NATO a ridicat - din cauza unei ”ameninţări potenţiale - nivelul securităţii bazei aeriene Geilenkirchen, în vestul Germaniei, unde o intervenţie a poliţiei se afla în desfăşurare vineri. Efectivele erau reduse la strictul necesar, iar majoritatea angajaţilor bazei au fost trimişi acasă, relatează AFP. Ulterior, în cursul după-amiezii, NATO a anunţat că a readus nivelul de securitate la ”Bravo+”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - Nivelul de securitate a fost redus de la Charlie la Bravo+, iar operaţiunile de la bază se desfăşoară conform planificării, a anunţat NATO, fără a preciza care a fost exact natura ameninţării ce a determinat sporirea alertei.

CITEȘTE ȘI NATO reduce nivelul de securitate la baza aeriană Geilenkirchen din Germania după o alertă nocturnă

UPDATE - Baza aeriană NATO din oraşul german Geilenkirchen a rămas vineri în stare de alertă ridicată, a declarat un purtător de cuvânt, după ce nivelul de securitate a fost ridicat peste noapte „pe baza informaţiilor care indicau o ameninţare potenţială”.

„Suntem în continuare la nivelul Charlie”, a declarat un purtător de cuvânt al bazei pentru Reuters, referindu-se la a doua cea mai înaltă dintre cele patru stări de alertă. Nivelul de securitate Charlie este definit ca „a avut loc un incident sau au fost primite informaţii care indică faptul că o formă de acţiune teroristă împotriva organizaţiilor sau personalului NATO este foarte probabilă”.

Purtătorul de cuvânt a declarat că baza care adăposteşte flota NATO de avioane de supraveghere AWACS funcţionează cu personal minim ca măsură de precauţie, operaţiunile continuând conform planului.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că nu există nicio legătură cu incidentul de săptămâna trecută, când nivelul de securitate al bazei a fost ridicat pentru scurt timp, în timp ce o bază militară din Köln din apropiere investiga un presupus sabotaj al alimentării cu apă. În aceeaşi zi, baza din Geilenkirchen a raportat, de asemenea, o tentativă de pătrundere prin efracţie care a determinat o verificare completă a incintei.

ŞTIREA INIŢIALĂ: 

NATO a anunţat într-un comunicat publicat pe X în noaptea de joi spre vineri că a luat această decizie ”în baza unor informaţii a serviciilor de informaţii”.

Toţi angajaţii ”neesenţiali au fost trimişi acasă, ca măsură de precauţie”, anunţă NATO.

”Securitatea personalului nostru este prioritatea noastră absolută. Operaţiunile continuă aşa cum s-a prevăzut”, se arată în comunicat.

Poliţia din Koln, un oraş situat la aproximativ 80 de kilometri de bază, contactată de AFP, a anuţat vineri că se află la faţa locului.

”Intervenţia continuă la ora actiuală”, a răspuns în scris un purtător de cuvânt, refuzând să ofere ”detalii despre intervenţie, din cauză că ancheta este în curs”.

”Poliţia din Koln se află în contact permanent cu autorităţile naţionale competente în domeniul securităţii şi justiţiei şi cu oficiali de la baza NATO Geilenkirchen”, a declarat el.

”Forţele de intervenţie ale poiţiei susţin în prezent măsuri de protecţie coordinate de către Poliţia Militară în jurul bazei aeriene a NATO”, a adăugat el.

NATO exploatează din 1980 baza aeriană de la Geilenkirchen, în landul Renania de Nord-Westfalia, situată în apropierea frontierei cu Olanda, în care sunt staţionate avioane de recunoaştere de tip AWACS.

Anunţul intervine la un pic peste o săptămână după un incident care a avut loc la o bază militară germană din oraşul vecin Koln, care a fost închisă temporar, în urma unei eventuale sabotări a aprovizioonării cu apă.

Rezultatele testelor au arătat până la urmă că apa de la robinet nu era contaminată, a anunţat armata germană (Bundeswehr).

În paralel, NATO a anunţat, la baza sa de la Geilenkirchen, că a avut loc o ”tentativă de intruziune”, fără să se stabilească o legătură între cele două incidente.

În urma unor verificări, NATO a ridicat orice îngrijorări cu privire la apa din bază.

NATO a pus în mai multe rânduri în gardă împotriva unei campanii de activităţi ostile organizate de către Rusia - şi anume acte de sabotaj şi atacuri cibernetice.

În aprilie, doi germano-ruşi au fost arestaţi în Germania, suspectaţi de planificarea unor acte de sabotaj împotriva unor instalaţii militare americane din Germania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.