Uniunea Europeană a fost criticată pentru că promovează pseudoştiinţa după ce a anunţat planuri privind instalarea unui „unui sistem de detectare a minciunilor” la graniţele mai aglomerate pentru a identifica imigranţii ilegali, scrie The Guardian.
Aşa-zisul detector de minciuni ar urma să fie testat în Ungaria, Grecia şi Letonia şi foloseşte o animaţie creată pe calculator a unui ofiţer vamal, personalizată după sexul, etnicitatea şi limba călătorului, care va pune întrebări printr-o cameră web. Detectorul va analiza micro-expresiile celor care încearcă să pătrundă în teritoriul UE pentru a vedea dacă spun adevărul privind informaţiile personale şi intenţiile lor. Cei care ajung la graniţe îşi vor încărca poze ale paşapoartelor, vizele şi dovezile de fonduri.
Conform unui articol publicat de Comisia Europeană, „abordarea unică privind detectarea minciunilor analizează micro-expresiile călătorilor pentru a vedea dacă persoana respectivă minte”. Coordonatorul proiectului, George Boultadakis, care lucrează pentru European Dynamics, un furnizor de energie din Luxemburg, a declarat: „Folosim tehnologii existente şi dovedite, precum şi unele noi, pentru a ajuta ofiţerii vamali să crească acurateţea şi eficienţa controalelor la graniţe”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ofiţerii vamali vor folosi un dispozitiv pentru a compara informaţiile, ei comparând imaginile faciale prinse în timpul evaluării cu detectorul de minciuni cu fotografiile din timpul verificării la alte graniţe. După ce documentele au fost reanalizate şi au avut loc testele cu amprente şi scanări ale palmelor şi feţei, riscul va fi recalculat. Un ofiţer va prelua apoi operaţiunea.
Proiectul, care a primit o finanţare de la UE în valoare de 4,5 milioane de euro, a fost criticat dur de experţi. Bruno Verscuere, profesor de psihologie şi criminalistică de la Universitatea din Amsterdam, a declarat că el consideră că sistemul va ajunge la concluzii incorecte. „Semnalele non-verbale, precum micro-expresiile, nu sunt relevante atunci când discutăm despre cineva care minte. Acest lucru este tot ce este greşit cu detectarea minciunilor. Nu există nicio bază ştiinţifică pentru metodele care vor fi folosite. De îndată ce aceste sisteme sunt implementate, ele nu vor dispărea. Publicul va auzi doar poveştile de succes şi nu despre cei care au fost opriţi pe nedrept”, a afirmat Verscuere. El a adăugat că nu există nicio dovadă pentru presupunerea că cei care mint sunt stresaţi şi că acest lucru se transformă în mişcări subtile sau mişcări faciale. Bennett Kleinberg, profesor asistent în date ştiinţifice la University College din Londra a declarat: „Acest lucru poate duce la implementarea unei pseudoştiinţe la graniţe”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.