Rusia trebuie să coopereze cu investigaţia demarată de observatorul global pentru arme chimice în legătură cu cazul spionului rus Serghei Skripal, a precizat Uniunea Europeană în timpul unei sesiuni de urgenţă cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Este necesar ca Federaţia Rusă să răspundă întrebărilor legitime puse de guvernul britanic şi să înceapă cooperarea cu OPCW arătând o transparenţă totală”, a precizat UE.

Întâlnirea de miercuri a fost convocată de Rusia care doreşte să conteste felul în care au gestionat savanţii britanici mostrele neurotoxinei şi modul lispit de transparenţă de a acţiona al OPCW. De asemenea, ruşii vor ca britanicii să prezinte dovezi privind acuzaţiile că Rusia s-ar afla în spatele atacului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Oficialii britanici au precizat că nu doar oamenii de ştiinţă ci şi surse din cadrul serviciilor secrete au dus la concluzia că Rusia este responsabilă.

Boris Johnson a declarat într-un interviu pentru Deutsche Welle că oamenii de ştiinţă ai guvernului britanic i-au precizat că sunt absolut convinşi că Rusia se află în spatele atacului.

Fostul spion rus care a lucrat pentru britanici, Sergei Skripal şi fiica sa Yulia au fost otrăviţi cu o neurotoxină pe 4 martie în oraşul englez Salisbury. Guvernul britanic a comunicat că „singura explicaţie plauzibilă” este că Rusia se află în spatele atacului.

Marţi, şeful Laboratorului de Ştiinţele Apărării şi Tehnologie (DTSL), Gary Aitkenhead, a precizat că savanţii britanici au putut identifica neurotoxina ca făcând parte din gama novichok dar nu pot stabili sursa precisă.

Rusia a avertizat că nu va accepta nicio concluzie ştiinţifică privind otrava administrată lui Skripal dacă propriii experţi nu vor fi lăsaţi să se implice în testarea mostrelor neurotoxinei.

O propunere a Rusiei privind o investigaţie comună între Marea Britanie şi Rusia a fost respinsă de delegaţia britanică la OPCW şi catalogată drept „o tactică de diversiune şi dezinformare care are rolul de a evita întrebările la care autorităţile ruse trebuie să răspundă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.