Charismaticul blogger în vârstă de 43 de ani Aleksei Navalnîi a fost ”târât” - afirmă el joi - de poliţie afară din sediul de la Moscova al Fundaţiei luptei împotriva corupţiei, însă a fost ”eliberat”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a sa, Kira Iarmîş, în urma unei noi percheziţii, din cauza anchetelor organizaţiei care-l vizează pe premierul rus Dmitri Medvedev, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Anchetatori au forţat cu doar câteva minute mai înainte intrarea în sediul FBK cu bormaşina şi fierăstrăul electric, potrivit unor înregistrări video difuzate de către colaboratorii săi.

Navalnîi a precizat pe Twitter că anchetatorii erau pe cale să confişte material aparţinând organizaţiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Unul dintre colegii săi a difuzat o fotografie în care opozantul apare aşezat jos cu picioarele încrucişate într-un hol, cu o cafea la picioare şi doi polişişti care poartă căşti în apropiere.

IMPERIU IMOBILIAR

Potrivit lui Navalnîi, această intervenţie are legătură cu refuzul său repetat de a suprima cea mai populară anchetă anticorupţie - o înregistrare video în care îl acuză pe premierul Dmitri Medvedev că este capul unui imperiu imobiliar şi care are 32 de milioane de vizualizări pe YouTube.

Medvedev a ”creat aproape în mod deschis o reţea coruptă de fundaţii de caritate prin care primeşte mită de la oligarhi şi îşi construieşte frenetic palate şi locuri de vacanţă în toată ţara”, afirmă opozantul în această înregistrare ce datează din 2017.

Fondul luptei împotriva corupţiei a subliniat, la rândul său, că percheziţia intervine joi, când opozantul intenţiona să se exprime pe canalul său online. ”Săptămâna trecută, am avut aproape 1,4 milioane de spectatori”, a dezvăluit Leonid Volkov, mâna dreaptă a opozantului.

Autorităţile nu au comunicat cu privire la acest subiect imediat.

FBK, aflat la originea multor anchete care denunţă fraude şi modul de trai al elitelor ruse, a fost clasat anul acesta drept ”agent străin”, o calificare introdusă de o lege din 2012, care serveşte la desemnarea unei organizaţii care beneficiază de finanţare din altă ţară şi care desfăşoară o ”activitate politică”.

Acest concept vag şi controversat a permis vizarea multor grupuri critice la adresa puterii, în contextul în care ”agenţii străini” sunt supuşi unor importante constrângeri administrative şi financiare şi fac obiectul unei supravegheri sporite.

Fondul luptei împotriva corupţiei a fost vizat de două valuri masive de percheziţii în toată ţara, în septembrie şi octombrie, din cauza unei anchete cu privire la ”spălare de bani”, iar conturile bancare i-au fost blocate.

”ÎNCARCERARE ILEGALĂ” ÎN ARCTICA

Marţi şi miercuri, Navalnîi şi-a exprimat indignarea, pe reţele de socializare, faţă de ”răpirea” unuia dintre colaboratorii săi, Ruslan Şaveddinov, în vârstă de 23 de ani, arestat la rândul său în urma unor percheziţii şi trimis imediat în Arcica pentru a efectua serviciul militar obligatoriu de un an.

Opozantul a denunţat o ”încarcerare ilegală”, iar câţiva activişti s-au adunat miercuri şi joi în faţa sediului Statului Major al forţelor armate, la Moscova, în semn de protest.

Susţinătorii lui Navalnîi consideră că procedurile care vizează organizaţia acestuia sunt politice, în contextul în care autorităţile au lansat ancheta cu privire la spălare de bani împotriva FBK în toiul unei contestări, în vară, la Moscova.

Această mişcare de protest, în favoarea unor alegeri libere, cea mai importantă de la revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, în 2012, a fost reprimată dur de către poliţie, iar mai mulţi manifestanţi au fost condamnaţi la închisoare cu privire la ”violenţe”.

Aleksei Navalnîi, susţinătorii săi şi familiile lor fac cu regularitate obiectul unor reţineri, percheziţii şi presiuni din partea poliţiei în toată Rusia.

Ziarul de opoziţie Novaia Gazeta a anunţat joi că percheziţii au avut loc la domiciliul de la Moscova al uneia dintre jurnalistele sale, Iulia Martovalieva - într-un caz separat.

Jurnalista a fost reţinută.

Ziarul scrie că aceste percheziţii au legătură cu documente publicate cu privire la reţele de contrabandă în regiunile separatiste proruse din estul Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.