Premierul etiopian Abiy Ahmed a fost distins vineri cu Premiul Nobel pentru Pace, pentru acţiunile pe care le-a întreprins în favoarea reconcilierii ţării sale cu Eritreea, a anunţat Comitetul Nobel norvegian, relatează AFP.
Premierul etiopian Abiy Ahmed a fost distins vineri cu Premiul Nobel pentru Pace, pentru acţiunile pe care le-a întreprins în favoarea reconcilierii ţării sale cu Eritreea, a anunţat Comitetul Nobel norvegian, relatează AFP.
Premier din 2018, Abiy Ahmed, artizanul unei reconcilieri spectaculoase între Etiopia şi Eritreea, a fost recompensat ”pentru eforturile sale în vederea atingerii păcii şi în favoarea cooperării internaţionale, mai ales pentru iniţiativa sa hotărâtoare vizând să soluţioneze conflictul frontalier cu Eritreea”, a declarat preşedinta Comitetului Nobel norvegian, Berit Reiss-Andersen.
Comitetul precizează într-un comunicat că recompensează implicarea sa şi în alte procese de pace, între Kenya şi Somalia sau în războiul din Sudan.
Cele două ţări şi-au reluat relaţiile în iulie 2018, după un război sângeros în perioada 1998-2000 şi ani ostilităţi.
Premiul urmează să fie înmânat oficial în cadrul unei ceremonii, în capitala norvegiană, la 10 decembrie, ziua morţii inventatorului dinamitei.
Activista yazidi Nadia Murad şi ginecologul congolez Denis Mukwege au fost recompensaţi în 2018 cu Nobelul pentru Pace, pentru lupta lor împotriva violenţelor sexuale.
Cu câteva zile înainte de acest anunţ, casele de pariuri şi specialiştii în Nobel au încercat să prezică personalitatea carea avea să primească Nobelul Păcii, iar Abiy Ahmed se afla între favoriţi.
După 20 de ani de conflict, frontiera dintre Etiopia şi Eritreea a fost redeschisă în iulie 2018, în urma semnării unei ”Declaraţii comune de pace şi prietenie” între Etiopia şi fosta provincie.
Acest premiu recompenseazătotodată ”toate părţile care acţionează în faoarea păcii şi reconcilierii în Etiopia şi în Africa de est şi nord-est”, se arată în comunicat.
Comitetul norvegian a subliniat în acest sens mai ales rolul preşedintelui eritreean Issaias Afeworki.
UN NOBEL ”DE ÎNCURAJARE” ŞI ”DISCUTABIL”
În pofida faptului că punctele de frontieră au fost redeschise, normalizarea relaţiilor între cele două ţări pare într-un punt mort, însă semnarea acestui acord rămâne un simbol puternic, apreciază Comitetul Nobel.
Într-o conferinţă de presă, ”înţelepţii” norvegieni au amintit că ”numeroase provocări rămân în suspans”, citând conflicte etnice care continuă.
Un obişnuit al polemicilor pe tema Premiului Nobel pentru Pace, Comtetul precizează că, ”fără îndoială”, unii vor considera această recompensă pripită.
”Dar Comitetul Nobel norvegian crede că a venit timpul recunoaşterii acestor eforturi şi le încurajează”, a declarat preşedinta Berit Reiss-Andersen.
”Înţelepţii” norvegieni speră ca Premiul Nobel al Păcii ”să-l întărească pe premierul Abiy în activitatea sa importantă în favoarea păcii şi reconcilierii” în Etiopia, a doua cea mai populată ţară din Africa.
Odată cu acest Nobel al Păcii, sezonul Nobelurilor aproape s-a încheiat, după acordarea premiilor pentru Literatură, Chimie, Fizică şi Medicină.
Urmează ca Academia Regală de Ştiinţe suedeză să aleagă luni, la 14 octombrie, laureatul ”Nobelului” Economiei sau mai degrabă al ”Premiului Băncii Suediei”, întrucât aceasta este singura recompensă pe care nu a preconizat-o Alfred Nobel.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.