Podul Crimeea sau Podul Kerci, o linie de aprovizionare cheie pentru trupele ruseşti din Ucraina, a fost avariat în urma apariţiei unei situaţii de "urgenţă" care a provocat moartea a două persoane şi rănirea unui copil, au declarat luni oficiali ruşi, în timp ce presa ucraineană a raportat explozii pe pod, în urma cărora un pillon s-ar fi prăbuşit, relatează Reuters şi The Guardian.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Traficul a fost oprit pe podul construit de ruşi după anexarea Crimeei în 2014, care este o mândrie personală a liderului de la Kremlin. Podul leagă peninsula Crimeea de Rusia Crimeea peste strâmtoarea Kerci.
O înregistrare video obţinută de Reuters arată, într-adevăr, că pe pod nu există niciun fel de trafic.
Morning in Ukraine. Something happened to the Crimean bridge. pic.twitter.com/EbTo8JNS4H
— Ostap Yarysh (@OstapYarysh) July 17, 2023
Podul rutier şi feroviar de 19 km, cel mai mare din Europa, este un proiect de infrastructură în care s-a implicat personal preşedintele Vladimir Putin. Podul a mai fost avariat de o explozie în 2022, dar a fost reparat, iar Vladimir Putin a venit personal să treacă pe pod la bordul unei maşini Mercedes.
Serghei Aksionov, guvernatorul instalat de Rusia în Crimeea, a declarat că situaţia de urgenţă se înregistrează la pilonul 145 al podului care leagă peninsula Crimeea de regiunea rusă Krasnodar. El nu a oferit alte detalii. Serviciile feroviare ar fi urmat să fie reluate până la ora locală 9 dimineaţa, a declarat guvernatorul Crimeei. Aksionov a mai spus că agenţiile de aplicare a legii vor oferi mai multe informaţii despre cauzele incidentului.
Ministerul rus al Transporturilor a declarat, la rândul său, că există avarii la capătul podului aflat mai aproape de Peninsula Crimeea, dar susţine că nu au existat pagube la piloni.
Părinţii unei fetiţe au fost ucişi, iar fiica lor a fost rănită. Toţi erau într-un autoturism care se afla pe pod luni dimineaţă, a declarat Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din sudul Rusiei. El nu a precizat cum au fost ucise persoanele.
Oficialii ruşi nu au precizat cauza avariilor, dar agenţia de ştiri RBC-Ucraina a relatat că s-au auzit explozii pe pod.
Serhii Bratciuk, purtător de cuvânt al administraţiei militare ucrainene din Odesa, a postat pe contul său de Telegram o fotografie cu ceea ce pare să arate o parte a podului rupt. Nu a fost imediat clar dacă acest eveniment are legătură cu vreun atac, iar Reuters precizează că nu a reuşit să verifice în mod independent informaţiile.
La rândul său, publicaţia independentă rusă Insider publică imagini cu podul avariat, care ar fi fost filmate luni dimineaţă, pe lumină:
На телеканале «Крым 24» показали поврежденную часть Крымского моста. Видео снято из вагона поезда. pic.twitter.com/91eMrwnzRG
— The Insider (@the_ins_ru) July 17, 2023
UN CANAL TELEGRAM ASOCIAT CU PRIGOJIN SUSŢINE CĂ AU FOST DOUĂ EXPLOZII CAUZATE DE O DRONĂ NAVALĂ KAMIKAZE
Contul rusesc Grey Zone de pe Telegram, un canal foarte urmărit şi afiliat grupului de mercenari Wagner, a relatat că au avut loc două lovituri asupra podului la ora locală (şi a României) 03:04 a.m. şi 03:20 a.m.
Agenţia independentă NEXTA spune că propagandiştii ruşi au publicat un filmuleţ cu presupusul moment al atacului.
