Justiţia belgiană a dispus joi ca eurodeputata greacă Eva Kaili, inculpată luna aceasta într-o anchetă de corupţie implicând Qatarul (Qatargate) să fie menţinută în detenţie provizorie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Camera de Consiliu de la Bruxelles i-a refuzat cererea de a o elibera sub control judiciar şi de a purta o brăţară electronică.

Camera a ”prelungit detenţia preventivă cu o lună”, anunţă într-un comunicat parchetul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Avocaţii grecoaicei pot face apel împotriva acestei hotărâri.

Eurodeputata grecoaică, în vârstă de 44 de ani, destituită din funcţia de vicepreşedintă a Parlamentului European (PE) la 13 decembrie, în urma primelor dezvăluiri, a compărut joi dimineaţa - într-o audiere cu uşile închise-  în Camera de Consiliu de la Bruxelles.

Ea şi-a refirmat nevinovăţia în această înfăţişare, au declarat avocaţii săi la ieşirea de la şedinţă.

Eva Kaili ”este nevinovată şi nu a fost niciodată coruptă”, a declarat presei avocatul Michalis Dimitrakopoulos.

În scandalul Qatargate, care a provocat o undă de şoc în PE şi tensiuni între Qatar şi Uniunea Europeană (UE), Eva Kaili este suspectată, împreună cu alte trei persoane, încarcerate în urma unei inculpări, de ”spălare de bani” şi ”corupţie”.

DEZMINŢIRI

La 14 decembrie, s-a decis menţinerea în închisoare a lui Francesco Giorgi, partenerul eurodeputatei socialiste, şi a fostului eurodeputat Pier Antonio Panzeri, alte figuri-cheie în dosar.

Al patrulea inculpat, Niccolo Figa-Talamanca, conducătorul unui ONG, a fost obligat, în aceeaşi zi, să poarte o brăţarăelectronică, însă această măsură a fost suspendată după ce parchetul federal belgian a făcut apel împotriva hotărârii.

Eva Kaili, o fostă prezentatoare de jurnal televizat, care a devenit o figură controversată a Partidului Socialist Grec (Pasok-Kinal) - care a exclus-o încă de la primele dezvăluiri -, dezminte neîncetat că a primit bani din Qatar pentru a influenţa hotărâri politice.

Potrivit unei surse judiciare belgiene, saci plini cu bancnote - în sumă de 150.000 de euro - au fost descoperiţi în apartamentul acesteia, la Bruxelles.

Însă Eva Kaili ”nu ştia despre existenţa acestor bani”, a declarat avocatul Michalis Dimitrakopoulos, potrivit căruia Francesco Giorgi i-ar fi ”trădat încrederea” partenerei sale.

1,5 MILIOANE EURO ÎN NUMERAR

Ancheta coordonată de către judecătorul belgian Michel Claise a condus la 20 de percheziţii în Belgia, în perioada 9-12 decembrie, inclusiv în sedii ale Parlamentului European, la Bruxelles.

Tatăl Evei Kaili a fost reţinut preventiv timp de 48 de ore în capitala belgiană, iar soţia şi fiica lui Pier Antonio Panzeri, pe numele cărora s-a emis un mandat european de arestare, au fost arestaţi în Italia. Cele două contestă, în tribunale italiene, predarea lor către Belgia.

Anchetatorii belgieni au pus mâna pe 1,5 milioane de euro lichizi, potrivit sursei judiciare citate.

În afară de cei 150.000 de euro descoperiţi în locuinţa lui Eva Kaili, tatăl acesteia a fost surprins cu valize în care se aflau 750.000 de euro în numerar.

Alţi 600.000 de euro au fost confiscaţi la domiciliul lui Pier Antonio Panzeri, un fost ales socialist în PE, care a înfiinţat în 2019, la Bruxelles, ONG-ul Fight Impunity, ai cărui trei ani de activitate sunt scrutaţi acum cu lupa.

Liderul sindical italian Luca Visentini, care îl cunoaşte pe Pier Antonio Panzeri, a recun oscut săptămâna aceasta că a primit de la Fight Impunity o donaţie în numerar în valoare de aproximativ 60.000 de euro, însă a dat asigurări că nu are nicio legătură cu vreo tentativă de corupţie sau trafic de influenţă în favoarea Qatarului.

Luca Visentini, secretarul general al Confederaţiei Sindicale Internaţionale (CSI, ITUC, în engleză), a fost eliberat sub control judiciar, la 11 decembrie, după două zile de arest preventiv,

Miercuri, el a fost ”suspendat” din funcţie, de către organul de conducere al CSI.

Pe plan diplomatic, scandalul zguduie relaţia UE cu Qatarul, care a avertizat cu privire la un posibil ”impact negativ” asupra aprovizionărilor cu gaze naturale.

Emiratul, care ”respinge ferm” acuzaţiile, a protestat faţă de un vot care a avut loc la 15 decembrie în PE şi care vizează o suspendare a acesului ”reprezentanţilor intereselor Qatarului” pe timpul anchetei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.