Vulcanul Sundhnúkagígar a erupt marţi la sud de capitala Islandei, aruncând lavă şi emanând fum într-un spectacol incendiar de portocaliu şi roşu care a declanşat evacuarea turiştilor şi a locuitorilor, deşi traficul aerian a continuat în mod normal, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Denumită „ţara gheţii şi a focului” datorită numeroşilor săi gheţari şi vulcani, ţara insulară din Atlanticul de Nord a înregistrat 11 erupţii la sud de Reykjavik din 2021, când sisteme geologice adormite s-au reactivat după aproximativ 800 de ani.

Situată pe Dorsala Medio-Atlantică, o falie pe fundul oceanului care separă plăcile tectonice eurasiatică şi nord-americană şi provoacă cutremure şi erupţii, Islanda are un nivel ridicat de activitate seismică. Ţara are 33 de sisteme vulcanice active, iar mişcările seismice, atunci când un vulcan erupe, sunt un eveniment obişnuit.

„Avertisment: A început o erupţie”, a anunţat biroul meteorologic islandez într-o declaraţie.

Craterul Sundhnúkagígar a erupt pe 1 aprilie. Situat la nord de oraşul Grindavik, acest vulcan este unul dintre ultimii opt care au devenit activi din decembrie 2023. Oficiul meteorologic islandez (IMO) a confirmat noua activitate vulcanică la faţa locului. În imagini, este posibil să se vadă lavă ieşind dintr-o crăpătură în sol, dovadă a „începutului unei intruziuni de magmă”, a declarat OMI.

Majoritatea celor 4.000 de locuitori din Grindavik au fost deja evacuaţi la sfârşitul anului 2023, cu puţin timp înainte de prima erupţie vulcanică din regiune. De atunci, aproape toate casele au fost vândute statului, iar majoritatea locuitorilor au plecat.

Izbucnirea vulcanului de marţi a pătruns în barierele de protecţie din apropierea oraşului pescăresc, declanşând evacuarea locuitorilor care se întorseseră după erupţiile anterioare, deşi majoritatea caselor sunt goale de peste un an.

„În momentul de faţă, lava pătrunde în interiorul barierei, dar este o erupţie foarte limitată până acum”, a declarat Rikke Pedersen, şeful Centrului Vulcanologic Nordic.

Serviciile de urgenţă au evacuat, de asemenea, spa-ul de lux Laguna Albastră din apropiere, în orele premergătoare erupţiei, deoarece geologii au avertizat că aceasta era iminentă.

Pedersen a declarat că erupţia este similară ca dimensiune cu erupţia din ianuarie 2024, care a aruncat lavă în Grindavik.

Erupţiile de pe peninsula Reykjanes nu au afectat până acum în mod direct capitala Reykjavik şi nu au provocat o dispersie semnificativă de cenuşă în stratosferă, evitând perturbarea traficului aerian.

Experţii islandezi prevăd că aşa-numitele erupţii de fisură, caracterizate prin lava care curge din crăpături lungi în scoarţa terestră mai degrabă decât dintr-o singură deschidere vulcanică, s-ar putea repeta timp de decenii sau chiar secole.

Insula din Atlanticul de Nord, unde locuiesc aproape 400.000 de oameni, atrage mii de turişti în fiecare an, care vin să exploreze natura sa spectaculoasă, cu relief accidentat, inclusiv gheizere, izvoare termale şi vulcani.

Islanda este acoperită în mare parte de câmpuri de lavă neagră, contrastând cu gheţarii şi păturile de muşchi de un verde viu.

 

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.