Poliţia ungară a autorizat vineri reluarea circulaţiei în postul Tompa, la frontiera cu Serbia, pe care l-a închis cu o zi înainte, în urma unei evacuări sârbe în noaptea de joi spre vineri a unor migranţi adunaţii la acest punct de intrare în Uniunea Europeană (UE), în contextul în care cresc încercări de trecerea frontierei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Câteva sute de persoane - inclusiv femei şi copii mici - s-au instalat joi pe o fâşie de teren situată între Serbia şi Ungaria, în semn de protest faţă de etanşeitatea frontierei, iar autorităţile ungare au închis acest punct de trecerea frontierei.

Migranţii s-au învelit cu pături şi s-au îngesuit în corturi timp de maimulte ore, pe un frig glacial, dupăcare au fost evacuaţi la bordul unui autobuz închiriat de către autorităţile sârbe, vineri la prima oră.

Unii dintre copii purtau pancarte pe care se puteau citi mesaje ca ”Suntem doar refugiaţi, nu criminali” şi ”Lăsaţi-ne să trecem”.

SUTE DE TENTATIVE DE TRECEREA FRONTIEREI PE LUNĂ

”Postul de frontieră Tompa a fost redeschis”, a anunţat vineri poliţia ungară într-un comunicat postat pe site.

O purtătoare de cuvânt a Comisariatului Sârb pentru Refugiaţi, Svetlana Palic, a declarat pentru AFP că migranţii au fost ”conduşi în centre de primire în timpul nopţii” de joi spre vineri şi că cererile lor de azil urmează să fie soluţionate în condiţii similare celor ale altor solicitanţi.

Săptămâna trecută, 60-70 de persoane au încercat să intre în Ungaria prin alt post de la această frontieră externă a spaţiului euroean de liberă circulaţie Schengen.

Forţele de ordine ungare au tras focuri de avertisment atunci.

Ungaria anunţă că peste 3.400 de încercări de trecerea frontierei au avut loc luna trecută, faţă de câteva sute pe lună în 2019.

GARD DE SÂRMĂ GHIMPATĂ DE 175 DE KILOMETRI LUNGIME

Guvernul ungar subliniază că cei care doresc să obţină statutul de refugiat este necesar să depună o cerere de azil în prima ţară europeană în care au intrat.

Budapesta respinge în mod sistematic către Serbia migranţii care vin pe cale terestră.

Un gard - parţial electrificat - ridicat în 2015 de Budapesta de-a lungul frontierei sale cu Sebia şi Croaţia a rărit trecerile clandestine şi le-a făcut mai periculoase.

În 2015, premierul suveranist Viktor Orban a ridicat un gard de sârmă ghimpată de 175 de kilometri lungime la frontiera ungară - care este totdată frontiera Uniunii Europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.