Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a numit pe protestatarii anti-război "idioţii utili ai Iranului" în timpul discursului său rostit miercuri în faţa Congresului SUA, relatează CNN..

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Din câte ştim noi, Iranul finanţează protestele anti-Israel care au loc chiar acum în faţa acestei clădiri", a spus el. "Nu sunt atât de mulţi, dar sunt acolo şi în tot oraşul", a adăugat el, în timp ce mii de manifestanţii pro-palestinieni ieşiseră pe străzile din apropierea Congresului,

Netanyahu a făcut referire la o declaraţie recentă a directorului Serviciului naţional de informaţii al SUA, Avril Haines, potrivit căreia Iranul încearcă să alimenteze în mod ascuns protestele din Statele Unite legate de conflictul din Gaza.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În declaraţia sa, Haines a ţinut să spună că ştie că americanii care participă la proteste îşi exprimă, cu bună-credinţă, opiniile cu privire la conflictul din Gaza. Cu toate acestea, Netanyahu a spus că protestatarii "sunt alături de Hamas" şi "sunt alături de violatori şi criminali".

Benjamin Netanyahu a mai declarat miercuri în Congresul SUA că este încrezător că eforturile de a asigura eliberarea ostaticilor deţinuţi în Gaza vor reuşi. "În timp ce vorbim, suntem angajaţi activ în eforturi intense pentru a asigura eliberarea lor (a ostaticilor). Şi sunt încrezător că aceste eforturi pot avea succes", a spus el după ce a fost întâmpinat cu ovaţii în picioare.

BOICOTAT DE DEMOCRAŢI

Zeci de congremeni democraţi au lipsit însă de la discursul său, inclusiv Nancy Pelosi, exprimându-şi consternarea faţă de miile de morţi civili şi faţă criza umanitară provocate de campania Israelului în enclava palestiniană Gaza, condusă de Hamas.

"America şi Israelul trebuie să rămână împreună", a pledat Netanyahu la începutul discursului său, după ce a intrat în sală în aplauze şi ovaţii din partea republicanilor, având parte de o primire mai moderată din partea democraţilor.

A fost pentru a patra oară când Netanyahu s-a adresat Congresului SUA, depăşindu-l pe liderul britanic din timpul războiului, Winston Churchill, care a ţinut trei discursuri.

Mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din apropiere pe fondul celor mai stricte măsuri de securitate de la atacul din 6 ianuarie 2021. Clădirea Capitoliului a fost înconjurată de garduri înalte, iar  prezenţa poliţiei a fost întărită. Chiar înainte de discursul lui Netanyahu, poliţia Capitoliului SUA a raportat că unii dintre protestatari au devenit violenţi, ceea ce a determinat forţele de ordine să folosească spray cu piper şi să facă arestări.

Grupurile pro-palestiniene şi studenţii protestează de luni de zile în SUA faţă de ofensiva Israelului în Gaza, care s-a soldat, potrivit autorităţilor de acolo, cu aproape 40 000 de palestinieni morţi şi aproape toţi cei 2,3 milioane de locuitori strămutaţi.

OVAŢIONAT DE REPUBLICANI

În discursul său, Netanyahu a lăudat armata israeliană şi a denunţat atacul Hamas din 7 octombrie 2023, în remarci salutate cu ovaţii şi aplauze din partea republicanilor, în timp ce mulţi democraţi - care au criticat numărul mare de morţi şi criza umanitară din Gaza - au stat în bănci fără reacţie.

Prin această vizită în SUA, Netanyahu a încercat să îşi consolideze legăturile tradiţionale cu republicanii, dar a încercat, de asemenea, să reducă tensiunile cu preşedintele Joe Biden, un democrat pe al cărui sprijin se va baza în cele şase luni rămase din mandatul preşedintelui.

Liderul israelian de lungă durată şi-a ţinut discursul în cadrul unei reuniuni comune a Senatului şi Camerei Reprezentanţilor, într-un oraş preocupat de politica internă.

Preşedintele Joe Biden a anunţat că pune capăt candidaturii sale pentru realegere şi că o susţine pe vicepreşedintele Kamala Harris pentru nominalizarea democrată la prezidenţiale, pentru a-l înfrunta pe republicanul Donald Trump. Harris, care în mod normal ar fi trebuit să prezideze şedinta cu discursul lui Netanyahu în calitate de vicepreşedinte şi preşedinte al Senatului, nu a fost prezentă. Nu a fost prezent nici senatorul republican JD Vance, coechipierul lui Trump care candidează la funcţia de vicepreşedinte.

