Camera Reprezentanţilor, unde republicanii au majoritatea, a aprobat miercuri o rezoluţie pentru a deschide oficial o anchetă de destituire a preşedintelui democrat Joe Biden, informează CNN.
Motivată prin afacerile controversate ale fiului preşedintelui în străinătate, dar considerată complet nefondată de către democraţi, această procedură nu are practic nicio şansă de reuşită, dar s-ar putea transforma într-o bătaie de cap pentru Casa Albă înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024, la care candidează Joe Biden.
CITEȘTE ȘI Hunter Biden refuză să dea curs unei citaţii de a fi audiat în Congres cu uşile închise, în timp ce republicanii se pregătesc să voteze declanşarea procedurii de destituire a tatălui săuDe când fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a lansat ancheta în septembrie, trei comisii care au condus investigaţia au intervievat diverşi oficiali din cadrul Departamentului de Justiţie şi al Serviciului Fiscal Intern, obţinând în acelaşi timp o mulţime de documente şi noi date bancare, inclusiv de la membrii familiei Biden.
Casa Albă a spus celor trei comisii ale Congresului, conduse de republicani, că citaţiile lor sunt lipsite de legitimitate, în lipsa unui vot oficial al Camerei pentru a autoriza ancheta. Din această cauză, legislatorii republicani mai reticenţi şi mai moderaţi au început să se alăture eforturilor de investigaţie ale partidului lor. Aşa se face că la votul de miercuri disciplina de partid a fost respectată: toţi cei 221 de membri republicani ai Camerei au votat în favoarea deschiderii acestei proceduri de impeachment (punere sub acuzare în vederea destituirii).
CE I SE REPROŞEAZĂ LUI JOE BIDEN
Membrii Partidului Republican îl acuză pe liderul democrat că şi-a folosit influenţa pe vremea când era vicepreşedintele lui Barack Obama (2009-2017) pentru a-i permite fiului său să facă afaceri dubioase în China şi Ucraina.
"Joe Biden a minţit în mod repetat poporul american", a acuzat şeful Comisiei speciale a Camerei Reprezentanţilor, James Comer.
Atât preşedintele, cât şi democraţii şi fiul său neagă aceste acuzaţii. "Tatăl meu nu a fost niciodată implicat financiar în afacerile mele", a declarat Hunter Biden, care a devenit ţinta preferată a republicanilor. Prezent în faţa Congresului american, Hunter Biden, în vârstă de 53 de ani, al cărui trecut a fost marcat de dependenţe şi care a fost inculpat în două dosare, a recunoscut că a făcut "greşeli" în viaţa sa. Dar el i-a acuzat pe "Trump-işti" că încearcă să-l "dezumanizeze", pentru a-i "face rău" tatălui său. Din acest motiv, el a refuzat să participe la o audiere cu uşile închise organizată de republicani, care îl convocaseră miercuri la Capitoliu.
Preşedintele, în vârstă de 81 de ani, şi-a susţinut întotdeauna în mod public fiul, repetând adesea că este "mândru" de el.
O anchetă de destituire, cerută de mult timp de aleşii apropiaţi de Donald Trump, fusese deja deschisă împotriva lui Joe Biden în vară. Chiar a fost organizată o primă audiere parlamentară pe această temă la sfârşitul lunii septembrie, în cadrul căreia experţii interogaţi au fost de acord că nu există în prezent nicio dovadă care să justifice punerea sub acuzare a preşedintelui Biden.
"Nu există nicio dovadă că preşedintele Biden ar fi comis vreo abatere", a repetat miercuri liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries.
Cu toate acestea, republicanii consideră că deschiderea oficială a anchetei, adoptată doar cu voturile lor, le va oferi puteri suplimentare şi, prin urmare, noi oportunităţi de a-l incrimina pe liderul democrat. "A venit timpul să oferim răspunsuri poporului american", a declarat miercuri preşedintele Camerei, republicanul Mike Johnson.
ESTE POSIBILĂ DESTITUIREA LUI BIDEN?
Congresul îl poate pune sub acuzare pe preşedintele în caz de "trădare, mită sau alte crime şi delicte grave", potrivit Constituţiei americane, scrie AFP.
Procedura se desfăşoară în două etape.
După ce efectuează o anchetă, Camera Reprezentanţilor votează, cu majoritate simplă, articolele de punere sub acuzare care detaliază acuzaţiile aduse preşedintelui: aceasta se numeşte "impeachment".
Dacă punerea sub acuzare este aprobată, Senatul, camera superioară a Congresului, îl va judeca apoi pe preşedinte.
Cel mai probabil, preşedintele va fi achitat, deoarece partidul lui Joe Biden deţine majoritatea în această cameră.
Niciodată în istoria americană nu a mai fost destituit un preşedinte. Trei au fost puşi sub acuzare: Andrew Johnson în 1868, Bill Clinton în 1998 şi Donald Trump în 2019 şi 2021. Dar toţi au fost în cele din urmă achitaţi de Senat. Richard Nixon a preferat să demisioneze în 1974 pentru a evita o punere sub acuzare de către Congres din cauza scandalului Watergate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.