Liderii europeni se lansează joi, în Austria, în ultima linie dreaptă a negocierilor Brexitului, după ce şi-au pasat cu Londra responsabilitatea ultimelor eforturi reciproce în vederea ”reuşitei” divorţului lor, relatează AFP.
Cei 27 urmează să-şi finalizeze strategia cu privire la ultimele săptămâni de negocieri la o masă, la Salzburg, fără premierul britanic Theresa May, cu şase luni înainte de plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE).
May le-a expus pe scurt poziţia sa miercuri seara, la finalul unei cine de lucru, consacrată în principal subiectului fierbinte al migraţiei. ”Dacă vrem să ajungem la un final fericit, atunci, aşa cum Regatul Unit şi-a schimbat poziţia, UE va trebui de asemenea să-şi schimbe poziţia”, a lansat conducătoarea conservatoare, reafirmând cu forţă că nu va avea loc un al doilea referendum în regat pe tema Brexitului.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Cu puţin înainte, preşedintele Consiliului European Donald Tusk a îndemnat Londra la eforturi. În ”problema irlandeză sau cadrul cooperării economice viitoare, propunerile Regatului Unit vor trebui să fie lucrate din nou”, a îndemnat el.
FRONTIERA IRLANDEZĂ
Londra şi Bruxellesul au ajuns la compromisuri asupra celei mai mari părţi a problemelor provocate de ruptura programată, mai ales factura de plătit. Însă ele continuă să fie blocate în anumite puncte - în principal soarta frontierei irlandeze.
Cele două părţi sunt de acord să evite reintroducerea unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, însă Londra contestă termenii ”plasei de siguranţă” ("backstop") reclamate de UE în vederea garantării acestui rezultat.
Soluţia preconizată de Cei 27 - care prevede rămânerea Irlandei de Nord în Uniunea Vamală, în cazul în care nu există altă soluţie mai satisfăcătoare - este considerată ”inacceptabilă” în starea actuală de Londra, pentru că ea ar crea, în opinia sa, o frontieră de fapt între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit.
May continuă, la rândul ei, să-şi apere planul ”de la Chequers" - păstrarea unei relaţii comerciale strânse cu UE după Brexit, printr-o zonă de liber-schimb pentru bunuri, care ar rezolva, în opinia sa, contenciosul frontierei irlandeze.
În cazul în care negocierile eşuează, ”va fi dificil pentru Europa, dar va fi teribil pentru Regatul Unit”, a avertizat cancelarul austriac Sebastian Kurz.
Donald Tusk a anunţat deja că va propune joi un summit european suplimentar ”la jumătatea lui noiembrie”, pe lângă cel de la 18 octombrie, menit iniţial să încheie negocierile.
”Suntem atât de aproape de un acord, încât este posibil un accident”, a comentat un diplomat european.
”DIVERGENŢELE PERSISTĂ”
Înainte de mic dejunul în 27 consacrat Brexitului, liderii europeni au prevăzut să dezbată împreună, joi dimineaţa, probleme de securitate, precum cooperarea în domeniul poliţiei sau lupta împotriva conţinuturilor teroriste pe Internet.
Şefii de stat şi de guverne urmează să facă, de asemenea, la finalul summitului lor informal, un rezumat în faţa presei al dezbaterii din ajun pe tema migraţiei.
Vara a fost marcată de discuţii tensionate în centrul cărora s-au aflat nave care transportă migranţi pe Marea Mediterană. Italia refuză de-acum să-şi deschidă porturile, în lipsa promisiunii unei împărţiri a primirii solicitanţilor de azil.
Donald Tusk şi-a exprimat dorinţa ca întâlnirea de la Salzburg să permită să se pună capăt ”jocului reproşurilor” care continuă să existe între state membre, în pofida scăderii puternice a sosirilor pe coastele europene, în comparaţie cu perioada de vârf din 2015.
Însă discuţiile de miercuri seara au arătat că ”divergenţele persistă” asupa dimensiunii interne a politicii europene în domeniul migraţiei, a comentat o sursă europeană după cină.
Europenii continuă să se sfâşie între ei în problema împărţirii primirii solicitanţiulor de azil. Ţările mediteraneene cer împărţirea, iar cele din Est continuă să o respingă în mod categoric.
În schimb, ei se înţeleg asupra anumitor obiective - intensificarea expulzărilor migranţilor care nu pot primi azil, exercitarea unor presiuni asupra ţărilor de tranzit şi de origine şi consolidarea frontierelor exterioare ale UE.
Asupra acestui din urmă punct, cancelarul austriac a deplâns miercuri reticenţe din partea Italiei, Spaniei şi Greciei faţă de proiectul unei consolidări considerabile a agenţiei europene de grăniceri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...