Oficiali de rang înalt din regiunea Asia-Pacific acuză Uniunea Europeană de ”standarde duble” prin politicile faţă de războaiele din Ucraina şi Fâşia Gaza şi de faptul că nu respectă dreptul internaţional în mod ”consecvent”, relatează South China Morning Post (SCMP).
”Niciun stat nu e mai presus de lege”, a denunţat ministrul de Externe indonezian Retno Marsudi vineri, în deschiderea unui summit UE-Asia-Pacific, la Bruxelles şi a cerut statelor membre UE să nu-şi retragă sprijinul Agenţiei ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA).
”Vă cer tuturor să vă ascultaţi inima şi să faceţi ceea ce este bine, să opriţi atrocităţile din Fâşia Gaza”, a cerut ea, subliniind că o ”coerenţă între valori şi fapte arată sinceritatea unei morale înalte, arată cine suntem cu adevărat”.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ministrul de Externe din Sri Lanka Ali Sabry a reluat aceste acuzaţii sâmbătă într-un interviu acordat South China Morning Post.
”Noi suntem reprezentanţii sentimentului sudului global, potrivit căruia există standarde duble cu privire la Orientul Mijlociu. Războiul trebuie analizat după merite. Nu pot exista standarde duble cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina şi Orientul Mijlociu”, consideră el.
El apreciază, în urma unor discuţii în UE ”mai ales cu politicieni tineri” că majoritatea acestora ”simt că credibilitatea lumii occidentale este în pericol dacă nu sunt trataţi toţi în mod egal”.
UE nu a reuşit să ajungă la o poziţie comună cu privire la Războiul din Fâşia Gaza, declanţat de atacul de la 7 octombrie al mişcării islamiste palestiniene Hamas, soldat cu peste 27.000 de morţi în enclava palestiniană.
Tot ami multe state membre UE îndeamnă la la un armistiţiu, însă altele susţin în continuare dreptul Israelului de a se apăra şi de elimina Hamas.
”Este adevărat, de fiecare dată când discutăm cu partenerii noştri, apare felul cum percepem situaţia în Fâşia Gaza şi Ucraina”, declară şeful diplomaţiei europene Josep Borrell ziarului chinez.
”Le-am spus liderilor UE ieri (joi) că trebuie să fim foarte atenţi la asta, pentru că poziţia noastră cu privire la Războiul din Fâşia Gaza ne poate pune în pericol relaţiile cu mulţi în lume”, a declarat el ziarului.
La cel de-al treilea summit UE-Asia-Pacific au luat parte peste 70 de delagţii din insulele de la Pacific, Africa de est, Asia şi Europa.
Summitul este considerat un forum în vederea unei consolidări a relaţiilor în regiune şi de discutare a unor probleme de interes comun, însă a insistat asupra divergenţelor.
Ministrul de Externe luxemburghez Xavier Bettel s-a declarat, în faţa presei, în marja summitului, ”ruşinat” de poziţia UE faţă de Războiul din Fâşia Gaza.
”Îmi amintesc de când eram premier că discutam cu orele dacă e vorna despre «armistiţiu» sau «armistiţii», «armistiţiu umanitar» sau «armistiţiu sanitar». De asta sunt ruşinat. Am fost în Palestina şi în Israel acum câteva săptămâni şi ar trebui ca israelienii să înţeleagă că susţinerea li se micşorează constant”, a declarat el.
Acest summit a avut loc la o zi după ce agricultori au blocat drumurile cu tractoare, au aprins focuri şi au răsturnat statui în faţa Parlamentului European în semn de protest faţă de birocraţia UE în domeniul mediului.
Bruxellesul a fost închis parţial, întârziind sosirea mai multor delegaţii, în timp ce liderii UE acordau Ucrainei un ajutor în valoare de 50 de miliarde de dolari pe o perioadă de patru ani.
Miniştrii de Externe UE au luat cina vineri seara omologii lor din regiunea Asia-Pacific. Într-un comunicat comun, ei şi-au îndulcit mult poziţia, potrivit cotidianului chinez, care spune că inţial acest comunicat avea la bază poizţia ASEAN.
”Am convenit să condamnăm toate atacurile împotriva civililor şi am luat notă de apelurile unor dintre noi la un armistiţiu de durată. Am făcut un apel la un acces umanitar sigur şi fără oprelişti către cei care au nevoie, printr-o capacitate sporită la frontieră şi o rută maritimă specială”, se arată în comunicat.
Doar 20 dintre cei 27 de miniştri de Externe au participat la summit, după ce şi-au confirmat prezenţa. Franţa şi Germania au trimis funcţionari de rang inferior.
Josep Borrell le-a cerut scuze invitaţilor de departe, apreciind că ”agenda politică este complicată”, scrie ziarul chinez.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.