Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican, de la ora locală 10:00 (11:00, ora României), o ceremonie solemnă la care vin lideri din întreaga lume şi care va fi urmărită în direct de milioane de oameni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

CITEȘTE ȘI Ceremonial grandios şi o maree de oameni la funeraliile Papei Francisc

 

Papa Francisc, în vârstă de 88 de ani, a murit luni, 21 aprilie, în a doua zi de Paşte, într-un an în care credincioşii catolici şi ortodocşi au celebrat Învierea Domnului în aceeaşi zi. În Duminica Paştelui papa a putut să-i salute din papamobil pe zecile de mii de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru, într-o mişcare surprinzătoare, dat fiind că încă era în convalescenţă după probleme grave de sănătate. La câteva ore după aceea, în primele ore ale dimineţii următoare, a suferit un accident vascular cerebral şi a intrat în stop cardiac. S-au sfârşit astfel 12 ani de papalitate, adesea turbulentă, în care primul papă argentinian s-a confruntat în mod repetat cu tradiţionaliştii şi i-a susţinut pe cei săraci şi marginalizaţi.

Pontiful a petrecut cinci săptămâni în spital la începutul acestui an, suferind de dublă pneumonie, dar părea să se recupereze lent.

Vaticanul a povestit marţi ultimele sale momente, spunând că moartea a venit rapid şi papa că nu a suferit. A început să se simtă rău luni, în jurul orei locale 5:30 a.m. (06.30, ora României) şi a fost asistat prompt de echipa sa medicală. Aproape o oră mai târziu, el a făcut un gest de adio faţă de infirmierul său mereu prezent, Massimiliano Strappetti, şi a intrat în comă. Ora decesului său a fost stabilită la 7:35 a.m. (8.35, ora României).

Îmbrăcat în veşmintele sale de papă şi ţinând în mâini un rozariu, papa a fost aşezat într-un sicriu care mai întâi a fost plasat deschis în capela reşedinţei Santa Marta, unde a locuit în cei 12 ani ai papalităţii sale. Luni şi marţi, gărzile elveţiene au stat de o parte şi de alta a sicriului în timp ce demnitarii, inclusiv preşedintele italian Sergio Mattarella, i-au adus un omagiu primului papă latino-american. Apoi, miercuri dimineaţă, sicriul cu trupul său a fost dus în Bazilica Sfântul Petru situată în apropiere, într-o procesiune condusă de cardinali. Aici a odihnit până vineri seara, timp în care sute de mii de oameni au stat la cozi ore în şir pentru a-şi putea lua rămas bun.

SUTE DE MII DE OAMENI AU VENIT SĂ-ŞI IA RĂMAS BUN

Vineri, în ultima zi, peste 100.000 de persoane au venit la Bazilica Sfântul Petru pentru a-şi aduce omagiul, vizitând sicriul său deschis în ultimele ore înainte de înmormântarea de sâmbătă. La scurt timp după ora locală 19:00 (20:00 ora României), Vaticanul a încheiat transmisiunea televizată a vizitelor, care a fost difuzată aproape fără întrerupere, înaintea ceremoniei private de sigilare a sicriului. În timp ce poliţia italiană şi cea a Vaticanului se pregăteau să închidă coada lungă din naosul central al bisericii, ultimii vizitatori au intrat înăuntru.

În cele trei zile, aproximativ 250.000 de persoane din întreaga lume au venit pentru a-i aduce un omagiu, a anunţat Vaticanul.

Printre ultimii vizitatori s-au numărat preşedintele francez Emmanuel Macron şi soţia sa Brigitte, care au stat împreună lângă sicriu pentru câteva momente. El a plecat capul, iar ea a făcut semnul crucii.

Cozi lungi s-au format în jurul Pieţei Sfântului Petru şi pe străzile din jur pe tot parcursul zilei de vineri. Unii au aşteptat ore întregi pentru a avea şansa de a petrece câteva minute în interiorul bazilicii şi de a-şi arăta respectul faţă de cel de-al 266-lea suveran pontif.

CITEȘTE ȘI După funeraliile papei, urmează conclavul. Cine va fi următorul pontif? Câteva indicii de urmărit

 

CARDINALUL GIOVANNI BATTISTA RE PREZIDEAZĂ CEREMONIA

Slujba de înmormântare are loc sâmbătă la ora locală 10:00 (11:00, ora României) în Piaţa Sfântul Petru, în faţa bazilicii din secolul al XVI-lea. Ceremonia va fi prezidată de cardinalul Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor, în vârstă de 91 de ani.

Preşedintele american Donald Trump, care s-a confruntat în repetate rânduri cu Papa pe tema imigraţiei, a declarat că va fi prezent împreună cu soţia sa.

Printre ceilalţi şefi de stat care vor fi prezenţi se numără preşedinţii Franţei, Braziliei, Germaniei, Poloniei, Ucrainei, Comisiei Europene şi Argentinei, ţara natală a lui Francisc. Primul ministru al Marii Britanii şi regele şi regina Belgiei vor veni, de asemenea, cu avionul.

România va fi reprezentată de preşedintele interimar Ilie Bolojan.

