Rusiei atât timp cât Kremlinul este împotmolit în războiul împotriva Ucrainei, dar se aşteaptă ca Rusia să încerce să manipuleze opinia publică înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Într-un interviu recent, preşedintele moldovean Maia Sandu a declarat că Chişinăul se va concentra pe minimizarea riscului unei agresiuni ruseşti împotriva sa, dar se va apăra în cazul unui astfel de scenariu, reaminteşte Ukrainskaia Pravda.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.