Preşedintele iralian Sergio Mattarella l-a însărcinat luni pe Carlo Cottarelli, un fost director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) - considerat încarnarea austerităţii - să formeze un guvern de tehnocraţi până la organizarea de noi alegeri, care vor avea loc în toamnă sau ”cel mai târziu” la începutul lui 2019, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Preşedintele Mattarella l-a primit pe doctorul Cottarelli, căruia i-a cerut să formeze un guvern”, a anunţat în faţa presei secretarul general al preşedinţiei Ugo Zampetti, la finalul unei întâlniri între cei doi.

Cottarelli, în vârstă de 64 de ani, un fost oficial de rang înalt la FMI supranumit ”Dl. Foarfecă” din cauza rolului său în reducerea cheltuielilor publice în 2013-2014, preia astfel conducerea celui de 65-lea Guvern italian, după vetoul spectaculos al lui Mattarella faţă de un Executiv populist fără garanţia rămânerii în euro, în numele apărării intereselor italiene în Europa.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

După ce a salutat această decizie în deschidere cu o creştere de aproape 2%, Bursa din Milano a început să scadă şi a pierdut aproape 2% până la ora 12.00 GMT, în timp ce spreadul - distanţa între nivelurile de împrumut pe zece ani italian şi german -, o vreme în scădere, a crescut până la 230 depuncte, cel mairidicat nivel din 2013.

Actualul director al Observatorului Conturilor Publice, Cottarelli îşi va forma echipa, după care se va prezenta în Parlament, unde nu are aproape nicio şansă să obţină un vot de încredere.

Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem) şi Liga (extrema dreaptă) - majoritare în Parlament - s-au revoltat faţă de numirea sa.

Cottarelli a declarat că el intenţionează să pregătească şi supună la vot bugetul pe 2019, înaintea alegerilor, la începutul lui 2019, dar că, în cazul în care nu va obţine votul de încredere, se va mulţumi să gestioneze afacerile curente până la organizarea noilor alegeri, ”după luna august”.

În orice caz, el va avea o viaţă dură din cauza furiei populiştilor italieni, care au obţinut o victorie în alegerile legislative de la 4 martie şi care denunţă o lovitură în forţă după eşecul guvernului lor de uniune.

”ÎMPOTRIVA ACESTOR MĂSURI ALE SPREAD-ULUI”

”Toate astea nu sunt democraţie, nu sunt respectarea votului popular. Sun doar ultima tresărire a puterilor puternice care vor o Italie sclavă, săracă şi precară”, şi-a exprimat indignarea Matteo Salvini, liderul Ligii.

”Alegerile vor fi un plebiscit, poporul şi adevărata viaţă (sunt) contra castelor bătrâne şi acestor măsuri ale spread-ului!”, a avertizat Salvini.

Di Maio îl consideră pe Cottarelli drept ”unul diontre aceşti experţi care dau lecţii ce ne-au copleşit tăind de la sănătate, educaţie, agricultură...”.

Unica misiune a viitorului Guvern va fi, astfel să conducă ţara până la noi alegeri, într-o atmosferă care se anunţă electrică.

”Este cu adevărat dificil să se creadă în legile şi instituţiile statului”, a subliniat Di Maio, al cărui partid a obţinut peste 32% din voturile exprimate în alegeri, în martie.

”De acord, să ne întoarcem la urne. Dar dacă voi obţine 40% şi mă întorc la Quirinal cu Savona, va schimba ceva?”.

Giuseppe Conte, un jurist novice în politică, promovat la şefia guvernului de Luigi Di Maio şi Matteo Salvini, a renunţat duminică seara, în faţa refuzului lui Mattarella de a-l numi pe Paolo Savona, un economist antieuro, la ministerul Finanţelor.

”O LOVITURĂ DE STAT”

Cei doi aliaţi au refuzat un compromis. Pentru ei, Savona - în vârstă de 81 de ani, apărătorul unui ”plan B” la o ieşire din zona euro - era singurul în măsură să apere interesele Italiei la Bruxelles.

”Desemnarea ministrului Economiei constituie întotdeauna un mesajimediat de încredere sau de alarmă pentru operatorii economici şi financiari”, a explicat Mattarella, evocându-şi prerogativele constituţionale şi apărarea italienilor care economisesc.

S-au înfuriat de asemenea aliaţii eurosceptici ai lui Salvini şi Di Maio.

Şefa extremei drepte franceze Marine Le Pen a denunţat ”o lovitură de stat” a UE în Italia, în timp ce Nigel Farage - cruciatul Brexitului - a avertizat că ”furoarea” alegătorilor italieni se va traduce în ”mai multe voturi” în favoarea euroscepticilor.

Salvini - ”omul puternic al politicii italiene” potrivit comentatorilor - crede în acest lucru cu tărie, în contextul în care este creditat de-acum cu aproximativ 22% din voturi, faţă de 17% cât a obţinut în martie.

Însă, pentru a obţine victoria în alegeri, el va trebui să-şi refacă legăturile cu aliaţii săi de dreapta, care au criticat dur rezultatul negocierilor sale cu M5S.

Or Silvio Berlusconi, la fel ca Partidul Democrat (centru-stânga), s-au aliniat în spatele lui Mattarella duminică seara.

Însă aleşi din partidul său, Forza Italia (dreapta), au anunţat că nu îi vor acorda încrederea prin vot lui Cottarelli.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.