Uniunea Europeană şi Agenţia ONU pentru Refugiaţi fac apel către Malta şi Italia să încheie conflictul politic care nu a permis accesul în porturi navei de salvare care are la bord 629 de migranţi care au fost salvaţi pe Marea Mediterană, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Nava, care are la bord 123 de minori neînsoţiţi, 11 copii şi şapte femei însărcinate, se află în aşteptare în apele internaţionale dintre Malta şi Italia, după ce ambele ţări i-au refuzat accesul în porturi.

"Oamenii sunt speriaţi, proviziile sunt pe terminate şi este nevoie de ajutor repede”, a comunicat Agenţia ONU pentru Refugiaţi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Probleme mai vaste precum cine este responsabil şi cum pot fi împărţite aceste responsabilităţi pot fi analizate mai târziu”, a declarat Vincent Cochetel, trimisul special al agenţiei.

Nava aparţine ONG-ului francez SOS Méditerranée France, care a comunicat că ambarcaţiunea mai are provizii pentru a hrăni migranţii pentru încă o zi.

Comisia Europeană a cerut de asemenea luarea unor măsuri. "Vorbim despre oameni (...) Prioritatea autorităţilor italiene şi malteze ar trebui să fie să aibă grijă de aceşti oameni. Cerem tuturor celor implicaţi să contribuie la o soluţionare a problemei rapidă pentru ca toţi cei care se află la bordul navei să ajungă la ţărm în siguranţă cât mai curând posibil”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas.

Legile UE precizează ca refugiaţii să se înscrie pentru azil în prima ţară din blocul european în care ajung, dar ţări precum Italia şi Malta au cerut ca responsabilitatea să fie împărţită în mod egal în toată Uniunea Europeană.

Matteo Salvini, şeful partidului de extremă-dreapta Liga Nordului, care a devenit ministrul de Interne în noul guvern, a blocat accesul navei în Italia.

"Salvarea vieţilor de pe mare este o datorie, dar transformarea Italiei într-o tabără enormă de refugiaţi, nu este. Italia nu va mai ţine capul plecat. De data aceasta este cineva care spune nu. Nu este un act inuman. Este bun simţ. Cerem ca toată Europa să îşi asume responsabilitatea pentru o problemă atât de importantă şi delicată precum imigraţia”, a declarat Salvini, luni.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.