Ungaria a început recrutarea şi antrenarea a circa 3.000 de paznici de frontieră, pentru a opri un eventual val de migranţi veniţi dinspre Serbia şi Croaţia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Oamenii, care trebuie să aibă vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, urmează un curs de pregătire rapidă, de şae luni, pentru a ajuta poliţia şi armata să ţină migranţii la distanţă. Ei învaţă să folosească arme, judo, să pună cătuşe unor suspecţi, dar şi cum să găsească şi să reţină grupuri mari de persoane.

Cursurile includ şi câteva noţiuni de multiculturalism. “Am început să învăţăm despre religiile importante din lume, cine în ce crede”, spune unul dintre recruţi, Sandor Jankovics.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

După absolvire, noii paznici vor fi plătiţi cu peste 700 de euro pe lună, cu mult peste salariul minim pe economie pentru absolvenţii de studii medii, care este de 516 euro pe lună.

Până acum, autorităţile au recrutat circa 1.000 de oameni, dar efortul este încă în curs şi se fac recrutări inclusiv în licee.

Întrebat despre condiţiile în care viitorii paznici vor putea folosi forţa împotriva migranţilor, şeful poliţiei regionale de la graniţa cu Croaţia, Attilo Piros, a declarat că regulilele sunt aceleaşi ca în cazul poliţiei – să recurgă la forţă ca ultimă soluţie.

Potrivit lui, orice folosire a forţei trebuie să fie proproţională şi justificată. “Unul dintre cele mai importante lucruri în pregătirea de şase luni este să îi învăţăm că legea, dar, de fapt, baza sa morală şi etică, este că infractorii sunt fiinţe umane şi toată lumea are drepturile omului”, a adăugat oficialul.

Graniţa Ungariei cu Serbia şi Croaţia marchează frontiera externă a Spaţiului Schengen. Sute de mii de migranţi au intrat în Ungaria traversând ceastă graniţă din 2015, dar majoritatea au plecat mai departe, către Europa Occidentală.

Fluxul de migranţi a scăzut semnificativ de când Budapesta a ridicat un gard la graniţa sa de sud şi de când UE a semnat un acord cu Turcia pentru reducerea migraţiei.

Însă premierul naţionalist Viktor Orban, care marţi a descris migranţii, majoritate musulmani, drept un “cal troian pentru terorism”, a invocat riscul unui nou aflux dinspre Balcani.

Săptămâna aceasta Ungaria a adoptat o lege pentru a reţine migranţii în centre de detenţie la graniţă, o măsură criticată de ONU, de Medici fără Frontiere şi de Consiliul Europei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.