Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat duminică seară dizolvarea Adunării Naţionale (parlamentul france), în urma înfrângerii suferite de alianţa de la guvernare în alegerile europarlamentare, care a ajuns pe locul al doilea, la mare distanţă de rezultatul Rassemblement National (RN), partidul lui Marine Le Pen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu voi putea să continui ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat", a declarat preşedintele francez după anunţarea rezultatelor exit-pollurilor. "Am decis să vă redau prin vot posibilitatea de a vă alege viitorul parlamentar. Prin urmare, dizolv Adunarea Naţională în această seară", a anunţat el, adresându-se francezilor într-o alocuţiune televizată.

"Dizolv Adunarea Naţională în această seară şi în câteva momente voi semna decretul de convocare a alegerilor legislative, care vor avea loc la 30 iunie pentru primul tur şi la 7 iulie pentru al doilea tur", a precizat preşedintele francez.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

"Aceasta este o decizie serioasă şi cu greutate. Dar, mai presus de toate, este un act de încredere", a mai spus Emmanuel Macron.

El a recunoscut că ceea ce indică exit-pollurile "nu este un rezultat bun pentru partidele care apără Europa".

"Este momentul unor clarificări esenţiale (...) Am auzit mesajul vostru, preocupările voastre şi nu le voi lăsa fără răspuns", a spus Emmanuel Macron.

Peste 49 de milioane de francezi au fost chemaţi duminică la vot pentru a-şi alege europarlamentarii, la capătul unei campanii dominate de Rassemblement National. La ora locală 20.00, a fost anunţat un exit-poll care arăta că Jordan Bardella ( principalul candidat al RN) se afla pe primul loc, cu 32% din voturi, cu mult în faţa lui Valérie Hayer (cap de listă la Renaissance, 14,9%) şi Raphaël Glucksmann (principalul candidat al Partidului Sociaist, cu 14,2%). Au urmat Manon Aubry (LFI, stânga, 9,1%), François-Xavier Bellamy (LR, dreapta 7%), Marie Toussaint (EELV, Verzii, 5,4%) şi Marion Maréchal (Reconquête, naţionaliştii, 5,3%). Prezenţa la vot a fost estimată la 52,5%.

Încuraja de victoria sa răsunătoare, tânărul Jordan Bardella i-a cerut "solemn" lui Emmanuel Macron "să organizeze noi alegeri legislative". Salutând "scorul istoric" obţinut de partidul său şi "respingerea crâncenă" a politicilor şefului statului, Bardella i-a cerut acestuia să "ia act de această nouă ordine politică" şi să dizolve Adunarea Naţională.

La scurt timp, într-un discurs adresat francezilor, Emmanuel Macron a anunţat dizolvarea Adunării Naţionale, precum şi organizarea de alegeri legislative la 30 iunie şi 7 iulie, ceea ce a produs un adevărat şoc în rândul clasei politice franceze, care a avut reacţii diverse, de la aprobare la respingere.

CITEȘTE ȘI "Suntem gata să exercităm puterea", declară Marine Le Pen după ce Macron a dizolvat parlamentul. Alte reacţii
CITEȘTE ȘI ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2024. Marea coaliţie se menţine stabilă în Parlamentul European, potrivit primelor proiecţii

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.