Cel puţin trei militari americani au fost ucişi, iar alţi 34 răniţi într-un atac cu dronă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un mic avanpost american în Iordania, declară oficiali americani CNN. Preşedintele american Joe Biden confirmă atacul şi acuză grupări proraniene, relatează AlArabiya.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Trei militari americani au fost ucişi şi cel puţin 34 au fost răniţi într-un atac cu dronă lansat de militanţi susţinuţi de Iran asupra trupelor americane în nord-estul Iordaniei, în apropiere de graniţa cu Siria, au anunţat duminică preşedintele Joe Biden şi oficiali americani.

”Încă mai adunăm informaţii despre acest atac, dar ştim că a fost comis de grupări radicale proiraniene care pperează în Siria şi Irak”, anunţă într-un comunicat Joe Biden, citat de Al Arabiya.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Preşedintele american anunţă că atacul a avut loc sâmbătă noaptea.

”Noi le vom continua angajamentul de a lupta împotriva terorismului. Şi să nu aveţi nicio îndoială, vom cere socoteală tutorr celor care se fac vinovaţi, în modul şi la momentul pe care le vom alege”, anunţă şeful statului american în acest comunicat publicat de Casa Albă.

Potrivit CNN este pentru prima oară când militari americani sunt ucişi de inamici în Orientul Mijlociu de la începutul Războiului din Fâşia Gaza.

Uciderea celor trei americani în avanpostul Tower 22, în Iordania, situat în apropierea frontierei cu Siria, reprezentă o escaladare semnificativă a unei situaţii precare în Orientul Mijlociu, comenteazză CNN.

Comandamentul Central american (CENTCOM) a confirmat duminică, într-un comunicat, că trei militari americani au fost ucişi şi alţi 25 răniţi într-un atac cu dronă care a ”atins baza din nord-estulIordaniei”.

”La 28 ianuarie, trei militari americani au fost ucişi, iar alţi 25 au fost răniţi într-un atac unidirecţăional (cu dronă) care a atins baza din nord-estul Iordaniei, în apropiere de forntiera cu Siria”, anunţă într-un comunicat CENTCOM.

Începând de vineri au avut loc peste 158 de atacuri vizând forţe americane şi ale coaliţiei antijihadiste conduse de către Statele Unite în Siria şi Irak.

Oficiali au anunţat că aceste atacuri constante cu drone, obuze şi rachete au eşuat, fără să cauzeze răniţi sau să avarieze infrastructura.

CNN scrie că este neclar de ce apărarea aeriană nu a interceptat drona respectivă, în primul atac cunoscut vizând Tower 22 de la lansarea acestor atacuri împotriva forţelor americane şi ale coaliţiei antijihadiste la 17 octombrie, în contextul Războiului din Fâşia Gaza.

Militarii americani sunt staţionaţi în acest avanpost în cadrul unei misiuni de consiliere şi sistenţă destinată Iordaniei.

Oficiali americani şi-au exprimat în mai multe rînduri temeri cu privire la extindere a Războiului din Fâşia Gaza într-un război regional în Orientul Mijlociu.

O purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, întrebată săptămâna trecută dacă Pentagonul estimează că mandatarii israelieni şi-au intensificat atacurile împotriva forţelor americane, răspundea că ”nu neapărat, nu”.

O parte a misiunii Statelor Unite este să se asigure că evenimentele din Orientul Mijlociu nu antrenează un conflict lărgit”, declară într-un interviu difuzat duminică dimineaţa de ABC News şeful Statului Major american Interarme Charles Brown.

”Obiectivul este să-i descurajăm, dar nu vrem să ne angajăm pe calea unei ecaladări şi mai mari care să conducă la un conflict şi mai larg în regiune”, subliniază el.

Zeci de militari americani au fost răniţi de la începutul acestor atacuri.

Un oficial militar american de rang înalt declara presei săptămâna trecută că este vorba despre aproximativ 70 de răniţi.

Însă Pentagonul a catalogat cea mai mare parte a acestor răniri drept ”minore”, cu excepţia unui rănirii grave a unui militar american într-un atac, în Irak, în ziua Crăciunului.

Adjutantul-şef Garrett Illerbrunn din cadrul celei de-a 82-a Brigăzi de luptă a Aviaţiei urma să fie trimis în Statele Unite pentrua fi îngrijit după ce a fost rănit grav într-un atac cu dronă vizând o bază aeriană, la Erbil, în Kurdistanul irakian.

Statele Unite au efectuat ca represalii o serie de atacuri împotriva unor grupări proiraniene atât în Siria, cât şi în Irak.

Ultimul atac de acest fel a avut loc săptămâna trecută, împotriva a trei instalaţii, în Irak, folosite de grupări proiraniene, între care şi Kataib Hezbollah.

Uciderea celor trei americani intervine în contextul în care Statele Unite şi Irakul urmează să lanseze în curând negocieri cu privire la viitorul prezenţei militare americane în această ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.