Rusia îi eliberează pe reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich şi pe fostul puşcaş marin american Paul Whelan ca parte a unui schimb major de deţinuţi cu SUA, potrivit unor persoane familiarizate cu situaţia citate de Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cei doi, încarceraţi în Rusia pe baza unor acuzaţii de spionaj pe care atât ei, cât şi SUA le neagă, sunt în drum spre destinaţii din afara Rusiei.

În cadrul acordului de schimb, SUA şi aliaţii săi vor returna Rusiei deţinuţi ruşi închişi în străinătate, au declarat sursele Bloomberg. Alte detalii privind schimbul de deţinuţi nu au fost disponibile imediat. SUA au purtat discuţii ample pentru a obţine eliberarea celor doi, care au fost desemnaţi de Departamentul de Stat ca fiind deţinuţi pe nedrept, un statut care a permis negocierea eliberării lor.

SCHIMB DE DEŢINUŢI AMPLU

Pe de altă parte, The Guardian scrie că este vorba despre un schimb de deţinuţi amplu, care va implica, de asemenea, eliberarea unor deţinuţi politic ruşi, precum şi returnarea în Rusia a numeroşi ruşi închişi în Occident pentru spionaj, crimă şi alte infracţiuni.

La rândul său, BBC scrie că trei cetăţeni americani încarceraţi în Rusia este de aşteptat să fie eliberaţi joi în cadrul acestui acord de schimb. În afară de Gershkovich şi Paul Whelan, ar fi vorba şi de jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva de la Radio Europa Liberă.

În total, potrivit BBC, care citează un oficial american de rang înalt, schimbul va implica 24 de prizonieri deţinuţi în Rusia, SUA, Germania şi alte trei ţări occidentale. Cel puţin opt cetăţeni ruşi se vor întoarce în Rusia, inclusiv mai mulţi suspectaţi de legături cu serviciile secrete ruse. 

Potrivit BBC, unul dintre aceştia este Vadim Krasikov, identificat de oficialii germani drept colonel în cadrul serviciului rus de informaţii FSB, care execută o condamnare pe viaţă pentru uciderea în 2019 a unui opozant al Kremlinului într-un parc din Berlin.

CNN citează, la rândul său, un oficial american de rang superior care spune că va fi vorba despre cel mai mare schimb de deţinuţi dintre SUA şi Rusia de la sfârşitul Războiului Rece. Părţile au convenit asupra unui transfer şi se aşteaptă ca prizonierii să fie predaţi SUA.   

Schimbul de joi are loc după luni de negocieri secrete şi complicate între Moscova şi Washington, în cadrul cărora diplomaţii americani au cutreierat lumea în căutarea de propuneri care să convingă Rusia să îi elibereze pe americani, potrivit CNN.

CINE SUNT GERSHKOVICH ŞI WHELAN

Evan Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat în luna martie a anului trecut în timp ce făcea un reportaj în oraşul Ekaterinburg din Urali şi a fost acuzat de spionaj în profitul CIA. El şi ziarul pentru care lucra, Wall Street Journal, au respins acuzaţiile. A fost condamnat luna trecută la 16 ani de închisoare, fiind prima dată de la Războiul Rece când Rusia a judecat un jurnalist american pentru spionaj.

În ceea ce-l priveşte pe fostul puşcaş marin Paul Whelan, el a fost reţinut în 2018 şi a fost condamnat la 16 ani de închisoare în 2020 tot tot pentru spionaj. El este cel mai „vechi” deţinut american din închisorile ruse. Washingtonul a vrut să obţină eliberarea lui încă din 2022, când autorităţile americane l-au eliberat pe traficantul de arme rus Viktor Bout, pentru a asigura eliberarea baschetbalistei Brittney Griner, după ce vedeta americană de baschet a stat închisă nouă luni în Rusia pentru trafic de droguri. Moscova nu a fost însă de acord să îl elibereze şi pe Whelan.

AL TREILEA SCHIMB MAJOR DE DEŢINUŢI ÎNTRE RUSIA ŞI SUA DE LA ÎNCEPUTUL INVAZIEI DIN UCRAINA

În ultimele zile erau tot mai evidente semnele că se pregăteşte un schimb de deţinuţi între SUA şi Rusia. Ruşii îşi doresc de mult timp eliberarea lui Vadim Krasikov, agentul rus închis pe viaţă în Germania pentru crimă.

Schimbul de joi este cel de-al treilea schimb major de deţinuţi între Rusia şi SUA de când a început războiul din Ucraina. În afară de schimbul din decembrie 2022, când a fost eliberată Griner, în aprilie 2022, americanul Trevor Reed, şi el fost puşcaş marin deţinut în Rusia din 2019, a fost eliberat în cadrul unui schimb de deţinuţi. Acesta fusese condamnat la nouă ani de închisoare în iulie 2020 pentru că a pus în pericol "viaţa şi sănătatea" unor agenţi de poliţie ruşi în timpul unei altercaţii.

Schimbul de joi are loc, aşadar, undeva în străinătate, într-o ţară terţă, după câteva zile de speculaţii cu privire la un schimb major între diverse ţări, speculaţii ce s-au intensificat după ce mai mulţi disidenţi şi jurnalişti încarceraţi în Rusia au fost mutaţi din celulele lor în locaţii necunoscute.

Vladimir Kara-Murza, un opozant al Kremlinului cu dublă cetăţenie, rusă şi britanică, este unul dintre aceşti deţinuţi despre care nu se mai ştie nimic, ceea ce a alimentat aşteptările că şi el ar putea fi eliberat. Alţi posibili deţinuţi de pe listă sunt politicianul rus de opoziţie Ilia Iaşin şi veteranul Oleg Orlov, militant pentru drepturile omului.

Deşi transferurile secrete din închisori sunt frecvente în Rusia, "dispariţia" simultană a mai multor deţinuţi cunoscuţi este neobişnuită.

La începutul acestei săptămâni, liderul belarus Aleksander Lukashenko l-a graţiat pe cetăţeanul german Rico Krieger, care fusese condamnat la moarte pentru terorism şi alte acuzaţii. Dacă toate eliberările vor avea loc, va fi unul dintre cele mai mari schimburi de oameni din istorie între Rusia şi Occident.

CITEȘTE ȘI Disidentul ruso-britanic Kara-Murza a „dispărut” din închisoare, cel mai recent semn că ar putea fi aproape un schimb de deţinuţi între Moscova şi Occident

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.