Parchetul General german a lansat o anchetă cu privire la eventuale crime de război comise de către forţe ruse după invazia Ucrainei, decisă de către Vladimir Putin la 24 februarie, anunţă marţi o sursă judiciară, relatează AFP.
Această sursă judiciară confirmă AFP deschiderea unei anchete care vizează, potrivit unor declaraţii de presă ale ministrului german al Justiţiei Marco Buschmann, ”să colecteze şi să securizeze toate probele” în vederea unor eventuale urmăriri.
”Eventuale încălcări ale dreptului penal internţaional este necesar să continue în mod consecvent”, declară într-un interviu acordat Passauer Neue Presse Marco Buschmann.
Miniştrii Justiţiei din Uniunea Europeană (UE) au convenit proceduri în vederea documentării unor posibile crime de război în Ucraina, anunţă el.
Această anchetă - denumită ”structurală” - a parchetului federal german, însărcinat cu dosare sensibile, are ca scop să colecteze documente şi mărturii cu privire la atrocităţi.
Curtea Penală Internţaională (CPI) de la Haga s-a sesizat, de asemenea, cu privire la suspiciuni similare şi anchetează de săptămâna trecută cu privire la acuzaţii de crime de război ţicrme împotriva umanităţii.
Rusia a inavadat Ucraina la 24 februarie şi poartă un război pe întregul teritoriu ucrainean, bombardând în mod intensiv mari oraşe ucrainene.
Peste două milioane de persoane au fugit din calea invaziei ruse în alte ţări, anunţă ONU.
Numeroşi civili au fost ucişi, iar Rusia este acuzată de folosirea unor bombe cu submuniţie şi de atacuri vizând zone rezidenţiale şi infrastructuri civile.
Bombe cu submuniţie sunt alcătuite dintr-un container, de exemplu un obuz, în care se află proiectile explozive, mai mici, denumite ”submuniţie”.
Ele sunt imprecise şi afectează numeroşi civili.
Folosirea acestor bombe a fost interzisă prin Convenţia de la Oslo, în 2008, însă Moscova nu a semnat această convenţie.
Germania a jucat un rol important, în ultimii ani, în proceduri vizând crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în conflicte din lume, de exemplu Războiul din Siria.
Ea aplică principiul ”competenţei universale”, care permite judecarea în Germania a anumitor crime, indiferent unde au avut loc în lume.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...