Opozantul rus Aleksei Navalnîi, încarcerat şi aflat în greva foamei de trei săptămâni, se află într-un ”pericol grav” şi este necesar să fie evacuat în străinătate, cer patru experţi în drepturile omului mandataţi de ONU, relatează AFP.
”Cerem autorităţilor ruse să-i asigure de îndată lui Aleksei Navalnîi acces la proprii medici şi să-i permită să fie evacuat în străinătate, la un tratament medical urgent, aşa cum au făcut în 2020. Reafirmăm că Guvernul rus este responsabil de viaţa şi sănătatea lui Aleksei Navalnîi în timpul detenţiei acestuia”, scriu ei într-un comunicat.
Potrivit unor apropiaţi, Navalnîi, care a intrat în greva foamei la 31 martie, în semn de protest faţă de condţiile de detenţie, s-ar afla pe moarte.
Occidentul cere eliberarea sa şi cere adevărul cu privire la otrăvirea acestuia în august 2020, în care ar fi implicate serviciile speciale ruse (FSB).
”Suntem profund tulburaţi de faptul că Aleksei Navalnîi este deţinut în condiţii care ar putea fi asimilate torturii sau unor tratamente crude, inumane sau degradante”, subliniază cei patru experţi - Raportori Speciali cu privire la libertatea de opinie şi de exprimare, tortură, execuţii sumare sau arbitrare şi dreptul la libertate fizică şi mentală.
”Aparente încălcări ale interzicerii torturii sau altor rele tratamente, ale dreptului său la un avocat şi mai ales ale dreptului său la îngrijiri medicale rapide şi eficiente în timpul detenţiei nu fac decât să ne crească îngrijorarea deja profundă cu privire la viaţa şi securitatea lui Aleksei Navalnîi”, scriu ei.
Raportorii ONU estimează că Aleksei Navalnîi face de mai mulţi ani obiectul ”unei operaţiuni deliberate de represalii”, din cauza criticilor sale la adresa Guvernului rus.
”Aşa cum am notat deja, în lumina hotărârilor şi măsurilor provizorii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), nu există nicio bază juridică valabilă a arestării, procesului şi încarcerării lui Aleksei Navalnîi la Pokrov”, subliniază raportorii ONU..
Cei patru experţi anunţă că au transmis îngrijorările pe care le au Guvernului rus, prin scrisori oficiale, în august şi decembrie 2020, în care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la otrăvirea cu un agent neurotoxic de tip noviciok a lui Aleksei Navalnîi.
APROAPE 1.500 DE ARESTĂRI
Pe de altă parte, poliţia rusă a arestat peste 1.400 de manifestanţi în întreaga Rusie, miercuri, la adnări în susţinerea lui Aleksei Navalnîi, potrivit unui ONG local, în contextul unor îngrijorări cu privire la starea sănătăţii acestuia, relatează Reuters.
Două apropiate ale lui Navalnîi au fost arestate la Moscova în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin susţinea un discurs adreat naţiunii, în care a pus în gardă Occidentul să nu-i încalece ”liniile roşii”.
ONG-ul rus OVD-Info a anunţat că 1.496 de persoane au fost arestate la manifestaţii organizate în întreaga ţără - între care 662 la Sankt Petersburg şi 95 la Ufa, în Ural.
”Toată lumea îşi dă seama că autorităţile actuale nu au nimic nou să propună ţării. Avem nevoie de o nouă generaţie de politiceni. El îl consider pe Navalnîi unul dintre ei”, declară Ilia, un student în vârstă de 19 ani, la Vladivostok (est).
La Moscova, manifestaţi adunaţi în centrul oraşului au scandat ”Libertate pentru Navalnîi!” şi ”Lăsaţi doctorii să intre!”, referindu-se la îngrijirile cerute de către opozantul politic.
Soţia lui Aleksei Navalnîi, Iulia Navalnaia, a participat la manifestaţia de la Moscova, unde i s-a scandat numele.
Accesul într-o piaţă de la Kremlin a fost blocat cu bariere metalice.
Bariere au fost instalate şi în Piaţa Roşie, iar zeci de furgoane de poliţie au fost desfăşurate la faţa locului.
Opoziţia spera ca acestea să fie cele mai masive manifestaţii din istoria modernă a Rusiei şi le-a prezentat ca pe o ocazie de a-i salva viaţa lui Navalnîi - însă pare că mobilizarea a fost mai slabă decât la adunările de la începutul anului, înainte de încarcerarea opozantului.
Potrivit agenţiei ruse de presă Interfax, poliţia a înregistrat 6.000 de persoane la o manifestaţie ”ilegală” la Moscova.
Opoziţia a anunţat, pe canalul YouTube al lui Navalnîi, o mobilizare de zece ori maimare în capitala rusă.
La Vladivostok s-au adunat 200-300 de persoane, unele agitând banderole cu mesajul ”Libertate pentru deţinuţii politici!” sau ”Nu războiului, represiunilor şi torturii!”.
Preşedintele Consiliului European Charles Michel a denunţat aceste arestări drept ”deplorabile”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...