Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat sâmbătă că decizia Comisiei Europene de a nu media o dispută cu Ucraina în legătură cu blocarea livrărilor de petrol din Rusia către ţara sa sugerează că Bruxelles-ul este în spatele opririi aprovizionării, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ungaria, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, şi vecina sa Slovacia protestează de când Ucraina a pus producătorul rus de petrol Lukoil pe o listă de sancţiuni, în iunie, oprind trecerea petrolului acestei companii pe teritoriul ucrainean către rafinăriile slovace şi ungare.

Afirmaţia lui Peter Szijjarto, pe care a făcut-o fără a furniza dovezi, a venit la o zi după ce Comisia Europeană a anunţat că respinge o cerere din partea Ungariei şi Slovaciei ca Bruxelles-ul să medieze între ele şi Ucraina în legătură cu sancţiunile impuse Lukoil.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

„Faptul că Comisia Europeană a declarat că nu este dispusă să ajute la asigurarea aprovizionării cu energie a Ungariei şi Slovaciei sugerează că ordinul a fost trimis de la Bruxelles la Kiev pentru a genera provocări şi probleme în aprovizionarea cu energie a Ungariei şi Slovaciei”, a declarat Szijjarto la un eveniment politic conservator.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze remarcile lui Szijjarto.

Comisia Europeană, care a sprijinit Ucraina de la invazia rusă din 2022, a îndemnat în mod repetat ţările UE să pună capăt dependenţei lor de aprovizionarea cu energie de la Moscova. UE a impus sancţiuni asupra majorităţii importurilor de petrol rusesc.

Vineri, un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că nu există indicii că sancţiunile impuse Ucrainei au pus în pericol aprovizionarea cu energie a Europei, deoarece petrolul rusesc a continuat să curgă prin conducta separată Drujba, care leagă, de asemenea, Rusia de Slovacia şi Ungaria, prin Ucraina. Ramura sudică a conductei trece prin Ucraina către Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria şi a servit ca sursă principală de aprovizionare a rafinăriilor acestora timp de ani de zile.

Guvernul ucrainean nu a răspuns imediat la o solicitare de a comenta declaraţia de sâmbătă a ministrului Szijjarto, precizează Reuters.

Ungaria şi, mai nou, Slovacia sunt singurele ţări UE care s-au opus ajutorului militar acordat de aliaţii occidentali Ucrainei în lupta împotriva invaziei lansate de Rusia în februarie 2022. Luna trecută, Szijjarto a făcut comentarii similare acuzând Comisia Europeană de şantaj în disputa petrolieră şi a spus că poate „Bruxelles-ul, nu Kievul, este cel care a inventat totul”.

Un oficial al guvernului ungar a declarat joi că firma petrolieră ungară MOL se află în stadiul final al discuţiilor pentru a stabili un sistem care să asigure fluxul de ţiţei din Rusia.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.