Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen şi-a afişat marţi, la Davos, voinţa de a coopera cu noi aliaţi - împotriva întoarcerii lui Donald Trump la Casa Albă -, întinzând mâna Chinei, care a avertizat, la rândul său, împotriva războaielor comerciale care nu au ”învingători”, relatează AFP.
”Vom fi pragmatici” cu noua administraţie americană, ”dar nu vom renunţa la principiile noastre” şi vom veghea la ”protejarea intereselor noastre şi apărarea valorilor noastre”, a declarat Ursula von der Leyen într-unul dintre discursurile din deschieerea reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial (WEF) în staţiunea elveţiană de schi.
Ea nu l-a citat pe Donald Trump - care urmează să intervină joi prin videoconferinţă la Davos -, şi nici vicepremierul chinez Ding Xuexiang, care i-a succedat la tribună.
We have entered a new era of harsh geostrategic competition.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) January 21, 2025
Breaking the bonds in the global economy is in no one’s interest.
Europe will keep seeking cooperation.
With our long-time friends.
And any country we share interests with ↓ https://t.co/d1Hy06RcoV
Însă ea a luat apărarea Acordului de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice, care ”rămnâne cea mai bună speranţă a întregii omeniri”.
Many WEF people crying over President Trump’s EO withdrawing the U.S. of the Paris Agreement, on various panels
— Noor Bin Ladin (@NoorBinLadin) January 21, 2025
Ursula Von Der Leyen also insists on its importance in her address this morning pic.twitter.com/VlcLwSrBpx
Donald Trump a declanşat ieşirea Statelor Unite din acest acord, aşa cum a făcut şi în primul său mandat, punând în pericol eforturile mondiale de încetinire a încălzirii planetei.
În aşteptarea modului în care va evolua relaţia cu noul preşedinte american, Ursula von der Leyen a dat tonul.
”Europa va continua să promoveze cooperarea, nu doar cu prietenii noştri vechi, care ne împărtăşesc valorile, ci şi cu toate ţările cu care avem interese comune”, a anunţat ea.
MULTILATERALISM ŞI ”DIALOG”
”Mesajul pe care-l adresăm restului lumii este simplu: suntem pregătiţi să ne angajăm într-un dialog cu voi, dacă acest lucru poate conduce la avantaje reciproce”, a dat ea asigurări.
Ea a anunţat o vizită în India, o mare economie emergentă, şi a dat asigurări că UE este pregătită să ”întindă mâna” Chinei şi să-şi ”aprofundeze” relaţia cu Beijingul.
Ding Xuexiang nu a răspuns în mod direct acestei propuneri.
Însă, în discursul său, el a apărat multilateralismul şi a îndemnat la ”soluţionarea disputelor şi diferendelor prin dialog”.
”Protecţionismul nu duce nicăieri şi nu există învingător în războaiele comerciale”, a avertizat el.
Donald Trump, abia reînvestit, a deschis un nou front în războaiele sale comerciale. El a promis să suprataxeze ”de ordinul a 25%” produsele mexicane şi canadiene, precizând că se gândeşte la o intrare în vigoarre de la 1 fenruarie.
Produsele chinezeşti nu sunt vizate imediat, însă Trump a ameninţat în campanie să le aplice taxe vamale de 60%, chiar mai mult.
El a anunţat luni că nu este ”încă pregătit” să dea asemenea dispoziţii şi că va discuta cu preşedintele Xi Jinping.
Relaţiile comerciale sunt tensionate şi între UE şi China.
Numărul contensioaselor este în creştere, însă o măsură extrem de emblematică a fost impunerea anul trecut de către Bruxelles a unei suprataxări a maşinilor fabricate în China.
CE PACE ÎN UCERAINA?
Europa şi China sunt între cei care au cel mai mult de pierdut din cauza politicii izolaţioniste proclamate de către Donald Trump şi de sloganul acestuia ”America mai întîi”, însă poziţionarea acestuia pe scena internaţională va avea un impact important şi asupra unor ţări ca Ucraina, care se apropie de trei ani de război cu Rusia.
Volodimir Zelenski a sosit marţi la Davos.
În contextul în care Washingtonul furnizează o susţinere vitală în valoare de miliarde de dolari Kievului, Donald Trump a criticat acest ajutor şi s-a anggajat să soluţioneze rapid conflictul.
Dar în ce condiţii? Guvernul ucrainean se teme să va fi forţat la concesii majore.
În mesajul de felicitare a noului preşedinte american, Volodimir Zelenski şi-a exprimat speranţa să se ajungă la ”o pace dreaptă şi de durată”.
Omologul său rus Vladimir Putin s-a declarat, în ceea ce-l priveşte, ”deschis la dialog”.
Războaiele din Orientul Mijlociu, în contextul în care un armistiţiu tocmai a intrat în vigoare în Fâşia Gaza, urmează să se afle în centrul intervenţiilor preşedintelui israelian Isaac Herzog şi premierului şi ministrului de Externe din Qatar Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.