Russian propagandists publish footage allegedly of the attack on the #CrimeanBridge. pic.twitter.com/7ofAEVjRDV
— NEXTA (@nexta_tv) July 17, 2023
Agenţia NEXTA remarcă, de asemenea, o coincidenţă: exact în urmă cu nouă ani, la 17 iulie 2014, militanţii pro-ruşi conduşi de Igor Strelkov (Ghirkin), fost membru al serviciilor secrete ruse, au doborât un avion Boeing 777-200ER al Malaysia Airlines lângă Doneţk. Este unul dintre cele mai mari dezastre din spaţiul post-sovietic. La bord erau 283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului şi toţi au murit. Printre victime s-au numărat 80 de copii.
CARE AR PUTEA FI CONSECINŢELE
George Barros, analist la Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul la Washington, a declarat pe Twitter că, dacă podul a fost grav avariat, ar avea un impact semnificativ asupra liniilor de aprovizionare ruseşti.
"Rusia va avea doar o singură linie de aprovizionare terestră - autostrada de coastă pe Marea Azov - pentru a-şi susţine (sau evacua) zecile de mii de soldaţi din Herson şi Crimeea ocupate, dacă Ucraina reuşeşte să degradeze/distrugă podul", a declarat Barros.
De asemenea, nu se ştie deocamdată ce ar însemna incidentul de pe pod pentru acordul negociat de ONU care permite exportul în siguranţă de cereale ucrainene pe Marea Neagră. Ucraina şi Rusia se numără printre primii exportatori de cereale din lume, iar acordul ONU urmează să expire luni. Ultima navă care a navigat în baza acordului a părăsit portul Odesa duminică dimineaţa devreme, potrivit unui martor Reuters şi MarineTraffic.com. Moscova a dat de înţeles că nu ar fi dispusă să mai reînnoiască acordul.
Compania lui Arkadi Rotenberg, un oligarh din cercul de prieteni ai lui Putin, a construit vasta structură, care este cel mai lung pod din Europa. Putin a susţinut persona proiectul, lăudându-se la un moment dat că ţarii ruşi şi liderii sovietici au visat să-l construiască, dar nu au reuşit.
Peninsula Crimeea a rămas o destinaţie de vacanţă importantă şi preţuită de ruşi, mai ales după ce Moscova a lansat invazia asupra Ucrainei în 2022, iar călătoriile în Occident au devenit mai dificile pentru mulţi ruşi. În ultimele săptămâni, blocajele de trafic la intrarea pe pod se întindeau zilnic pe kilometri întregi, deoarece ruşii plecau în vacanţă.
Luni dimineaţă, blocajul se întindea pe kilometri întregi, iar poliţia a început să dirijeze vehiculele departe de pod. Conturile de pe reţelele sociale arată maşini aliniate pe pod şi la intrarea acestuia.
Administraţia peninsulei Crimeea, susţinută de Rusia, a îndemnat locuitorii să nu călătorească pe pod.
CE SPUNE UCRAINA
Incidentul ar putea fi un act de provocare al Moscovei, a declarat Natalia Humeniuk, purtătorarea de cuvânt a Comandamentului militar de sud al Ucrainei. "Crearea unor astfel de provocări, pe care autorităţile ocupante din Crimeea le raportează imediat foarte zgomotis, este o modalitate tipică de rezolvare a problemelor de către autorităţile din Crimeea şi ale ţării agresoare”, a declarat Humeniuk pentru postul naţional Rada.
Podul Crimeei a fost avariat de o explozie şi în octombrie anul trecut, într-un atac despre care Kremlinul a spus că a fost orchestrat de forţele de securitate ucrainene. Ucraina a recunoscut doar indirect atacul câteva luni mai târziu.
În iunie, podul Ciongar, care leagă Crimeea anexată de o regiune parţial ocupată din sudul Ucrainei, a fost lovit într-un atac ucrainean, potrivit autorităţilor ruse. Ulterior, şeful administraţiei pentru partea ocupată a regiunii Herson a declarat că acesta "nu mai poate fi utilizat pentru trafic" pentru moment.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.