După aproape 47 de ani de procese, Curtea Penală de Apel din Texas l-a exonerat săptămâna aceasta pe Kerry Max Cook pentru uciderea Lindei Jo Edwards în 1977, declarându-l nevinovat de o crimă pentru care a petrecut aproape 20 de ani aşteptând să fie executat, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest caz este plin de acuzaţii de conduită greşită a statului, care justifică anularea condamnării reclamantului”, a scris judecătorul Bert Richardson în avizul curţii emis miercuri, care spune că dovezile favorabile lui Cook au fost reţinute şi că unele dintre probele prezentate în primul său proces din 1978 s-au dovedit ulterior a fi false.

”Şi când vine vorba de un sprijin solid pentru nevinovăţia reală, acest caz conţine totul – încălcări necontroversate ale regulii Brady, dovezi ale mărturiei false, recunoaşterea mărturiei mincinoase şi noi dovezi ştiinţifice”, potrivit judecătorului.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

 Cazul cuprinde trei procese şi mai multe apeluri, inclusiv la Curtea Supremă a SUA.

Cook a fost acuzat de violarea, uciderea şi mutilarea lui Edwards, în vârstă de 21 de ani, în 1977, în Tyler, Texas. A fost găsită în dormitorul ei de colega ei de cameră, Paula Rudolph. Cook locuia în acelaşi complex de apartamente cu victima, ceea ce a făcut ca acesta să devină suspect.

Un set de amprente de pe uşa glisantă a lui Edwards se potrivea cu cele ale lui Cook. Analizele ştiinţifice şi mărturiile experţilor au dezminţit afirmaţia că amprentele digitale găsite pe uşa terasă erau ”proaspete”.

Cook a fost condamnat la moarte la primul său proces în 1979, dar condamnarea sa a fost ulterior anulată în apel. Cel de-al doilea proces din 1992 s-a încheiat cu un proces anulat, juriul nu a putut ajunge la un verdict unanim.

Un al treilea proces în 1994 s-a încheiat cu o nouă condamnare şi o condamnare la moarte.

Curtea de Apel Penală din Texas a anulat cel de-al treilea verdict în 1996, declarând o conduită greşită a poliţiei şi a procurorilor.

În 1999, rezultatele testelor ADN de pe lenjeria lui Edwards nu s-au potrivit cu cele ale lui Cook.

Edward Scott Jackson, un deţinut la închisoarea din comitatul Smith şi martorul vedetă din primul proces al lui Cook, a mărturisit că Cook i-a spus că a ucis-o pe Edwards.

Mai târziu şi-a retractat mărturia, spunând: ”I-am minţit pentru a mă salva”. Jackson a recunoscut că a minţit în schimbul unei pedepse reduse.

Înainte de un al patrulea proces în 1999, statul i-a oferit lui Cook un acord de pledoarie ”fără recunoaşterea vinovăţiei” pentru crimă. A fost condamnat la 20 de ani şi i s-a acordat credit pentru timpul executat, ceea ce a dus la eliberarea sa. Cu toate acestea, condamnarea lui a rămas în picioare.

Kerry Cook şi-a menţinut nevinovăţia prin toate acestea şi acum a fost declarat oficial nevinovat de uciderea lui Edwards.

”Kerry a suferit enorm timp de aproape 50 de ani şi nimic nu-i poate da viaţa înapoi”, a declarat unul dintre avocaţii lui Cook, Glenn Garber de la Exoneration Initiative, într-o declaraţie pentru CNN.

”Decizia îi dovedeşte în cele din urmă nevinovăţia şi, în acelaşi timp, este o cronică a comportamentului greşit revoltător şi necruţător al statului. Este important ca oamenii din Tyler, din comitatul Smith şi din lume să înţeleagă această parodie a justiţiei şi să o vadă aşa cum a fost tot timpul – o vânătoare de vrăjitoare tulburătoare de către reprezentanţi ai statului”, a spus Garber.

CNN a contactat biroul procurorului districtual al comitatului Smith, Jacob Putman, pentru comentarii, care a preluat funcţia în 2019.

Hotărârea curţii de apel din această săptămână a remarcat că nu i-a tras în nici un fel la răspundere pentru evenimentele trecute în acest caz pe actualii procurori”.

Acum, în vârstă de 68 de ani, Cook este una dintre cele cel puţin 199 de persoane care au fost găsite vinovate în mod greşit şi condamnate la moarte pentru a fi apoi exonerate, din 1973, potrivit Centrului de informare privind pedeapsa cu moartea. Pedeapsa capitală este legală în 27 de state americane.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.