Primul moment de reculegere în întreg oraşul New York a fost ţinut sâmbătă, în memoria victimelor atacurilor teroriste din urmă cu 20 de ani, la ora locală 08:46. La memorialul creat pe locul fostelor clădiri World Trade Center s-au aflat, pe lângă câteva sute de persoane, cuplul prezidenţial Biden, foştii preşedinţi Bill Clinton şi Barack Obama şi alţi politicieni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI George W. Bush: În urmă cu 20 de ani, vieţile noastre se schimbau pentru totdeauna

La ora 08:46, pe 11 septembrie 2001 primul avion a lovit World Trade Center. Momentul de reculegere a fost urmat de citirea numelor celor 2.977 de victime ale atacurilor de către rudele îndoliate.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Pe strada Greenwich multe persoane s-au oprit şi au privit spre locul unde era World Trade Center, într-o comemorare silenţioasă. 

Citirea numelor a fost întreruptă de momente de reculegere care au marcat orele la care fiecare dintre celelelalte trei avioane s-a prăbuşit şi când clădirire au căzut. După al doilea moment de reculegere, la faţa locului, Bruce Springsteen a cântat solo piesa „I'll See You in My Dreams”.

(Foto: CNN)
(Foto: CNN)

Preşedintele Joe Biden nu a susţinut discursuri.

Într-o înregistrare video lansată de Casa Albă vineri seară, preşedintele american a făcut apel la unitate. „Îi onorăm pe toţi cei care şi-au riscat şi şi-au dat viaţa în minutele, orele, lunile şi anii de după”, a spus Biden despre lucrătorii din serviciile de urgenţă care au răspuns atunci.

„Nu contează cât timp a trecut, aceste comemorări aduc îmapoi tot ce este mai dureros ca şi când tocmai ai fi primit vestea în urmă cu câteva secunde”, a mai spus preşedintele.

El a vorbit şi despre „forţele întunecate” ale naturii umane - „teama şi furia, ranchiuna şi violenţa împotriva americanilor musulmani” care au urmat atacurilor - şi a spus că unitatea a rămas „cea mai mare putere” a Statelor Unite.

„Am învăţat că unitatea este singurul lucru care nu trebuie să se rupă vreodată”.

La Pentagon a fost desfăşurat steagul american pe partea de vest a clădirii lovite de Zborul 77 în urmă cu 20 de ani. Doi cimpoieri au interpretat „Amazing Grace”, în timp ce un câţiva lideri militari priveau solemn. Faţada vestică a clădirii, care nu a încetat să funcţioneze, a fost reconstruită în decurs de un an de la atac.

Al treilea moment de reculegere a fost ţinut la ora locală 09:37, marcând prăbuşirea celui de-al treilea avion pe una dintre clădirire Pentagonului. Pe lângă pasagerii aeronavei, 125 de oameni, angajaţi ai armatei americane, au murit atunci.

Vicepreşedinta Kamala Harris aduce un omagiu victimelor şi eroismului celor din Zborul 93 în Shanksville, Pennsylvania, şi sâmbătă a făcut de asemenea apel la unitate.

La ceremonia din Pennsylvania se află şi fostul preşedinte George W. Bush, care, pe 11 septembrie 2001, a primit vestea prăbuşirii avioanelor pe când se afla în Florida, în vizită la o şcoală.

Al patrulea moment de reculegere a fost ţinut la New York la ora locală 09:59, pentru prăbuşirea turnului sudic. 

Violonistul Randall Goosby şi pianistul Zhu Wang au interpretat „Adoration”.

Un moment de reculegere pentru prăbuşirea Zborului 93 a fost ţinut la ora 10:03, în Shanksville, iar Bush este aşteptat să susţină un discurs. 

Cuplul Biden a plecat de la New York la Shanksville, pentru a participa la ceremonia de aici.

Ultimul moment de reculegere a fost ţinut pentru prăbuşirea turnului nordic al World Trade Center, la ora 12:28.

În întreaga lume au loc sâmbătă manifestări de comemorare. Preşedintele Biden şi soţia lui, Jill, vor ajunge în toate locurile implicate în atacurile revendicate de gruparea al-Qaeda din Afganistan - New York, Shanksville, Pennsylvania şi Pentagon (Arlington, Virginia).

Patru avioane de pasageri au fost deturnate în acea zi. Două au lovit turnurile gemene World Trade Center din New York, unul s-a prăbuşit peste o clădire a Pentagonului, în apropiere de Washington DC, iar al patrulea, pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii au ripostat acţiunii teroriştilor.

Gruparea extremistă islamistă al-Qaeda a plănuit atacurile din Afganistan. Conduşi de Osama Bin Laden, militanţii au învinuit Statele Unite şi aliaţii lor pentru conflictele din lumea musulmană.

Cincisprezece dintre cei care au deturnat avioane erau saudiţi, ca Bin Laden, doi erau din Emiratele Arabe Unite, unul din Egipt şi unul din Liban.

La mai puţin de o lună după atacuri, preşedintele George W Bush a condus invazia din Afganistan, susţinută de o coaliţie internaţională, pentru a eradica al-Qaeda şi pentru a-l prinde pe Bin Laden.

În 2011, trupele americane l-au localizat şi ucis pe Bin Laden în Pakistan.

Presupusul planificator al atacurilor din 11 septembrie 2001, Khalid Sheikh Mohammad, a fost arestat în Pakistan în 2003. De atunci el se află în custodia SUA în Guantanamo (Cuba) şi aşteaptă să fie judecat.

Trupele americane şi ale coaliţiei au părăsit Afganistanul după aproximativ 20 de ani, pe 31 august 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.