O explozie a avut loc în apropierea unui centru de depistare covid-19 de la Bovenkarpsel, în Olanda de Nord, a anunţat poliţia olandeză, care precizează că nu s-a semnat niciun rănit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Dispozitivul artizanal a provocat pagube materiale, potrivit poliţiei.

”În apropierea Centrului de depistare din cadrul serviciului local al sănătăţii publice de la Bovenkarspel s-a declanşat un exploziv, la ora (locală) 6.66 (7.55, ora României). Geamuri au fost distruse. Nu există răniţi. Poliţia anchetează. Perimetru a fost izolat”, a anunţat într-un comunicat poliţia.

Genişti au fost desfăşuraţi la faţa locului, pentru a stabili dacă acolo se află în continuare material exploziv, potrivit televiziunii publice NOS.

”Pentru moment, nu excludem nicio pistă şi nu putem spune încă nimic despre motivaţie. O anchetă este în curs”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Poliţiei Olandei de Nord, Menno Hartenberg, care exclude orice pistă accdentală.

Dispozitivul, ”un obiect de metal, un fel de tub sau doză”, ”a fost plasat acolo şi a explodat în apropiere de faţada centrului de depistare”, a precizat el.

Incidentul a avut loc într-o regiune situată în apropierea celei în care un centru de depistare a fost incendiat în ianuarie, în satul Urk, în provincia Flevoland, la intrarea în vigoare a unei interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii în lupta împotriva covid-19.

O îndelungară tradiţie împotriva vaccinării există în rândul protestanţilor conservatori din cadrul ”Centurii Bibliei”, în centrul Olandei - în care se află satul de pescari IUrk, unde au izbucnit primele revolte în ianuarie.

Revoltele, care au zguduit ţara timp de mai multe zile, au fost cele mai importante de câteva decenii.

Confruntări au avut loc atunci între poliţia antirevoltă şi grupuri de protestatari la Amsterdam şi în mai multe alte oraşe, inclusiv la Rotterdam, unde s-au comis jafuri. Zeci de persoane au fost arestate.

Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii - care se aplică între ora locală 21.00 (22.00, ora României) şi 4.30 (5.30, ora României) până la 15 martie - este prima în Olanda de la al Doilea Război Mondial.

Olanda, o ţară cu 17 milioane de locuitori, înregistrează 15.649 de morţi din cauza covid-19.

De la începutul campaniei de vaccinare, la 6 ianuarie, peste 1,3 milioane de doze de vaccin au fost administrate, potrivit Guvernului.

BĂTĂLIE JUDICIARĂ

Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii s-a aflat săptămâna trecută în centrul unei bătălii judiciare lansate de către un grup care se opune restricţiilor sanitare, care a determinat Guvernul să acţioneze în vederea adoptării unei noi legi pentru menţinerea acestei măsuri.

O Curte de Apel de la Haga a invalidat, la 26 februarie anularea interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii, respingând o hotărâre anterioară.

Cu două săptămâni mai înainte, un tribunal de primă instanţă a aruncat ţara în confuzie, dispunând ca Guvernul să ridice imediat interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii.

Guvernul a obţinut apoi adoptarea unei noi legi în Parlament, într-o procedură accelerată, cu scopul de a asigura menţinerea interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii, chiar dacă ar fi pierdur în apel.

În pofida ordinului de la 16 februarie de a pune capăt interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii, Guvernul a făcut apel, iar Curtea de Apel a suspendat acest ordin din prima instanţă, în aşteptarea verdictului său.

Dosarul a fost înaintat în justiţie de către Viruswaarheid (”Adevărul despre virus”), un grup care a organizat numeroase manifestaţii în Olanda de la începutul crizei sanitare şi a promocat teorii ale complotului despre pandemia covid-19.

Acest grup, înfiinţat de către Willem Engel, un profesor de dans, care a devenit între timp unul dintre cei mai importanţi opozanţi ai măsurilor în lupta împotriva covid-19, organizează de luna trecută manifestaţii împotriva măsurilor anti-covid.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.