Ambasadorii Celor 27 la Uniunea Europeană (UE) au dat luni undă verde unei aplicări provizorii - începând de la 1 ianuarie - a acordului comercial post-Brexit încheiat joi, în Ajunul Crăciunului, de către Bruxelles şi Londra, relatează Reuters şi AFP

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ambasadorii UE au aprobat în unanimitate aplicarea provizorie a Acordului comercial şi de cooperare între UE şi Regatul Unit, începând de la 1 ianuarie”, a anunţat pe Twitter un purtător de cuvânt al preşedinţiei germane a Consiliului European, Sebastian Fischer.

Acordul urmează, acum, să fie aprobat - prin procedura scrisă - de către guvernele celor 27 de state membre ale Uniunii Europene până marţi la ora 14.00 GMT (16.00, ora României), a precizat Fischer.

Bruxellesul şi Londra au ajuns joi la un acord asupra viitoarelor lor relaţii comerciale, cu doar şapte zile înaintea ieşirii efective a regatului din Uniune.

Acest acord permite un acces - fără cote şi taxe vamale - al regatului pe piaţa unică europeană, cu 450 de milioane de consumatori, însă nu împiedică faptul ca regatul sau statele membre UE să fie afectate de perturbări şi de efecte economice nedorite.

Numeroase aspecte ale relaţiei viitoare a celor două părţi rămân să fie definite, în continuare - un proces care ar putea dura ani de zile.

Publicat sâmbătă de către Guvernul britanic şi Comisia Europeană, textul acordului comercial - de 1.246 de pagini - cuprinde, între altele, dispoziţii cu privire la energia nucleară, schimbul de informaţii clasificate şi o serie de declaraţiicomune.

”Germania poate accepta acordul negociat”, a confirmat o purtătoare de cuvânt a cancelarului german Angela Merkel, Ulrike Demmer, într-o conferinţă de presă, relatează AFP.

Ea a anunţat că Berlinul ”evaluează pozitiv” acordul.

După aprobarea oficială a Celor 27, textul urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al UE - până joi -, pentru ca acesta să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Textul se aplică doar temporar, de la începutul anului viitor, până la ratificarea acestuia de către Parlamentul European (PE).

PE - a cărui aprobare este indispensabilă - ar urma să organizeze o sesiune extraordinară - la sfârşitul lui februarie - în vederea supunerii la vot a documentului.

DISCUŢII RODNICE ÎN GRUPURILE PARLAMENTARE

Acordul prevede o aplicare provizorie - până la 28 februarie - mai puţin în cazul în care cele două părţi nu decid altă dată-limită.

Eurodeputaţii se întrebau luni dacă este posibilă o prelungire a acestei aplicări provizorii după sfârşitul lui februarie, pentru a avea la dispoziţie mai mult timp să analizeze documentul - de peste 1.200 de pagini -, potrivit unei surse parlamentare, în urma unei reuniuni a preşedinţilor grupurilor politice în PE.

”Dialogul continuă cu Parlanetul European. Discuţii rodnice în această (luni) dimineaţa, la conferinţa preşedinţilor grupurilor”, a anunţat pe Twitter negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier, care a intervenit în cadrul reuniunii, dar şi preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

La rândul lor, deputaţii britanici au fost convocaţi miercuri în vederea dezbaterii acordului post-Brexit - ceea ce se anunţă o formalitate, dată fiind majoritatea de care dispune Guvernul conservator al lui Boris Johnson şi susţinerea opoziţiei laburiste.

TRANZIŢIA SE ÎNCHEIE LA SFÂRŞITUL LUI DECEMBRIE

Londra şi Bruxellesul au încheiat acordul de liber-schimb post-Brext joi, în urma unor negocieri epuizante, evitând astfel in extremis un ”no deal” potenţial devastator pentru economiile lor.

Perioada de tranziţie - aflată în vigoare de la ieşirea oficială a Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie - se încheie la sfârşitul lui decembrie, prin ieşirea regatului din piaţa unică europeană.

Prin acest parteneriat economic şi comercial, europenii le oferă britanicilor un acces fără taxe vamale şi fără cote la piaţa sa de 450 de milioane de consumatori, însă pevede sanţciuni şi măsuri compensatorii în cazul unei nerespectări a reglementărilor în domeniile ajutoarelor de stat, mediului, dreptului la muncă şi fiscalităţii, în vederea evitării oricărui dumping.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.