Opozantul politic rus încarcerat Aleksei Navalnîi a anunţat vineri că iese din greva foamei, în care a intrat în urmă cu 24 de zile, pentru a denunţa condiţiile de detenţie, în urma unor îngrijorări cu privire la degradarea stării sănătăţii sale, relatează AFP.
”Nu îmi retrag cererea de a vedea medicul care trebuie. Îmi pierd sensibilitatea pe părţi ale mâinilor şi picioarelor (...). Dată fiind această evoluţie şi aceste circumstanţe, pun capăt grevei mele a foamei”, anunţă Navalnîi într-un mesaj pubicat pe Instagram.
Medici apropiaţi criticului Kremlinului, inclusiv medicul său personal, l-au îndemnat miercuri să-şi înceteze ”imediat” greva foamei, subliniind că se tem de moartea acestuia sau de ”pagube considerabile” la adresa sănătăţii sale.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Încep să-mi pun capăt grevei foamei”, a anunţat opozantul în vârstă de 44 de ani într-un mesaj publicat pe Insttagram.
Navalnîi a intrat în greva foamei în urmă cu 24 de zile, la 31 martie, acuzând administraţia penitenciară de faptul că-l privează de accesul la un medic, în pofida faptului că suferă de o dublă hernie de disc, potrivit avocaţilor săi.
Activistul anticorupţie, cel mai cunoscut adversar al Kremlinului, se plângea, înainte de greva foamei, de o pierdere a sensibilităţii la picioare şi mâini care, în opinia sa, ar putea fi o consecinţă a otrăvirii sale, vara trecută, de care acuză Kremlinul şi FSB-ul.
El îşi acuză gardienii de faptul că-l torturează prin privare de somn, trezindu-l din oră în oră pe timpul nopţii.
”SUSŢINERE ENORMĂ”
Unul dintre colaboratorii săi apropiaţi, Leonid Volkov, a anunţat joi seara, pe reţele de socializare, că Navalnîi a fost consultat săptămâna aceasta într-un spital civil şi că dosarul medical al acestuia a fost transferat medicilor săi.
”Medicii în care am deplină încredere au anunţat ieri că am atins destule lucruri pentru ca să-mi pun capăt grevei foamei”, scrie Navalnîi vineri.
”Mulţumită susţinerii enorme a unor oameni buni din toată ţara şi din străinătate, am făcut progrese mari. Acum două luni mi se râdea în nas pe tema cererilor mele de asistenţă medicală”, adaugă opozantul.
”Mulţumesc, am fost examinat de două ori de un grup de medici civili. Ei fac teste şi analize şi îmi dau rezultate şi concluzii”, scrie el pe Instagram.
El cere în continuare ca un medic să stabilească motivele pierderii sensibilităţii în membre. ”Vreau să înţeleg despre ce este vorba şi cum se îngrijeşte acest lucru”.
Cinci medici, inclusiv medicul său personal Anastasia Vasilieva, au cerut, după ce au avut acces la dosarul opozantului, ca acesta să se alimenteze, din cauza unor simptome de insuficienţă renală, simptome neurologice grave şi unei hiponatremii grave”, care pot conduce, în opinia acestora, la consecinţe grave.
La sfârşitul săptămânii trecute ei au avertizat că poate muri în orice moment.
PRESIUNI INTERNE ŞI EXTERNE
Potrivit taberei lui Navalnîi, acesta a putut să vadă medici din afara sistemului carceral în urma unor presiuni exercitate asupra puterii de către manifestaţii ale susţinătorilor săi, la care au luat parte, miercuri seara, mii de oameni.
Miercuri, Putin şi-a susţinut discursul anual adresat naţiunii.
Aceste adunări, mai puţin impotante decât în ianuarie, când a fost arestat, au fost mai puţin reprimate brutal, în pofida faptului că s-au soldat cu peste 1.900 de arestări.
Dosarul Navalnîi a alimentat în ultimele luni o intensificare a tensiunilor între Rusia şi Occident, iar Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) au denunţat atât otrăvirea şi refuzul Moscovei de a o ancheta, cât şi încarcerarea şi tratamentul pe care i l-a aplicat în închisoare.
Occidentali au ameninţat Rusia cu consecinţe în cazul în care opozantul politic moare în detenţie.
Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian avertiza joi că Uniunea Europeană îi consideră pe Vladimir Putin şi autorităţile ruse responsabili de viaţa opozantului şi a ameninţat că UE va impune noi sancţiuni Moscovei în cazul morţii acestuia.
Moscova a respins în bloc aceste critici.
Puterea lui Vladimir Putin ”reacţionează în continuare la presiuni interne şiexterne”, şi-a exprimat joi satisfacţia Volkov.
Aleksei Navalnîi a fost arestat imediat ce s-a întors din Germania, în ianuarie, după cinci luni de convalescenţă în urma otrăvirii sale cu un agent neurotoxic de tip noviciok.
El a fost condamnat, la sfârşitul lui februarie, la doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar de fraudă din 2014 pe care-l denunţă drept motivat politic.
Opozantul a fost transferat apoi în Colonia Peniteciară numărul 2 din Pokrov, în regiunea Vladimir, la aproximativ 100 de kilometri est de Moscova
El a fost internat apoi într-un spital pentru deţinuţi tuberculoşi din regiune, la sfârşitul săptămânii trecute, după care a fost transferat într-un spital civil, în oraşul Vladimir, potrivit avocaţilor săi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...