Votul la referendumul constituţional pro-UE din Republica Moldova pare, contrar sondajelor, să fie negativ, iar alegătorii să fi respins înscrierea în Constituţie a obiectivului integrării europene, arată rezultatele publicate în timp real de Comisia Electorală Centrală, pe măsura prelucării proceselor-verbale primite de la secţiile de vot.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - Aproape 93 la sută din procesele verbale au fost luate în calcul (2.062 din 2.219) şi ele arată că pentru „DA” au votat 47,09 la sută dintre alegători, în timp ce pentru „NU” au optat 52,91 la sută.

ŞTIREA INIŢIALĂ

După procesarea a mai mult de jumătate din procesele verbale cu rezultatele referendumului constituţional pro-UE la care cetăţenii Republicii Moldova s-au pronunţat duminică, răspunsurile „Nu” par să prevaleze, potrivit rezultatelor live transmise de Comisia Electorală Centrală.

Astfel, după procesarea a 1.532 de procese-verbale din cele 2.219 (69,04 la sută), răspunsurile „Da” reprezintă 44,74 la sută, în timp ce pentru respingerea referendumului au votat 55,26 la sută din alegători.

În această fază a rezultatelor preliminare, nu intră şi toate voturile din diaspora.

Întrebarea adresată alegătorilor este următoarea: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” Prin urmare, consultarea populară are ca obiectiv modificarea Constituţiei, iar pragul de validare - prezenţă la vot a cel puţin o treime din alegătorii înscrişi - a fost trecut. 

În timp ce diverse sondaje de opinie din ultimele luni arătau că majoritatea moldovenilor susţin aderarea la UE, locuitorii din regiunile predominant rusofone, cum ar fi nordul sau Găgăuzia în sud, preferă în continuare legături mai strânse cu Rusia decât aderarea la UE.

CITEȘTE ȘI POLITICO: Moldova îşi decide viitorul european la referendum. Rezultatele nu sunt sigure. Va reuşi să evite propriul „moment Brexit”?

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.