Atât Biden, cât şi Harris se vor întâlni joi cu Netanyahu şi se aşteaptă să facă presiuni asupra acestuia pentru a obţine progrese în vederea unei încetări a focului şi a unui acord cu Hamas de eliberare a ostaticilor. Harris a fost uneori mai dură decât şeful său, criticând Israelul pentru numărul mare de victime civile palestiniene în Gaza.

Netanyahu urmează să meargă vineri în Florida pentru a se întâlni şi cu Donald Trump. Întâlnirea va fi prima de la sfârşitul preşedinţiei lui Trump, în timpul căreia cei doi au avut legături strânse.

CITEȘTE ȘI La Tel Aviv, familiile ostaticilor şi-au strigat furia în timp ce premierul Netanyahu îşi ţinea discursul în Congresul SUA

NETANYAHU ÎŞI APĂRĂ RĂZBOIUL

Într-un discurs înflăcărat şi combativ, Benjamin Netanyahu a cerut miercuri Statelor Unite şi Israelului să "rămână unite" în faţa ameninţării reprezentate de Hamas şi Iran, apărând energic războiul purtat în Fâşia Gaza şi condamnându-i pe cei care demonstrează împotriva acestuia, relatează AFP.

"Victoria" Israelului va fi şi cea a Statelor Unite", a proclamat premierul israelian. "Pentru ca forţele civilizaţiei să triumfe, America şi Israelul trebuie să rămână unite", a insistat el din hemiciclul Camerei Reprezentanţilor, în aplauzele furtunoase ale reprezentanţilor republicani.

"În Orientul Mijlociu, axa teroristă a Iranului provoacă Statele Unite, Israelul şi prietenii noştri arabi. Aceasta nu este o ciocnire a civilizaţiilor, ci o ciocnire între barbarie şi civilizaţie", a adăugat Netanyahu.

Afară, miile de demonstranţi care s-au adunat în jurul Capitoliului pentru a protesta aveau pancarte care îndemnau Statele Unite să "oprească ajutorul american pentru Israel" şi care îl descriau pe Netanyahu drept un "criminal de război".

"Am un mesaj pentru aceşti demonstranţi: când tiranii din Teheran, care spânzură homosexuali de macarale şi ucid femei care nu-şi acoperă părul, vă aplaudă şi vă finanţează, atunci aţi devenit oficial idioţii utili ai Iranului", a replicat Netanyahu.

OMAGIU PENTRU TRUMP

Profitând de această platformă excepţională, Netanyahu a îndemnat Statele Unite să continue să ofere Israelului ajutorul militar de care are nevoie, pentru a "accelera sfârşitul războiului". Washingtonul a suspendat o foarte mică parte a ajutorului său - bombe de un anumit calibru - fără a-şi înceta însă sprijinul.

"Nu ne protejăm doar pe noi înşine. Vă protejăm pe voi (...) Duşmanii noştri sunt duşmanii voştri, lupta noastră este lupta voastră, iar victoria noastră va fi victoria voastră", a declarat liderul israelian, adăugând că ţara sa va face "tot ce este necesar" pentru a "restabili securitatea" la frontiera sa de nord cu Libanul.

De asemenea, el s-a declarat "convins" că eforturile de eliberare a ostaticilor deţinuţi de Hamas "pot fi încununate de succes", mulţumindu-i în treacăt preşedintelui Joe Biden, într-un moment în care unii îl suspectează pe Netanyahu că întârzie să încheie o încetare a focului sub presiunea membrilor de extremă dreapta ai guvernului său.

Printre cei prezenţi în Congres pentru a-l asculta pe liderul israelian s-a aflat şi Noa Argamani, o fostă ostatică în vârstă de 26 de ani.

Netanyahu nu l-a uitat nici pe prietenul său Donald Trump. "Aş dori să îi mulţumesc preşedintelui Trump pentru tot ceea ce a făcut pentru Israel", a spus el, citând în special acordurile Abraham semnate între Israel şi mai multe ţări arabe în timpul mandatului lui Trump.

PRĂPASTIA

Netanyahu a menţionat, de asemenea, perioada postbelică din Gaza, afirmând că Israelul nu doreşte să "reocupe" teritoriul palestinian. El a făcut apel la "demilitarizarea şi de-radicalizarea" Fâşiei Gaza, cu sprijinul unei "administraţii civile conduse de palestinieni care nu caută să distrugă Israelul".

"Nu este prea mult de cerut", a adăugat el. Dar "în viitorul apropiat, va trebui să menţinem un control de securitate prioritar pentru a preveni o recrudescenţă a violenţei şi pentru a ne asigura că Gaza nu va mai constitui niciodată o ameninţare pentru Israel", a arătat el.

Nu a spus însă niciun cuvânt despre un stat palestinian, faţă de care se opune vehement. Pe această temă, prăpastia dintre Washington şi Israel rămâne imensă, conchide AFP.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.