CITEȘTE ȘI Cine participă la funeraliile Papei Francisc? Israelul va fi reprezentat la cel mai scăzut nivel posibil, reflectând deteriorarea relaţiilor cu Vaticanul

 

Într-o ruptură faţă de tradiţie, Papa Francisc a confirmat în testamentul său final, publicat luni, că doreşte să fie înmormântat în Bazilica Sfânta Maria cea Mare din Roma şi nu la Sfântul Petru, unde mulţi dintre predecesorii săi au fost înmormântaţi.

RITUALURI STRĂVECHI

Moartea lui Francisc a pus în mişcare ritualuri străvechi, stabilite pe măsură ce Biserica cu 1,4 miliarde de membri a făcut trecerea de la un papă la altul, cum ar fi de pildă ruperea „Inelului Pescarului” şi a sigiliului de plumb al papei, folosit în timpul vieţii sale pentru a sigila documente, astfel încât acestea să nu poată fi folosite de nimeni altcineva.

În timp ce catolicii din întreaga lume îl plângeau pe Papa Francisc, toţi cardinalii de la Roma au fost convocaţi marţi la o reuniune pentru a decide asupra succesiunii evenimentelor din zilele următoare şi pentru a trece în revistă funcţionarea de zi cu zi a Bisericii în perioada premergătoare alegerii unui nou papă.

Un conclav pentru alegerea unui nou papă are loc în mod normal la 15-20 de zile după moartea unui pontif, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să înceapă înainte de 6 mai. Data exactă va fi decisă de cardinali după funeraliile lui Francisc.

CITEȘTE ȘI Rituri şi ritualuri la înmormântarea unui papă

 

La scrutinul secret vor participa 135 de cardinali eligibili. Conclavul se poate întinde pe mai multe zile înainte ca fumul alb care iese din hornul Capelei Sixtine să anunţe lumea că un nou papă a fost ales.

 

CITEȘTE ȘI Care sunt condiţiile pentru a fi ales Papă? În teorie, nici nu trebuie să fii preot

CITEȘTE ȘI Impas la Vatican. Un cardinal condamnat cere să facă parte din conclavul pentru alegerea noului papă

CITEȘTE ȘI Italia: Povestea miraculoasă a clubului care promovează de fiecare dată când un papă moare sau se retrage

CITEȘTE ȘI Francisc, ultimul papă înainte de Apocalipsă? Strania profeţie din secolul al XII-lea a Sfântului Malachia

 

UN EVENIMENT MONDIAL

Mai mult de 130 de delegaţii, cu 50 de şefi de stat, inclusiv preşedintele american Donald Trump, şi 10 monarhi în exerciţiu sunt aşteptaţi în Piaţa Sfântul Petru pentru funeraliile de sâmbătă, a declarat Vaticanul, iar alte milioane de persoane sunt aşteptate să urmărească evenimentul la televizor, în întreaga lume.

Autorităţile din Roma au început să sporească securitatea pe măsură ce se apropi ceremonia. O sursă din poliţie a declarat pentru Reuters că lunetiştii vor fi plasaţi pe acoperişuri, dronele vor supraveghea din cer şi un dispozitiv militar va fi pregătit să neutralizeze obiectele zburătoare ostile.

 

CITEȘTE ȘI Operaţiune de securitate uriaşă la Roma pentru funeraliile Papei Francisc. Cât costă şi cine va suporta costurile

 

„Un capitol din istoria Bisericii a fost închis”, a declarat cardinalul Gerhard Ludwig Mueller pentru cotidianul italian La Repubblica într-un interviu publicat joi. Mueller este unul dintre cei 135 de cardinali cu drept de vot în conclavul secret. Fost şef al biroului de doctrină al Vaticanului, Mueller este cunoscut pentru opiniile sale tradiţionaliste şi a intrat adesea în conflict cu Francisc.

Cardinalul german a declarat că a existat o „apreciere unanimă” pentru activitatea defunctului papă privind imigranţii şi săracii. Cu toate acestea, el a spus că sarcina este de a alege un succesor al Sfântului Petru, primul papă, mai degrabă decât al lui Francisc, indicând că este în favoarea unei schimbări de direcţie.

Vaticanul a declarat joi că un grup de „săraci şi nevoiaşi” a fost invitat să întâmpine sicriul papei la biserica Sfânta Maria cea Mare din Roma - o biserică aflată la aproximativ 4 km de Bazilica Sfântul Petru unde, într-o ruptură de tradiţie, Papa Francisc a dorit să fie înmormântat.

 

CITEȘTE ȘI De ce Papa Francisc a rupt tradiţia şi a ales Biserica Sfânta Maria Maggiore ca loc al înmormântării - FOTO

 

Centrul Romei va fi închis traficului sâmbătă, pentru a permite cortegiului funerar să se îndrepte încet spre Sfânta Maria Maggiore, oferind locuitorilor Romei şansa de a-şi lua un ultim rămas bun.

Mormântul său va fi amplasat într-o nişă dintr-un culoar lateral al bazilicii, pe marmură fiind gravat doar cuvântul „Franciscus”, numele său în latină, aşa cum a cerut în testament. Mormântul va putea fi vizitat încă de duminică, în timp ce la Vatican se vor ţine nouă zile de doliu, începând de duminică.

CITEȘTE ȘI Mormântul papei Francisc va putea fi vizitat începând de duminică

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.