Un cutremur de magnitudinea 6,4 a avut loc marţi în Croaţia şi a cauzat prăbuşirea unor imobile în oraşul Petrinja (centru), a anunţat Institutul american de geofizică USGS, iar centrala nucleară Krsko din Slovenia a fost oprită ”din precauţie”, în contextul în care un cutremur a avut loc în Croaţia şi luni, relatează AFP. Şapte persoane, printre care şi un copil, au murit, iar multe altele au fost rănite. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că România este pregătită să acorde sprijin Croaţiei, în urma seismului major înregistrat marţi. Şeful Departamentului pentru situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a cerut deja mobilizarea echipelor de Căutare-Salvare RO-USAR. La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de solidaritate, arătând că România este gata să ajute această ţară, în caz de nevoie. "Gândurile noastre sunt alături de poporul croat şi le dorim o recuperare rapidă celor afectaţi", a afirmat Iohannis.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
UPDATE - Cel puţin o persoană - o fată - a murit în Petrinja, iar multe altele au fost rănite, a anunţat premierul croat Adrej Plenkovic.
De asemenea, conform BBC, cinci persoane au murit în oraşul învecinat Glin.
O a şaptea victimă a fost găsită sub dărâmăturile unei biserici în Zaina.
Primarul localităţii Petrinja a declarat că jumătate din oraş a fost distrus şi că în continuare sunt oameni prinşi sub clădirile prăbuşite.
ŞTIREA INIŢIALĂ - Epicentrul cutremurului, care a avut loc la ora locală 12.30, la o adâncime de zece kilometri, a fost localizat la aproximativ 50 de kilometri nord de Zagreb. Locuitori ai capitalei croate s-au panicat şi au ieşit în stradă.
”Scoatem, în prezent, oameni dintre dărâmături. Nu ştim încă dacă există morţi sau răniţi”, a declarat, la un post local de televiziune, primarul din Petrinja, Darinko Dumbovic.
”Este o panică generală. Toată lumea încearcă să afle soarta apropiaţilor”, a adăugat el.
Imagini din oraş - cu aproximativ 20.000 de locuitori - surprind acoperişuri surpate şi străzi acoperite de crărămizi şi moloz.
Situacija u Petrinji. pic.twitter.com/EK63mcVofC
— Hrvatski Crveni križ (@crvenikriz_hr) December 29, 2020
Cu o zi mai înainte, luni, un cutremur de o intensitate mai mică, de 5,2, a avut loc în aceeaşi regiune, însă a cauzat doar pagube materiale minore.
Balcanii sunt o zonă cu o puternică activitate seismică, iar cutremurele sunt frecvente.
O CENTRALĂ NUCLEARĂ SLOVENĂ OPRITĂ
Centrala nucleară slovenă Krsko a fost oprită marţi, ”din precauţie”, a anunţat o purtătoare de cuvânt, fără să facă alte precizări.
Potrivit agenţiei de presă STA, este vorba despre o ”procedură normală în cazul unor cutremure puternice”.
Cutremurul a fost resimţit în capitala slovenă Ljubljana, dar şi în alte ţări din regiune - în Ungaria şi Austria -, potrivit unor martori şi presei.
Construit în epoca iugoslavă şi dat în folosinţă în 1983, reactorul de tip Westinghouse de la Krsko, cu o putere de 700 de megawaţi, este unica centrală nucleară din Slovenia, care împarte această instalaţie cu Croaţia.
Reactorul urma iniţial să-şi întrerupă activitatea în 2023, după 40 de ani de funcţionare.
Însă Ljubljana şi Zagrebul au decis, în 2015., să prelungească activitatea reactorului cu 20 de ani, în pofida protestelor mai multor ONG-uri.
Reactorul acoperă aproximativ 20% din nevoia de electricitate a Sloveniei şi 15% din nevoile Croaţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...