Uniunea Europeană (UE) a înfiinţat în mod oficial, luni, ”Aspides” (”scut” în greaca veche), o misiune pe o perioadă de un an, condusă de Grecia şi Italia, de apărare a traficului maritim la Marea Roşie, perturbat de atacuri ale rebelilor huthi din Yemen, anunţă preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, relatează AFP. Mai multe ţări - Belgia, Italia, Germania şi Franţa - au anunţat că vor să participe la misiune, iar Spania a anunţat că nu va participa.
”Europa va asigura libertatea navigaţiei la Marea Roşie, în coordonare cu partenerii noştri occidentali”, salută pe X Ursula von der Leyen.
I welcome today’s decision to launch the EU Naval Force Operation Aspides.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 19, 2024
Europe will ensure freedom of navigation in the Red Sea, working alongside our international partners.
Beyond crisis response, it's a step towards a stronger European presence at sea to protect our…
Această misiune a fost lansată în mod oficial de către miniştrii de externe ai UE, reuniţi la Bruxelles.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Tocmai am aprobat lansarea Operaţiunii Militare Navale Aspides. Italia va deţione comandamentul forţelor”, a anunţat pe X ministrul italian de Externe Antonio Tajani.
Misiunea urmează să se desfăşoare timp de un mandat, iar mandatul acesteia poate fi prelungit.
Ea nu este imediat operaţională.
Comandamentul operaţiunii urmează să stabilească când aceasta dispune de resurse suficiente pentru a fi complet operaţională.
Acest lucru ar urma să dureze ”câteva săptămâni”, estimează un diplomat european.
The EU launched a new maritime operation in the Red Sea, called ASPIDES after the ancient Greek word for “shield”.
It will:
ensure freedom of navigation
protect commercial vessels from Houthi attacks
have a defensive nature
provide maritime situational awareness
— EU Council (@EUCouncil) February 19, 2024
Fregata germană Hessen plecat la 8 februarie către Marea Roşie cu un echipaj de 240 de oameni.
Ea urmează să se afle în stare de alertă permanentă şi va putea răspunde unor atacuri cu rachetă, dronă sau ”ambarcaţiuni kamikaze” telecomandate.
COMANDAMENT GENERAL GREC
Belgia şi-a anunţat intenţia de a trimite fregata Marie-Louise.
Franţa s-a declarat pregătită să pună una dintre fregatele franceze deja prezente la Marea Roşie la dispoziţia Misiunii Aspides.
Cei 27 s-au pus în ianuarie de acord asupra principiului unei misiuni de supraveghere şi patrulare maritimă la Marea Roşie, cu condiţia ca mandatul acesteia să fie complet defensiv.
Grecia urmează să deţină comandamentul general al acestei misiuni, iar Italia comandamentul operaţional pe mare, preciza vineri o sursă diplomatică europeană.
Ea va putea deschide focul pentru a apăra nave comerciale sau să se autoapere, însă nu va putea viza obiective terestre ale rebelilor huthi din Yemen, potrivit unor diplomaţi.
UN CARGOU AMERICAN SUB PAVILION GREC, ATACAT CU RACHETĂ
Un cargou american a anunţat că a fost ţinta unui ”atac cu rachetă” în largul Yemenului şi a cerut o asistenţă militară, a anunţat luni societatea de securitate maritimă Ambrey.
”Un vrachier american care naviga sub pavilion grecesc a cerut o asistenţă militară, invocând un ”atac cu rachetă”, anunţă Ambrey.
Potrivit unor comunicaţii radio, echipajul pare teafăr, precizează compania.
Huthi, care deţin controlul unor regiuni vaste în Yemen, anunţă că desfăşoară aceste atacuri în solidaritate cu palestinienii, în Războiul din Fâşia Gaza, unde Israelul poartă un război sângeros împotriva Hamas, ca represalii faţă de atacul mişcării islamiste palestiniene în sudul Israelului la 7 octombrie.
În urma acestor atacuri, Statele Unite şi Regatul Unit desfăşoară atacuri, ca represalii, dintre care ultimul a avut loc sâmbătă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...